December elején kezdődtek Ibsen Rosmersholm című darabjának próbái, Szőcs Artur rendezésében. A pszichológiát, politikát és misztikumot mesterien vegyítő színműben Ibsen egy ideológiák mentén végzetesen kettészakadt társadalom képét vázolja fel.

 

 December elején kezdődtek Ibsen Rosmersholm című darabjának próbái, Szőcs Artur rendezésében. A pszichológiát, politikát és misztikumot mesterien vegyítő színműben Ibsen egy ideológiák mentén végzetesen kettészakadt társadalom képét vázolja fel.

 

Az 1886-ban írt darabban Ibsen könyörtelen következetességgel keresi a választ arra, hogy lehet-e kimondatlanul hagyni a múlt vétkeit, és épülhet-e jövő őszintétlenségre és gyűlöletre. A miskolci társulat Szőcs Artur rendezésében a színmű szürreális rétegeit felerősítve ugyanezekre a kérdésekre keres mai válaszokat.

 

„Nagyon megfogott a darab misztikuma. És hogy annyi kimondatlan dolog van benne. Eléggé beleástam magam a szövegbe, és még most sem tudom, hogy a nézőknek mennyit tudok átadni abból, amit belelátok, mert Ibsen ebben a darabban nagyon szűkszavúan adagolja az információt. Rosmer valódi antihős. Szeretném, ha az az emberi esetlenség, ami benne van, ami miatt minden összeomlik körülötte, egy idő után idegesítő lenne. Ha egy férfi mellől két nő is kidől, meg tulajdonképpen kihal egy egész család, az elmond valamit arról a jellemről. Nagy kérdés egyébként, hogy mit gondolunk egészségesnek, és mit nem." (Szőcs Artur)

 

Johannes Rosmer (Zayzon Zsolt), egy nagymúltú család utolsó sarja, élete derekán úgy dönt, hogy beszáll az országot lázban tartó közéleti vitákba, és hitet tesz egy szabadabb, felvilágosultabb társadalmi berendezkedés mellett. Arra azonban nincs felkészülve, hogy legjobb barátja, Kroll iskolaigazgató (Gáspár Tibor) lejárató kampányt hirdet ellene, és a harcban felhasználja Rosmer múltjának egyetlen tisztázatlan mozzanatát is: felesége öngyilkosságának körülményeit. A megbolygatott múltból szándékos és akaratlan bűnök sorozata kerül napvilágra, és Rosmer arra kényszerül, hogy őszintén számot vessen tetteivel, lehetőségeivel és érzelmeivel.

 

Az előadásban Bohoczki Sára játssza Rebekka Westet, Ibsen egyik legösszetettebb nőalakját, akinek elemzésére Freud is külön tanulmányt szentelt.

„Sokat kell keresgélnem magamat. Leülök éjszaka, és azon gondolkodom, hogy hol van ez a nő bennem? Hogy jutott el idáig? Miért teszi meg ezt vagy azt a lépést? És még egy csomó kérdésre most sem tudom a választ. De legalább izgat, és mindennap rájövök valami újra. Szeretem az ilyen darabokat, az agyas dolgokat, ahol semmi csiribú-csiribá nincs, csak ezerrel azon vagyok, hogy ezt most miért mondom. Már kétszer dolgoztam Szőcs Arturral, és hamar kiderült, hogy abszolút együtt tudunk működni. Én értem, amit ő mond, ő pedig érti vagy megfejti, hogy miért csinálom azt, amit csinálok. Ha pedig nem jól csinálom, olyan instrukciót tud adni, amitől egyszer csak megszületik az, amit ő elképzelt. Legalábbis remélem." (Bohoczki Sára)

 

Kroll iskolaigazgató szerepét Gáspár Tibor alakítja:

 „Kroll nem szabad ember. Természetesen ő ezt magáról nem tudja, mert nem jut el a szabadságról való gondolkodásban arra a fokra sem, hogy egyáltalán feltegye magának ezt a kérdést. Kroll determinált, benne áll valamiben, és igazából nem is az a lényeges, hogy ez jó ügy, vagy rossz, hanem az, hogy számára a dolgok vagy fehérek vagy feketék. Persze mi tudjuk, igazi demokraták, hogy a valóság valójában pepita, de Kroll le kell gyűrje, el kell tapossa ezt az általa (fehérként) feketének látott férget, Johannes Rosmert. Ezért mindent bedob. Így keveredik bele az elvi vitába a családi ügy, a titok, és én úgy gondolom, ebben a darabban ez az igazán érdekes: hogy szövődik össze a személyes sors a napi politikai harccal."

 

Henrik Ibsen: ROSMERSHOLM

Színmű két részben

Fordította: Kúnos László

 

Johannes Rosmer: ZAYZON Zsolt

Rebekka West: BOHOCZKI Sára

Kroll, iskolaigazgató: GÁSPÁR Tibor, Jászai-díjas

Ulrik Brendel: BŐSZE György

Peder Mortensgård: HARSÁNYI Attila / GYURISKA János

Helsethné, házvezetőnő: MOLNÁR Anna

….. : SIMKÓ Katalin

Díszlet: BOROS Lőrinc, jelmez: HORÁNYI Júlia, dramaturg: ARI-NAGY Barbara

Rendező: SZŐCS Artur

 

Miskolci Nemzeti Színház Kamaraszínháza

Rosmersholm bemutató: 2014. január 31. 19:00

A január 30-i nyilvános főpróba elmarad.

 

http://mnsz.eu/

 

Lantai József