A hónap első felében Filmklub, Somogyi Győző kiállítás, egy West End sikerdarab a Kövek a zsebben és a Django Reinhardt Fesztivál várja az érdeklődőket. Tekintsék meg és jöjjenek, jó szórakozást.

 

A hónap első felében Filmklub, Somogyi Győző kiállítás, egy West End sikerdarab a Kövek a zsebben és a Django Reinhardt Fesztivál várja az érdeklődőket. Tekintsék meg és jöjjenek, jó szórakozást.

 

2015. január 8-án Filmklub.

A Filmklub keretében a neves spanyol filmrendező Pedro Almodóvar többszörösen díjnyertes alkotását vetítik le Mindent anyámról címmel. Az 1999-ben készült film Oscar-díjat, Cannes-ban két díjat, három Európa Filmdíjat és két BEFTA-díjat nyert el a bemutatása évében. Az alkotás egy anyáról szól, aki autóbalesetben elveszíti fiát, majd elindul megkeresni az apát. A mű megrázó erővel beszél bűnről és erényről, pusztító, önző szenvedélyről, és a másokért való alázatos áldozathozatalról.

 

Január 14-én Somogyi Győző kiállítása.

18.30 órakor nyílik a Kossuth-díjas festő-grafikus művész, Somogyi Győző – aki nemrég nyerte el a Nemzet Művésze címet – kiállítása a Várszínház Kamaragalériájában Magyar királyok arcképcsarnoka címmel. A művész egy 33 darabból álló festménysorozatban készítette el a magyar királyok arcképeit. Mivel a legtöbb királyunkról nem maradt fenn hiteles ábrázolás, a művész a fantáziáját felhasználva és a történelmi leírásokat ismerve alkotta meg a képmásokat. Ez a sorozat korábban könyv alakban is megjelent. Ezeket a képeket láthatják most Gyulán is. A művész Szent István koronázásának 1000. évfordulóján kezdte el festeni a királyportrékat.  A képek nem élethű portrék, hanem stilizált uralkodóábrázolások, a műfaj sok ezer éves hagyománya szerint megfestve.

 

Január 14-én Kövek a zsebben.

Este hét órától két népszerű művész lesz a Várszínház vendége egy színi előadás keretében. Többek között a tv Beugró sorozatában is bizonyították kitűnő improvizációs készségüket azok, akiket Marie Jones: Kövek a zsebben című sikerdarabjában láthatnak ismét Gyulán. Rudolf Péter Kossuth-díjas színész játssza a darab egyik főszerepét, az amerikai filmrendezőt és még másokat, míg a másik főszereplő Kálloy Molnár Péter, aki szintén több szerepet alakít. A 2002-ben bemutatott darab, – amely azóta is óriási sikerrel ment, bárhol is játszották az országban – egy írországi filmforgatáson játszódó komédia. A két virtuóz alakítás a színház és színművészet lényegét mutatja be – a magas szinten történő szórakoztatást. A londoni West End sikerdarabja nem véletlenül hódította meg szerte a világon a szakmai és a nagyközönséget egyaránt. Egy amerikai filmforgatás kulisszái mögé pillanthatunk be ebben a fergeteges komédiában két bravúros alakítás segítségével, ahol felsejlik az ír valóság is. Igazi mestermunka.

 

Január 19-én Django Reinhardt Fesztivál.

Igazi örömzenére kerül sor a Kamarateremben. Országos turné keretében több helyszínen rendezik meg a Django Reinhardt Fesztivált, amelynek, a MÜPÁ-ban lévő záróest előtt, Gyula lesz az utolsó állomása. A 105 éve született belga – francia roma gitáros, Django Reinhardt önálló stílust alakított ki, a lendületes, vidám swing stílust, ami a roma zenén alapul. Django a szinti swing kitalálásával egy új zenei formát vezetett be, a gyors tempójú, vidám jazzt, amellyel meghódították 1940-től Európát és a világot. Stephane Grapelli hegedűssel koncertek százait adták mindenfele óriási sikerrel az 1953-ban bekövetkezett haláláig. Rá emlékeznek most, felidézve a zenéjét ezzel a fesztivállal, amelynek keretében két zenekar lép fel Gyulán. A francia, belga és kanadai tagokból álló Tcha Badjo zenekar pár éve alakult kitűnő fiatal gitárosokból, hegedűsből és egy nagybőgősből. Életformájuk az utazás. Vándor cigányzenészek mintájára mikrobusszal járták be Dél- és Észak-Amerikát, Európát. Szinte minden este fellépnek valahol, éppen ahol járnak, kisvárosok klubjaiban, vagy Buenos Aires, New York, Isztambul kőrengetegjeinek terein. Eddig két lemezük jelent meg, amelyek csak ízelítőt adtak abból a megismételhetetlen élményből, amit élő koncertjeik jelentenek. Így lesz ez Gyulán is. A másik fellépő a magyar Pankrastic zenekar lesz. A Petőfi Rádióban nagy népszerűségre tett szert az együttes, akiknek zenéje különleges, egyedi, mégis mindenki számára kellemes. Játékukat a virtuozitás éppen úgy jellemzi, mint a könnyed szövegek és fülbemászó dallamok. Igazi örömzene. Akik szeretik a vidám, jó zenét, virtuóz gitármuzsikát, ne hagyják ki a fesztivált.

 

Gyulai Várszínház Kamaraterem

Gyula, Kossuth u. 11.

 

http://gyulaivarszinhaz.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük