Két előremutató, kísérletező zenekar, ami egyszerre elektro és akusztikus, egyszerre pop, trip-hop és jazz, egyszerre táncoltat és hallgattat.

 

Két előremutató, kísérletező zenekar, ami egyszerre elektro és akusztikus, egyszerre pop, trip-hop és jazz, egyszerre táncoltat és hallgattat.

 

Két összetéveszthetetlen hang, kifinomult dalok, hangos groove-ok és tűéles zenei produceri munka – közös estén lép fel a Bin-Jip és a Jónás Vera Experiment.

 

A két koncert meglehetősen aktuális is, hiszen Jónás Vera októberben mutatta be első lemezét, a Bin-Jip pedig februárban jelentkezik új kiadvánnyal, és természetesen friss dalokat is játszani fog. Íme két fiatal zenekar, melyeknél alapvetés, hogy a koncert nem dalok egymásutánisága, hanem koncepció, gondolatok mentén felépített ív.

 

Saját dalokat adnak elő, és bár a hangzást a Bin-Jipben az élőben szerkesztett elektronika, a Jónás Vera Experimentben inkább az akusztikus ritmusszekció alapozza meg, a felkavaró lüktetés közös. Mindkét produkció meghatározó eleme a ritmussal való játék, ám a szólók messze túlmutatnak a jazzes formulákon. Akár Andrew J scratch-eli éppen Veronika hangját, akár Dés András kannaszólóját turbózza fel Vera egy kis elektronikával, a lényeg a formabontás és a spontaneitás. No és a gondosan producált hanghatások, amikért a Bin-Jipben Andrew J, a Jónás Vera Experimentben pedig az a Moldvai Márk felel, aki a Bin-Jip első lemezén is dolgozott.

 

A két zenekar frontemberében is számos közös vonás van, mindketten dalszerző énekesnők, akik élő elektronikát használnak a színpadon, és lényükben van a kísérletezés, a komfortzóna határainak semmibe vevése. Emellett mindketten többlaki életet élnek. Jónás Vera többéves zenei múltját és karrierjét a London Centre for Contemporary Music School-ban idén szerzett diplomájával erősítette meg, évek óta Londonban és Budapesten él és alkot. Harcsa Veronika tavaly óta a Brüsszeli Királyi Konzervatórium mesterszakán tanul, és ingázik Budapest és Brüsszel között, hogy mindkét városban aktív szerepet vállaljon különféle projektekben.

 

Mindketten hallgatnak zenéket a kortárs klasszikus szerzőktől a minimál technoig, és nem riadnak vissza az énekhang szokatlan, sokszor effekt- vagy hangszerszerű használatától. Színpadi jelenlétüket nem elég a youtube-on szemlélni, élőben is látni kell!

 

Bin-Jip:

Harcsa Veronika – ének

Gyémánt Bálint – gitár

Andrew J – zenei producer

https://www.facebook.com/BinJipMusic

 

Jónás Vera Experiment:

Jónás Vera – ének

Csizmás András – nagybőgő

Dés András – ütőhangszerek

Vendég: Fenyvesi Márton – gitár

https://www.facebook.com/pages/Vera-Jonas-Music

 

2013. december 27. (péntek), 19:30

Bin-Jip és Jónás Vera Experiment koncert

A38 Hajó

 

http://www.a38.hu/hu/

 

Lantai József