2022.05.17.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

2014. április 12-én, szombaton három különleges koncert, sok remek muzsikus egy este a Fonóban

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/79203"><img class="image image-_original" src="/files/images/fon3%20(1).jpg" border="0" width="478" height="513" /></a></span>Új lemezekben tobzódunk, némelyik igazi kuriózum; ezt a napot nem szabad kihagyni: Szokolay Dongó Balázs: Privát népzene - Balázs Elemér Group: The New BEGinning és Romengo együttes: Nagyecsed-Budapest lemezbemutatók. <p> 

Új lemezekben tobzódunk, némelyik igazi kuriózum; ezt a napot nem szabad kihagyni: Szokolay Dongó Balázs: Privát népzene – Balázs Elemér Group: The New BEGinning és Romengo együttes: Nagyecsed-Budapest lemezbemutatók.

 

Új lemezekben tobzódunk, némelyik igazi kuriózum; ezt a napot nem szabad kihagyni: Szokolay Dongó Balázs: Privát népzene – Balázs Elemér Group: The New BEGinning és Romengo együttes: Nagyecsed-Budapest lemezbemutatók.

 

Szokolay Dongó Balázs első szólólemezének bemutatója: Privát népzene

„Szokolay Dongó Balázs lemezének címe, a Privát népzene látszólag önmagának ellentmondó szókapcsolat. Az az érzésünk, hogy vagy a privát, vagy a népzene szót kellett volna legalább idézőjelbe tennie. A népzenét ugyanis nem lehet csak úgy egyszerűen privatizálni, mert az a lényege, hogy egy közösség használja. Dongó mégis pimaszul megtette ezt. Megtehette, mert amit a lemezen hallunk, azt csak ő tudja eljátszani. Ezért törődjön bele mindenki: jó ez a cím… Dongó a klasszikus darabokat olyan természetesen és biztonsággal játssza népi hangszerein, mintha azokra íródtak volna. Saját feldolgozásaiban poétikus szépséggel, játszi könnyedséggel használja fel mindazokat az ismereteket, ami ma a népzenéről rendelkezésünkre áll. Izgalmas, fajsúlyos, világraszóló kísérlet ez a lemez Dongótól és kitűnő társaitól!" (Kiss Ferenc)

Fellépők: Bolya Mátyás, Küttel Dávid, Mogyoró Kornél, Palya Bea, Szokolay Dongó Balázs, Termes Rita

 

Balázs Elemér Group: The new BEGinning – lemezbemutató

A Balázs Elemér Group nemrég tért vissza Amerikai turnéjáról: "Mindegyik koncert hatalmas siker volt,a háromnegyed része "standing ovation" ami Amerikában is ritka!"

A zenekar, amelynek tagjai a magyar jazz élvonalához tartoznak, megalakulása óta jelentős hazai eredményeket ért el (pl.: Fonogram díj, 2005.), továbbá nagy sikerrel szerepelt több tekintélyes európai jazzfesztiválon is (pl.: Bécs, London, Berlin, Hága, Prága, Pozsony, Skopje). A The new BEGinning a nemrég – vokális oldalon – újraformálódott és a kitűnő Szőke Nikolettával bővül zenekar új lemezének címe. A Group kiemelkedően egyéni hangzásvilágot alakított ki; ennek legfőbb jellemzői a dallamközpontúság és a különleges ritmika, amelyeket a férfi- és női hang érdekes kontrasztja tesz még színesebbé. Emellett a zenéjük rendkívül változatos, ami abból fakad, hogy szívesen kalandoznak például az etno stílus világában, és a legkülönbözőbb zenei kultúrákból merítenek inspirációt. Ez érzékelhető az eddig megjelent albumaikon is, hiszen mind a négy teljesen egyedi hangulatokat, zenei világot ragad meg. Kritikusok szerint ez az a fajta elmélyült zene, ami bármilyen szituációban hallgatható.

Balázs Elemér Group tagok:

Balázs Elemér – dob

Balázs József – zongora

Peczek Lakatos Krisztián – nagybőgő

Komjáthy Áron – gitár

Czibere József – ütőhangszerek

Szakonyi Milán – ének

Szőke Nikoletta – ének

 

Romengo koncert a Nagyecsed-Budapest c. új lemez megjelenésének örömére

„Mazsi, Guszti és Tibi szülőfaluja Nagyecsed, Móni és Misi szülővárosa Budapest; ez a két hely határozza meg a zenei világunkat. Mindkettő igazi multikulturális központ; Ecseden, a szatmári muzsika fellegvárában, szüleink, nagyszüleink együtt mulattak a magyar parasztemberekkel. Második lemezünkön elsősorban az itteni letisztult oláh-cigány zenét mutatjuk be, hagyományos és saját dalokon keresztül. Ezek némelyikében magyar versszakok is felcsendülnek, hogy minden hallgatónk értse, ne csak érezze, miről szólnak az énekek.

Budapesten találkozik végtelen gazdagságú kultúránk minden része egymással és a nyugati zenével. Itt ismertük meg a vonós magyar népzenét, más hazai műfajok legszebb dallamait, és innen kerülhettünk kapcsolatba ez európai cigányság olyan képviselőivel is, mint a spanyol flamenco gitáros Juan de Lerida. A Gyöngyvirágos a türei nagytemplom kezdetű kalotaszegi hajnalit pedig ugyanúgy sajátunknak érezzük, mint bármely honfitársunk.

Nagy öröm számunkra, hogy Bognár András, Dresch Mihály, Lukács Miklós és Soós András barátaink is velünk muzsikálnak az albumon.

Ének, szájbőgő, kanna, kanál, teknő, tambura… Századokon átívelő hallgatók és pergetők; a magyarság cigány képviselőiként ezzel tudjuk gazdagítani országunk kultúráját."

ROMENGO:

Lakatos Mónika: ének, vokál

Rostás Mihály Mazsi: ének, vokál, gitár, tambura

Balogh Tibor: teknő, gitár, kanna, szájbőgő, cajon

Rosonczy-Kovács Mihály: hegedű

 

2014. április 12. szombat 20.00

Lemezbemutatók

Szokolay Dongó Balázs: Privát népzene

Balázs Elemér Group: The New BEGinning

Romengo együttes: Nagyecsed-Budapest

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest, Sztregova u. 3.

 

www.fono.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.