A világhírű énekesekkel, együttesekkel és Bartók Béla nevével fémjelzett Bartók Plusz Operafesztivál immár 13 éve az ország legnagyobb opera eseménye. A Bartók Plusz Operafesztivál idén június 13. és 22. között zajlik. Az eseménysorozaton több mű ősbemutatójára is sor kerül.

 

A világhírű énekesekkel, együttesekkel és Bartók Béla nevével fémjelzett Bartók Plusz Operafesztivál immár 13 éve az ország legnagyobb opera eseménye. A Bartók Plusz Operafesztivál idén június 13. és 22. között zajlik. Az eseménysorozaton több mű ősbemutatójára is sor kerül.

 

A rendezvény Hegyi Árpád Jutocsa, a Miskolci Nemzeti Színház akkori igazgatója, Müller Péter Sziámi és a jelenlegi fesztiváligazgató Kesselyák Gergely elképzeléséből született meg 2001-ben, és indult el a méltán megérdemelt hírnév felé. Azóta az Európai Unió és Kelet-Közép-Európa országainak meghatározó operaszemléje lett, a Bartók-életmű legteljesebb bemutatásával pedig a világ egyik legnagyobb Bartók-fesztiváljává vált.

 

A rendezvény időközben kinőtte a Miskolci Nemzeti Színház falait, programjaival időnként a város templomaiban, a lillafüredi Palotaszállóban vagy épp az Aggteleki Cseppkőbarlangban is találkozhattak a látogatók. A „Legyen az opera mindenkié!"szlogen jegyében ingyenes szabadtéri operaelőadás is várja a közönséget. A helyszínek gyarapodásával a repertoár is bővült. A fő hangsúly természetesen továbbra is az operán van, de emellett gyermekprogramok, kórusestek, irodalmi, képzőművészeti bemutatók, sőt még könnyűzenei koncertek is gazdagítják a kínálatot.

 

Az Operafesztivál jelentősen átrajzolta Miskolc arculatát, lendületet adott a város és a régió felzárkózásához, gazdasági, turisztikai megújulásához. A tizenhárom éves múltra visszatekintő seregszemle nemcsak a világ legteljesebb Bartók-fesztiválja, de a Közép-Kelet-Európai régió rangos eseménye is, ezért az illetékes tárca kiemelt figyelmet fordít támogatására. A kulturális kormányzat idén 50 millió forinttal segíti a rendezvényt, melyből 20 millió forintot a Nemzeti Kulturális Alap Fesztiválkollégiuma, 30 millió forintot pedig a miniszteri keret terhére biztosít. 2014-ben a Bartók Plusz főszponzora a MOL Csoport.

 

A Fesztiválon több mű ősbemutatójára is sor kerül, köztük van Selmeczi György Bizánc című operája, az első olyan alkotás, amely a Fesztivál felkérésére született. Nino Rota: Milliomos Nápoly című darabjának bemutatója magyarországi ősbemutató. Az ingyenesen látható szabadtéri előadás idén Verdi Aida című alkotása lesz. A fesztivál operaíró versenye a széles tömegeket megszólítani képes, korszerű népopera megteremtését célozza meg, hogy az operajátszás ne szűküljön rétegműfajjá.

 

A 2014-es verseny három döntőbe jutott műve:

– Eugenia Manolides: A pizzai leány – La pisanella,

– Andrzrej Karalow: Kepler és

– Szüts Apor: A hallei kirurgus.

A klasszikus zenei hagyományok megőrzésével párhuzamosan, a zenés műfajok mellett helyet kap a programokban a képzőművészet és az irodalom is.

 

A program:

Június 13. – Nemlétezőnek hitt romantikus Bartók-művek

Június 14. – Kísérlet új nemzeti opera megteremtésére egy Selmeczi ősbemutatóval

Június 15. – Vizin Viktória operaénekesként Lehár-operettet énekel

Június 18. – A filmzene-íróként ismert, Oscar-díjas Nino Rota operájának magyarországi ősbemutatója

Június 19. – „Férfiak célkeresztben" – két opera egy estén a Budapesti Operettszínház  vendégjátékában

Június 21. – Korngold : A halott város operája Robert Dean Smith, korunk egyik legismertebb Wagner-tenorja főszereplésével

Június 22. – Operaíró verseny döntő és gálaest Miklósa Erikával.

 

Néhány művész a közreműködők rangos névsorából:

Mladen Tarbuk (karmester), Martina Filjak (zongoraművész), Alessandra Torella (díszlet, jelmez), Robert Dean Smith, Vizin Viktória, Amarilli Nizza, Hector Lopez Mendoza, Wiedemann Bernadett, Nemzeti Énekkar, Budapesti Ifjúsági Kórus, MÁV Szimfonikus Zenekar, luccai Teatro del Giglio (Olaszország), Kesselyák Gergely (karmester, fesztiváligazgató)

 

Észak-Magyarország központja a világ nagy operaházaiból érkező világsztárokkal és a műfaj magyar kiválóságaival várja a vendégeket. Miskolc szeretettel lát mindenkit az opera egyik legrangosabb hazai ünnepére, a Bartók Plusz Operafesztiválra.

 

2014. június 13-22.

Bartók Plusz Operafesztivál

Miskolc

 

www.operafesztival.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük