47. Budapesti Nemzetközi Zenei Verseny – Nemzetközi Fuvolaverseny.  Magyarország egyik legelső nemzetközi zenei rendezvénye a 80. születésnapjához érkezett. Az idei verseny főszereplője egy fúvós hangszer, a fuvola lesz. A versenyre a világ 31 országából jelentkeztek.

 

47. Budapesti Nemzetközi Zenei Verseny – Nemzetközi Fuvolaverseny.  Magyarország egyik legelső nemzetközi zenei rendezvénye a 80. születésnapjához érkezett. Az idei verseny főszereplője egy fúvós hangszer, a fuvola lesz. A versenyre a világ 31 országából jelentkeztek.

 

A Budapesti Nemzetközi Zenei Verseny hagyományai 1933-ig nyúlnak vissza.

Ennek az első nemzetközi zongoraversenynek a győztese Fischer Annie volt. A versenyt a háborús éveket követően 1956-ban újították fel, azóta különböző kategóriákban évente kerül megrendezésre. 1957-ben alapító tagként csatlakozott az akkor megalakult Nemzetközi Zenei Versenyek Világszövetségéhez. A szervezet jelenleg a világ 6 kontinensének 120 legrangosabb versenyét foglalja magába.

 

A Budapesti Nemzetközi Zenei Versenyen díjat nyert – azóta világhírűvé vált – művészek listája, a teljesség igénye nélkül: Lev Vlasenko, Lazar Berman, Robert Benz, Francesco Finotti, Geoffrey Payne, Tabea Zimmermann, Bächer Mihály, Mező László, a Bartók vonósnégyes, Polgár László, Perényi Miklós, Hamari Júlia, Bogányi Gergely, Kelemen Barnabás, stb.

 

A legutóbbi évek versenyei:

2011 – Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny

2012 – Szigeti József Nemzetközi Hegedű-és Brácsaverseny

 

A Filharmónia Magyarország Kft. ez év szeptemberében, a Zeneakadémia és a Művészetek Palotája együttműködésével Nemzetközi Fuvolaversenyt rendez.

A versenyre a világ 31 országából 109 jelentkezés érkezett, melyből 23 fő magyar.

 

A nemzetközi zsűribe kiváló professzorok kaptak felkérést:

Mikami Akiko, Petri Alanko, Jiri Valek, Barbara Gisler-Haase.

A zsűri elnöke a Németországban élő dán fuvolaművész professzor Adorján András, magyar tagjai Pröhle Henrik és Drahos Béla.

 

A rendezvény háromfordulós: elődöntő szeptember 7-10. között, középdöntő szeptember 11-12-én és döntő szeptember 14. A döntőben a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara működik közre. Karmester Medveczky Ádám. A verseny nyitókoncertje, melyen a fiatal holland furulya-virtuóz, Erik Bosgraaf működik közre, valamint elő-és középdöntője a Régi Zeneakadémia Nagytermében, míg a döntő és a gálakoncert a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában kerül megrendezésre.

 

Az elődöntőben a versenyzők J. S. Bach, C. Ph. E. Bach, Dohnányi Ernő és N. Paganini szóló-darabjai közül választják programjukat, a középdöntőben zongorakísérettel lépnek színpadra Mozart, valamint romantikus és 20. századi szerzők kompozícióival, a döntőben pedig J. Ibert, K. Nielsen, K. Penderecki, Szervánszky Endre és Petrovics Emil versenyművei közül választhatnak, zenekari kísérettel.

 

A nyitó koncertre pénteken este kerül sor, szombattól pedig elkezdődnek az elődöntők.

 

A Budapesti Nemzetközi Zenei Verseny a Zenei Versenyek Világszövetségének komoly nemzetközi presztízsű, elismert tagja, melynek népszerűségét jelzi az évek során növekvő, rekord számú érdeklődés. A versenyt szervező Filharmónia Magyarország célja a magas színvonal megtartásával megőrizni a budapesti verseny 80 éves hagyományát.

 

2013. szeptember 6-15.

Nemzetközi fuvolaverseny

 

http://www.filharmoniabp.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük