2024.április.26. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

2014. április 25-e „Csak csajok” nap a Fonóban

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/79632"><img class="image image-_original" src="/files/images/csak%20(1).jpg" border="0" width="467" height="274" /></a></span>Szvorák Kati és tanítványai, Csercsel, Forgó, Csizmadia Anna és a Magony trió - a műfaj kiemelkedő női előadói egy este. A 2013-as Budapest Folk Festen debütált a "Csak csajok" nap; az idei fesztiválon más kiemelkedő meghívottak, a hazai folkélet meghatározó szereplői alkotják az este programját. <p> 

csak%20(1)Szvorák Kati és tanítványai, Csercsel, Forgó, Csizmadia Anna és a Magony trió – a műfaj kiemelkedő női előadói egy este. A 2013-as Budapest Folk Festen debütált a "Csak csajok" nap; az idei fesztiválon más kiemelkedő meghívottak, a hazai folkélet meghatározó szereplői alkotják az este programját.

 

csak%20(1)Szvorák Kati és tanítványai, Csercsel, Forgó, Csizmadia Anna és a Magony trió – a műfaj kiemelkedő női előadói egy este. A 2013-as Budapest Folk Festen debütált a "Csak csajok" nap; az idei fesztiválon más kiemelkedő meghívottak, a hazai folkélet meghatározó szereplői alkotják az este programját.

 

Vendégül látják Szvorák Katit és tanítványait, Orbán Johannát, Paár Julcsit és Timár Sárát. Ezen az estén mutatkozik be a Fonóban a Fölszállott a Páva 2014-es felhívására alakult női kvartett, a Csercsel Énekegyüttes. Itt lesz a Páva-győztes Csizmadia Anna és a Magony trió, valamint a Forgó zenekar is.

 

Szvorák Kati és tanítványai

Legutóbb a Héttorony Fesztivál keretében léptek fel a Fonóban. A Liszt Ferenc-díjas és Kossuth-díjas Szvorák Katalin tavaly ősszel megjelent A capella című lemezén egykori növendékeivel énekel: Orbán Johanna, aki énekegyüttest alapított és lemezeket jelentetett meg, Paár Júlia, a Tárkány Művek fronthölgye és Tímár Sára Junior Príma – díjas énekes, akit 6 éves korától tanított Szvorák Katalin. Előadásukban a magyar népdalok, egyházi énekek mellett megszólalnak a mellettünk élő népek dalai is.

"Szvorák Katalin és tanítványai nemcsak „elénekelnek" valamit, hanem megszólaltatnak. Nemcsak előadói az énekeknek, hanem mintegy újrateremtői, hangzó életre keltői." (Kultúrpart)

 

Forgó zenekar

A zenekar tagjai magyar és más népek népzenéjét formálják saját hangunkra. A tiszta forrás alapos ismerete mellett fontos számukra az az esztétikai érzék, amellyel az eredeti dallamokat közös zenei ízlésük szerint alakítjuk "forgóssá".

"Alappilléreink a női többszólamúság és a mindannyiunkra oly jellemző sokszínűség."

 

Csercsel

Boris, Fanni, Réka és Dóri találkozása sorszerű volt. Mind a négyen a Zeneakadémia aulájában vártak a felvételire, megalakulásuk pedig a Fölszállott a páva 2014-es versenykiírásának köszönhető. A csercsel szó szerinti jelentése fülbevaló, amely a csángó nyelvjárásban használt kifejezés. A mulatás szeretete a másfél éves barátságnak gazdag közös élménygyűjteményt hozott. Jelmondatukat kedvenc idézeteikből gyúrták össze: „Szeress, álmodj és tégy olyat, amitől eláll a lélegzeted, s ami madárrá avat, mert csak egy életed van."

 

Csizmadia Anna és a Magony Zenekar

A Vajdaságból származó ifjú népdalénekes Csizmadia Anna, aki tehetségét már a Felszállott a Pávában is bizonyította, most első lemezének felvételére készül, ami Kovács Ferenccel való találkozásnak és az egymást inspiráló közös munkának az eredménye. Anna ebből a készülő anyagból mutat be válogatást ezen a koncerten; szerepelnek közte kedvenc népdalok teljesen új hangszerelésben, illetve Kovács Ferenc szerzeményei is, amelyek jól illeszkednek saját zenei világába és ki is egészítik azt egy másfajta megfogalmazással, etno-jazzes hangzással.

A szerző is a népzenei gyökerekből indul ki, de szereti átlépni a műfajok határait. Annának ezáltal lehetősége nyílik, hogy kilépjen eddigi hagyományörző szerepköréből, ami számára is izgalmas feladat.

Az Anna-dalok zeneszerzője Kovács Ferenc Öcsi, a hazai jazzélet egyik legsokoldalúbb egyénisége, aki sokféle műfajban kipróbálta már magát, több formációnak is alapítója és meghatározó szólistája hegedűn és trombitán egyaránt. Önálló szerzői munkásságát és sajátos zenei stílusát több mint tíz éve kezdte kialakítani a Magony együttes megalapításával, amivel a kortárs jazz és a magyar népzene letisztult fúzióját hozta létre.

A Magony Trió tagjai:

Kovács Ferenc – hegedű, trombita

Balogh Kálmán – cimbalom

Gayer Ferenc – nagybőgő

 

2014. április 25. péntek 20.00

Csak csajok nap

Budapest Folk Fest

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest, Sztregova u. 3.

 

www.fono.hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.