2024.március.29. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

2014. június 25. – augusztus 25. Zenés állatkerti esték

7 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/80957"><img class="image image-preview" src="/files/images/llat%20(2).preview.jpg" border="0" width="470" height="217" /></a></span>Két hét múlva 2014. június 25-én kezdődik az augusztus 21-ig tartó Zenés állatkerti esték koncertsorozat a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A programsorozat keretében általában szerda esténkénti 20 óra 30 perces kezdéssel összesen kilenc koncertet tartanak. </p> <p> 

llat%20(2).previewKét hét múlva 2014. június 25-én kezdődik az augusztus 21-ig tartó Zenés állatkerti esték koncertsorozat a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A programsorozat keretében általában szerda esténkénti 20 óra 30 perces kezdéssel összesen kilenc koncertet tartanak.

 

llat%20(2).previewKét hét múlva 2014. június 25-én kezdődik az augusztus 21-ig tartó Zenés állatkerti esték koncertsorozat a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A programsorozat keretében általában szerda esténkénti 20 óra 30 perces kezdéssel összesen kilenc koncertet tartanak.

 

Az előadások egy része a szokásos helyszínen, a Nagy-tó és a Pálmaház közötti hangulatos sétányon kerül megtartásra, de lesznek olyan koncertek is, amelyek helyszíne az Állatkert főbejáratánál lévő tágas tér, illetve a Nagyszikla belsejében található Varázshegy lesz.

 

A „Zenés állatkerti esték" koncertsorozatot 2002 óta rendezik meg minden évben a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az intézmény zenei hagyományai azonban ennél sokkal régebbi múltra tekintenek vissza. Már az 1800-as évek végén rendszeres zenei programok zajlottak a kert területén, sőt, ebben az időben külön zenepavilon is állt a kert területén Pálffy gróf adományaként. Az 1910-es években az Állatkertnek saját, hatvan tagú szimfonikus zenekara volt, amelyben Wieschendorff  Henrik vezette a karnagyi pálcát. A húszas években induló Magyar Rádió az Állatkertből sugározta az első koncertjét, amint azt az LGT is megénekelte a „Rádió" című dalban. A II. világháború után a Filharmónia Vállalat szervezett koncerteket az egykori szabadtéri színpadon, amelynek helyét ma a Japánkert foglalja el. A hatvanas években lényegében megszűnt hagyomány csak az 1990-es évek közepén elevenedett meg ismét a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjével.

 

A koncertsorozatra idén bérlet is vásárolható: Fülemüle bérlet 1+2 a Zenés Állatkerti Estékre! Háromszoros élmény kedvező áron.

A Zenés Állatkerti Esték koncertsorozat műsorából Ön szabadon választhat 1 varázshegyi és 2 szabadtéri előadást.

Egy bérlet – a három választott koncerten – egy-egy fő belépésére jogosít.

A bérlet ára: 8400 Ft, így megtakaríthat 1100 Ft-ot!

 

A részletes koncertprogram a következőképpen alakul:

 

2014. június 25. – Varázshegy, Csillagtér

Varázslatos India – Indiai klasszikus zene és tánc mesterfokon
Calcutta Trió
Vendégek: Sandhyadipa Kar táncművésznő és a Bhangra Tánccsoport
A Calcutta Trió az indiai klasszikus zene több mint háromezer éves tradícióját India legnagyobb guruitól sajátította el. A Trió egyik vendége Sandhyadipa Kar, aki előadásában az indiai mitológia legnépszerűbb alakjait jeleníti meg bámulatos érzékenységgel és tánctudással. Az általa képviselt odisszi tánc az öt indiai klasszikus tánc közül talán a legelragadóbb. Másik vendégük, a pandzsábi Bhangra tánccsoport, akik fergeteges ritmusú és temperamentumú néptáncot adnak elő, amelybe a közönség is bekapcsolódhat.

2014. július 2.- Varázshegy, Csillagtér
„Világraszóló természet" Brazil hang – vadon…
Pátkai Rozina és zenekara
A koncert előtt, 19:30 -kor a Főkapunál fellép a Brazil Szamba Csoport
Pátkai Rozina énekesnő csodás hangjával, előadásmódjával és személyiségével varázsolja el közönségét. Az utóbbi néhány évben számtalan díjjal ismerték el művészi teljesítményét. A szakmai elismerések mellett több közönségdíjat is elnyert. Idén tavasszal New Yorkban több helyen is fellépett, többek között a Zinc bárban, a legismertebb jazz klubban is sikert aratott.

 

2014. július 9. – Varázshegy, Csillagtér
„Örömzene" A fák is táncra perdülnek
Romengo együttes
Vendég: Dresch Mihály (szaxofon)
Az együttes magyarországi oláh-cigány zenét játszik, külföldön is népszerűek, 2006 óta számtalan európai országba vitték el hazánk jó hírét. Saját és feldolgozott dalaikon keresztül a letisztult népzenét jelenítik meg. Gyakran játszanak együtt a hazai jazz élet és a magyar népzene kiválóságaival. Idei koncertjükön a méltán híres Dresch Mihály lesz a vendégük.

 

2014. július 16. (esőnap: 2014. július 17.) – Főkapu tér

„Jiddise Blues"
Budapest Klezmer Band

Az Európában és Amerikában is egyaránt ismert és közkedvelt Budapest Klezmer Band tradicionális zsidó zenei estje. A zenekar alapítója és vezetője, a munkácsi származású Jávori Ferenc „Fegya" az idei év egyik Kossuth-díjasa.
A zenekar által játszott dallamok Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra mélyen gyökerezik.

 

2014. július 23. (esőnap: 2014. július 24.) – Nagytó part

„Veréb kolo"

Vujicsics Együttes

Az idén Kossuth-díjat kapott együttes a népi hagyományok megőrzése mellett arra törekszik, hogy a sokszínű délszláv dallamkincset autentikus formában, tradicionális hangszerekkel, magas színvonalú zenei tudással mutassa be. Megszámlálhatatlan hazai és külföldi koncert, fesztivál-fellépes gazdagítja pályájukat. Ezúttal is jó hangulatú koncert várható, ahol a bátrabbak táncra is perdülhetnek a „Veréb kolo" zenéjére.

2014. július 30. (esőnap: 2014. július 31.) – Nagytó part
„Francia szerelem" Tüzes, szenvedélyes, csábító dallamok
Talamba Ütőegyüttes és Horgas Eszter
Horgas Eszter fuvolajátéka egyetlen perc alatt varázsolja el közönségét, mozdulataival és a fuvola andalító hangjával „beszél" a szerelemről és a szenvedélyről. A Talamba művészeivel, az ütőhangszereken virtuózan játszó négy zenésszel együttesen hódítják meg hallgatóságukat. Az esten többek között felcsendül Ravel tüzes Bolerója is.

 

2014. augusztus 6. (esőnap: 2014. augusztus 7.) – Főkapu tér
„Este fess a pesti nő"
Bényei Tamás és a Gramafonia Hot Jazz Orchestra
A fellépő formáció újdonság a tradicionális jazz hazai világában. Az egyedülálló zenekar az 1920-as, 30-as, 40-es évek emblematikus melódiáit dolgozza fel, egyéni stílusban és zenei nyelven tolmácsolja. Mindezt kitűnően egészíti ki Bényei Tamás különleges, sármőr ének- hangja, így az este valóságos időutazást kínál a hallgatóknak.

2014. augusztus 13. (esőnap: 2014. augusztus 14.) – Nagytó part
Csak játék – „Gondolatok harmonikára és Jóbarátokra…"
Orosz Zoltán lemezbemutató koncertje
Virtuóz zenei párbeszédek, önfeledt és szenvedélyes előadásmód, különleges zenei stílusok az argentin tangótól a Balkán zenei világán át. Erre számíthat mindenki, aki Orosz Zoltán, Artisjus- és EmeRTondíjas harmonikaművész és zenész barátainak koncertjét választja. A legújabb zenei albumot bemutató estén a Kossuth-díjas Borbély Mihály fúvós hangszereken, és a szintén Kossuth-díjas Horváth Kornél ütőhangszereken, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett Lattmann Béla pedig basszusgitáron játszik.

2014. augusztus 21. (esőnap: 2014. augusztus 25.) – Főkapu tér
Budapest Bár Zenekar
Erre még a párducok is felkapják a fejüket!
Kitűnő zenészek, fantasztikus egyéniségű énekesek, ismert és nagyszerű dalok – ez a Budapest Bár sikerének receptje. A Farkas Róbert által vezetett együttes megalakulása óta több generáció körében is közkedvelt lett, számos régi dalt élesztett újjá. Koncertsorozatunk méltó zárásaként merész, energikus előadókkal találkozhatnak:
Behumi Dóri, Németh Juci, Rutkai Bori, Frenk és Keleti András a rég és közelmúlt zenei elegyét varázsolják a színpadra a hangulatos, nyáresti Főkapu téren.

 

A koncertsorozat programbemutató tájékoztatón különleges élményben volt részünk, ugyanis Pátkai Rozina (ének), Borbély Mihály (szoprán szaxofon) és Tóth Mátyás (gitár) közös előadásában felcsendült a Manhã de Carnaval című népszerű dal, amely zenéjét Luiz Floriano Bonfá szerezte, szövegét Antônio Maria írta, s amely eredetileg Marcel Camus 1959-es Fekete Orfeusz (Orfeu Negro) című Arany Pálma, Golden Globe és Oscar-díjas filmjének betétdala volt.

 

2014. június 25. – augusztus 25.

Zenés állatkerti esték

Fővárosi Állat- és Növénykert

Budapest, Állatkert krt. 6-12.

 

www.zoobudapest.com

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.