2024.április.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

2015. március 12-én a Magyar Nemzeti Galériában Élő MúzeumCafé 64.

2 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/89095"><img class="image image-preview" src="/files/images/lőMC.preview.jpg" border="0" width="525" height="217" /></a></span>Az Élő MúzeumCafé a Magyar Nemzeti Galéria szokásos csütörtöki múzeum+ rendezvényének része, így arra belépőjegyet kell váltani, amellyel a 22:00 óráig zajló egyéb programok is látogathatók. Az egyiknek sikerül... - Magyar művészek és a világhír illúziója. </p> <p> 

lőmc.previewAz Élő MúzeumCafé a Magyar Nemzeti Galéria szokásos csütörtöki múzeum+ rendezvényének része, így arra belépőjegyet kell váltani, amellyel a 22:00 óráig zajló egyéb programok is látogathatók. Az egyiknek sikerül… – Magyar művészek és a világhír illúziója.

 

lőmc.previewAz Élő MúzeumCafé a Magyar Nemzeti Galéria szokásos csütörtöki múzeum+ rendezvényének része, így arra belépőjegyet kell váltani, amellyel a 22:00 óráig zajló egyéb programok is látogathatók. Az egyiknek sikerül… – Magyar művészek és a világhír illúziója.

 

Két művész, két barát. Az egyik magyar, a másik francia.

1899 végén a Pireneusokban fekvő Banyuls-sur-Merben három hónapon át együtt, egymást inspirálva dolgoznak. Azután a magyar 1902-ben hazaköltözik Kaposvárra, a franciának ugyanakkor van az első gyűjteményes kiállítása Ambroise Vollard párizsi galériájában. Később mind a kettő híres lesz: a francia a világban, a magyar inkább csak idehaza. A Rippl-Rónai József és Aristide Maillol munkáit párhuzamosan bemutató kiállítás kapcsán művészbarátságokról, valamint a magyar művészet és a világhír elérhetőségének/elérhetetlenségének lehetőségeiről beszélgetünk.

 

Rippl-Rónai József legalább annyira nagy hatást gyakorolt a modern magyar művészetre, mint Aristide Maillol a modern európai szobrászatra. A kiállítás e két nagy hatású művész barátságát és kapcsolatuk művészi dokumentumait állítja középpontba. A mintegy kétszáz művet felvonultató tárlaton a Nabik köréhez tartozó festő barátok (Pierre Bonnard, James Pitcairn-Knowles, Édouard Vuillard) művészete és a párizsi környezet is felvillan néhány a Szépművészeti Múzeumban, illetve a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumban őrzött művön keresztül.

 

A beszélgetés résztvevői:

Földi Eszter művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria Grafikai gyűjteményének vezetője, a kiállítás kurátora,

Topor Tünde, az Artmagazin főszerkesztője és

Lajtai Péter képzőművész, a brüsszeli, majd a New York-i-párizsi Gallery Langer tulajdonosa.

A beszélgetést Martos Gábor, a MúzeumCafé főszerkesztője vezeti.

 

A beszélgetést szokás szerint rögzítik, és az a későbbiekben az interneten megtekinthető lesz a www.muzeumcafe.hu weboldalon.

 

2015. március 12., csütörtök, 18:00 óra

Élő MúzeumCafé 64.

Magyar Nemzeti Galéria

 

http://www.mng.hu/

www.muzeumcafe.hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.