A közel négy évtizedes hagyományú Korunk Zenéje fesztivál Budapest legrégebbi kortárs zenei seregszemléje, mely a kezdetektől a Filharmónia szervezésében, sokáig a Budapesti Zenei Hetek részeként került megrendezésre.

 

A közel négy évtizedes hagyományú Korunk Zenéje fesztivál Budapest legrégebbi kortárs zenei seregszemléje, mely a kezdetektől a Filharmónia szervezésében, sokáig a Budapesti Zenei Hetek részeként került megrendezésre.

 

A 39. Korunk Zenéje fesztivál az új magyar kompozíciók bemutatását helyezi a középpontba, de a külföldi újdonságok megismertetését is fontosnak tartják. A 2013. évi fesztivál a jelentős magyar és külföldi komponisták kerek születési évfordulói előtt tiszteleg.

 

Október 1-jén a fesztivál nyitókoncertjén két jelentős lengyel komponista, Krysztof Penderecki és Henryk Górecki 80. születésnapja előtt tiszteleg a Nemzeti Énekkar, Bizják Dóra (zongora), Papp Dániel (hegedű) és Szántpáli Roland (tuba) közreműködésével.

A koncert szinte teljes egészében magyarországi bemutatókból áll, igazán különlegességnek ígérkezik K. Penderecki tuba szólóra komponált Cappricciója, Szentpáli Roland előadásában.

 

Másnap – október 2-án – Jeney Zoltán 70. születésnapi szerzői estjén a Componensemble kamaraegyüttes és kiváló szólisták (Lukin Zsuzsanna, Csalog Gábor, Déri György, Szalai András) lépnek színpadra.

 

Október 4-én az idén 80 éves Kocsár Miklós és a 100 évvel ezelőtt született Benjamin Britten életművének jelentős alkotásait idézi meg az Angelica Leánykar, többek között Britten Missa brevisét és a népszerű Ceremony of Carols-t.

 

Október 5-én és 7-én a 100 évvel ezelőtt született Witold Lutoslawski és a 90 évvel ezelőtt született Ligeti György áll a programok középpontjában, a Rondino Kamarazenekar és a Quaartsiluni Ensemble közreműködésével. A két ünnepelt szerző mellett elhangzanak a Lutoslawski és Ligeti tiszteletére komponált darabok is, Kurtág György, Gémesi Géza és Jeney Zoltán tollából, illetve Tornyai Péter és Marián Lejava új kompozíciói.

 

Október 9-én az EAR Együttes a Nádor teremben köszönti a 80 éves Láng Istvánt. Az elektroakusztikus együttes „házi zeneszerzői": Sugár Miklós, Pintér Gyula, Tihanyi László és Madarász Iván új zeneművekkel csatlakoznak az ünnepelt szerzőhöz.

 

Október 13-án a fesztivál zárókoncertje az Olasz Intézetben lesz, ahol Dubrovay László (70) műveit adja elő a MÁV Szimfonikus Zenekar Kesselyák Gergely vezényletével.

A 2. hegedűverseny ősbemutatóján Baráti Kristóf lesz a szólista.

 

A fesztivál hét koncertjén kilenc zeneszerző művei hangzanak el, több mint 300 előadóművész – zenekarok, énekkarok, kamaraegyüttesek és szólisták – közreműködésével.

 

További információk, részletes műsor, jegyváltás, valamint az elmúlt 38 év során elhangzott valamennyi kompozíció felsorolása megtalálható a honlapon.

 

www.filharmonia.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük