2024.március.28. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

2014. június 14. Ladikos Fesztivál

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/81021"><img class="image image-preview" src="/files/images/ladikos.preview.jpg" border="0" width="478" height="217" /></a></span>Az ország egyik legnagyobb hagyományőrző népzenei rendezvényére a Ladikos Fesztiválra készülnek Mecséren. A Ladikos Fesztivál 2006 óta minden évben Mecséren kerül megrendezésre, mára a Szigetköz egyik legkiemelkedőbb kulturális rendezvényévé nőtte ki magát. Évről évre mintegy száz fellépőt és több száz látogatót vonz magához a kis szigetközi település az országból és a határon túlról is.</p> <p> 

ladikos.previewAz ország egyik legnagyobb hagyományőrző népzenei rendezvényére a Ladikos Fesztiválra készülnek Mecséren. A Ladikos Fesztivál 2006 óta minden évben Mecséren kerül megrendezésre, mára a Szigetköz egyik legkiemelkedőbb kulturális rendezvényévé nőtte ki magát. Évről évre mintegy száz fellépőt és több száz látogatót vonz magához a kis szigetközi település az országból és a határon túlról is.

 

ladikos.previewAz ország egyik legnagyobb hagyományőrző népzenei rendezvényére a Ladikos Fesztiválra készülnek Mecséren. A Ladikos Fesztivál 2006 óta minden évben Mecséren kerül megrendezésre, mára a Szigetköz egyik legkiemelkedőbb kulturális rendezvényévé nőtte ki magát. Évről évre mintegy száz fellépőt és több száz látogatót vonz magához a kis szigetközi település az országból és a határon túlról is.

 

A Ladikos Fesztiválon a Csík Zenekar is fellép. Mellettük számtalan ismert és méltán elismert együttes és fellépő szórakoztatja június 14-én, szombaton Mecséren a nagyérdemű közönséget. Az igazi Ladikos hangulatot a zene, a tánc, a vásári komédiások, fotó-és képzőművészeti előadások, kézműves foglalkozások, bor-és pálinkakóstolók teremtik meg, a programok azonban minden évben kiegészülnek a szellemi táplálékokkal is. A Ladikos Fesztivál mára az ország egyik legnagyobb népzenei rendezvényének számít, hiszen nincs még egy olyan népzenei rendezvény, ahol egyszerre, egy napon ennyi neves fellépő működne közre. Idén a Ladikos az egyike azoknak a neves fesztiváloknak, amelyeken a Herman Ottó halálának 100. évfordulójára készült vándorkiállítást is megtekintheti a nagyközönség.

 

Az idei Ladikos Fesztivál azonban több szempontból is különleges lesz – tudtuk meg Henics Tamástól, a fesztivál főszervezőjétől.

Idén ünnepli az ország Herman Ottó halálának 100. évfordulóját. Ennek keretében a NEKI (Nemzeti Környezeti Intézet) egy országos vándorkiállítást állított össze Herman Ottó "A magyar halászat könyve" című művében található illusztrációkból. A kiállítást a Ladikos Fesztivál az elsők között mutatja be, kiegészítve olyan, a földrajzi helyzet adta lehetőségekkel, mint a Mosoni-Duna part, ahol egy vejszeállítás élő folyamatába is betekintést nyerhet a nagyközönség. Ez az ősi, Herman Ottó által leírt halászati metódus újdonsága és egyedisége is a hétvégén megrendezett programnak. „A vándorkiállítás 13 nagyméretű szabadtéri molinót foglal magába, mely a fesztiválfalu központját a Duna parttal, a vejszeállítás helyszínével köti össze. A Herman Ottó emlékév másik szép programja egy Interaktív polihisztor játszóház és tanösvény lesz Vásárhelyi Tamás muzeológus vezetésével- mondta el Henics Tamás, a fesztivál főszervezője.

 

Az egész napos rendezvényen hazai- és határon túli népzenei formációk gondoskodnak a folyamatos jókedvről. Fellép többek között a Somos zenekar, a Vujicsics együttes, a Muzsikus együttes, a Szűrös Táncegyüttes és a Tükrös együttes is. Henics Tamás külön kiemelte, a fesztivál egyik jellegzetességeként, hogy a programot minden évben határon túli közreműködők is színesítik. Idén ennek szellemében a Ladikos fesztiválon fellép a marokkói népzenét prezentáló Chalaban, de vendég fellépők között lesz a közeli burgenland horvát kultúráját ápoló Kolo Slavuj együttes is.

 

Különleges fellépője lesz a fesztiválnak Pál Pista bácsi, az utolsó magyar dudás, aki tanítványaival lép színpadra. Az idei fesztivál egyik fénypontja lesz a Csík Zenekar fellépése. A rendezvény Mecsér központjában kap helyet, ahová minden kedves érdeklődőt nagy szeretettel várnak a szervezők.

 

A program fő támogatója évek óta a mosonmagyaróvári Nolato Magyarország Kft., a támogatók sorához idén csatlakozott a település árvízi védművén dolgozó Swietelsky Magyarország Kft. is.

 

2014. június 14.

Ladikos Fesztivál

Mecsér

 

http://www.ladikosfesztival.hu/

https://hu-hu.facebook.com/LadikosFesztival

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.