2024.április.26. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

2014. szeptember 26-án megnyílt a World Press Photo 2014 a Néprajzi Múzeumban

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/84055"><img class="image image-preview" src="/files/images/WPP.preview.jpg" border="0" width="466" height="338" /></a></span>Ismét a Néprajzi Múzeum ad otthont a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb sajtófotó-kiállításának. A World Press Photo kiállítás most is az elmúlt évnek mutat tükröt. <p> 

wpp.previewIsmét a Néprajzi Múzeum ad otthont a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb sajtófotó-kiállításának. A World Press Photo kiállítás most is az elmúlt évnek mutat tükröt.

 

wpp.previewIsmét a Néprajzi Múzeum ad otthont a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb sajtófotó-kiállításának. A World Press Photo kiállítás most is az elmúlt évnek mutat tükröt.

 

167 képbe sűrítve láthatjuk az elmúlt év eseményeit, hétköznapjait, sportját, azokat az embereket, akik a hírekben szerepelnek. Izgalmas élményt nyújt mindazoknak, akik szeretnék jobban megérteni, mi zajlik körülöttünk a világban.

 

Az évente megrendezett World Press Photo pályázat a világ legjelentősebb sajtófotó versenye, díjnyertes felvételei egy utazó kiállításon vesznek részt 100 helyen a világ 45 országában. A kiállításoknak több millió látogatója van. A World Press Photo budapesti kiállítása harminchárom éves múltra tekint vissza.

 

A World Press Photo független non-profit szervezet, 1955-ben alakult, központja Hollandiában, Amszterdamban van. Célja az információ szabad áramlásának támogatása a sajtófotó és a dokumentarista fotográfia népszerűsítésén keresztül. Közel hat évtizede bővülő archívuma fontos része történelmünk vizuális megjelenítésének. A World Press Photo tevékenységei közé tartozik még az évente megrendezett multimédia-verseny, a különböző aktuális tematikájú kiállítások, és az évente szervezett Joop Swart Masterclass, amely az egyik legrangosabb sajtófotó oktatási program.

 

„Elhatároztuk, hogy az ügyek és események fotózását értékeljük, nem magukat az ügyeket és díjazásakor fontos volt az esztétikai és az újságírói elem is, valamint az is, hogy a fotó képes legyen egy pillanatnál tovább megragadni a néző figyelmét. Azokat a fotókat kedveltük, amelyek a párbeszéd kezdetét jelentették a nézővel, nem a végét, és azokat, amelyek a fotó témájáról gondolkodtattak el, és nem a fotó alkotójáról." (Gary Knight, a 2014. évi zsűri elnöke)

 

A World Press Photo mellett kísérő kiállítás is nyílt Peter Turnley French Kiss – A Love Letter to Paris (Francia csók – Szerelmes levél Párizshoz) című most megjelent könyve képeiből.

Peter Turnley világszerte ismert és elismert fotográfus. Felvételeit a Newsweek negyvenhárom esetben publikálta címlapon, gyakran jelennek meg munkái a világ legtekintélyesebb folyóirataiban. Elnyerte a szakma legjelentősebb díjait. Az elmúlt harminc évben több mint kilencven országban dolgozott, tanúja volt a legjelentősebb geopolitikai és történelmi eseményeknek. Fotói felhívják a figyelmet a társadalmi igazságtalanságokra. Turnley 1975 óta folyamatosan fényképezi fogadott otthona, Párizs mindennapjait. Bár az Egyesült Államokban született, életének több mint a felét Párizsban töltötte. Az 1980-as évek elején Robert Doisneau-nak, a híres francia fotográfusnak volt az asszisztense.

 

A World Press Photo 2014 kiállítás teljes ideje alatt A világ sárga keretben címmel képválogatás látható a National Geographic magazin legjobb idei képeiből.

 

A kiállítások 2014. október 26-ig tekinthetők meg.

 

World Press Photo 2014

Peter Turnley: French Kiss – A Love Letter to Paris

A világ sárga keretben

Néprajzi Múzeum

1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 12.

 

www.neprajz.hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.