2024.április.24. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

2014 évi zenei ösztöndíjasok

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/78839"><img class="image image-_original" src="/files/images/szt%C3%B6n%20(1).jpg" border="0" width="472" height="287" /></a></span>Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. három zenei pályázatot hirdetett fiatal, hangszeres és énekes szólisták, zeneszerzők, zenetudósok, valamint jazz előadóművészek részére. A Fischer Annie-, Kodály Zoltán- és Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjakra 30, illetve 35 éves korig jelentkezhettek a fiatal előadó- és alkotóművészek.</p> <p> 

szt%c3%b6n%20(1)Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. három zenei pályázatot hirdetett fiatal, hangszeres és énekes szólisták, zeneszerzők, zenetudósok, valamint jazz előadóművészek részére. A Fischer Annie-, Kodály Zoltán- és Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjakra 30, illetve 35 éves korig jelentkezhettek a fiatal előadó- és alkotóművészek.

 

szt%c3%b6n%20(1)Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. három zenei pályázatot hirdetett fiatal, hangszeres és énekes szólisták, zeneszerzők, zenetudósok, valamint jazz előadóművészek részére. A Fischer Annie-, Kodály Zoltán- és Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjakra 30, illetve 35 éves korig jelentkezhettek a fiatal előadó- és alkotóművészek.

 

Az ösztöndíjak elsődleges célja, hogy segítséget nyújtson a tehetséges fiatalok pályakezdéséhez, kedvező feltételeket teremtsen a magas színvonalú alkotótevékenységhez. A nyertesek a minisztérium jóvoltából 1 éven át részesülnek ösztöndíjban összesen 27 millió forint elosztásával. A díj hozományaként a 21 fiatal ösztöndíjas az országban számos helyen bemutatkozási lehetőséget kap.

 

Az idén százéves Fischer Annie háromszoros Kossuth-díjas zongoraművészről, a legnagyobb magyar zenepedagógusról elnevezett ösztöndíjak alapítója 1998-ban az Oktatási és Kulturális Minisztérium volt. 2014-ben a 1984. január 1-je után született, fiatal hangszeres és énekes szólisták pályázhattak.

 

10 fő részesült Fischer Annie-ösztöndíjban.

Birtalan Zsolt (zongora)

Fülep Máté (ének)

Horváth Péter (klarinét)

Környei Miklós (gitár)

Palojtay János (zongora)

Taraszova Krisztina (zongora)

Bódi Zsófia (ének)

Kerek Erzsébet (zongora)

Márton Orsolya (hegedű)

Simon Dávid (fuvola)

 

A Kodály Zoltánról elnevezett zenei alkotói ösztöndíjat 1984-ben alapították, fiatal zeneszerzők, zenetudósok, zenekritikusok részére. 2014-ben az 1979. január 1-je után született fiatal zeneszerzők, zenetudósok, zenekritikusok pályázhattak, illetve azok az 1977. január 1-je után született korábbi ösztöndíjasok, akik még nem töltötték ki a három ösztöndíjas intervallumot.

 

Kodály Zoltán alkotói ösztöndíjban részesült:

Dargai Marcell (zeneszerző)

Derecskei András (zeneszerző)

Horváth Bálint (zeneszerző)

Galambosné Riskó Kata (muzikológus)

Kedves Csanád (zeneszerző)

Matkó Tamás (zeneszerző)

Zarándy Ákos (zeneszerző)

Wettl Mátyás (zeneszerző)

 

Az 1997-ben elhunyt Lakatos Ablakos Dezső altszaxofonosról nevezték el a jazz előadó-művészeti ösztöndíjat. 2014-ben az 1979. január 1-je után született fiatal jazz előadóművészek pályázhattak erre az ösztöndíjra.

 

Lakatos Ablakos Dezső előadóművészeti ösztöndíjban idén 3 fő részesült.

Lakatos Pecek Krisztián (bőgő)

Pozsár Máté (zongora)

Vörös Janka (ének)

 

A pályázatok kiírásárára minden év első hónapjaiban kerül sor. A zenei ösztöndíjak szakmai lebonyolítója a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft., akik az adminisztratív feladatok mellett tanácsadással, fellépések szervezésével segítik az ösztöndíjasok munkáját.

 

Az ösztöndíjak számos, mára sikeres művésszé vált fiatalt indítottak el a pályán.

A 2014-es ösztöndíjak átadására gálahangverseny keretében kerül sor március 31-én, hétfőn 17 órától, a Zekeakadémia Solti György Kamarateremben. A koncerten régi (Balog József – zongora, Megyesi Schwartz Lúcia – ének, Horváth Bence – trombita) és új ösztöndíjasok produkcióit hallhatja a közönség.

A belépés ingyenes.

 

2014. március 31.

2014 évi zenei ösztöndíjasok gálakoncertje

Zekeakadémia

 

Lantai József

 

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.