2024.március.29. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

2015 novemberi ipari termelési és külkereskedelmi adatok

2 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/97972"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_36.png" border="0" width="313" height="161" /></a></span>Barczel Vivien és Ürmössy Gergely az Erste Bank elemzői a most nyilvánosságra került adatok fémyében úgy látják, hogy <strong>n</strong>ovemberben az <strong>ipari termelés</strong> 9,5%-kal nőtt, míg a munkanappal kiigazított mutató 7%-os bővülést tükrözött. </p>

images 36Barczel Vivien és Ürmössy Gergely az Erste Bank elemzői a most nyilvánosságra került adatok fémyében úgy látják, hogy novemberben az ipari termelés 9,5%-kal nőtt, míg a munkanappal kiigazított mutató 7%-os bővülést tükrözött.

images 36Barczel Vivien és Ürmössy Gergely az Erste Bank elemzői a most nyilvánosságra került adatok fémyében úgy látják, hogy novemberben az ipari termelés 9,5%-kal nőtt, míg a munkanappal kiigazított mutató 7%-os bővülést tükrözött.

A növekedési ütem nem meglepő, hiszen a novemberi beszerzési menedzser index kifejezetten erős lendületről tanúskodott. A részletek egyelőre nem állnak rendelkezésre, azonban feltételezzük, hogy továbbra is az autóipar volt az elsődleges motorja az ipari termelés bővülésének, míg az élelmiszeripar, vegyipar, illetve számítógép és elektronikai termékek gyártása feltételezhetően visszafogottabb ütemben nőttek.

A tavalyi év egészében átlagosan meghaladhatta a 7%-ot az ipar növekedési üteme, idén azonban ennél alacsonyabb lehet az éves átlag, ami becslésünk szerint 4-5% között alakulhat.  

A külkereskedelmi mérleg többlete 673 millió euró volt novemberben. Összehasonlítva 2014 novemberével, a többlet enyhén csökkent, hiszen akkor 709 millió eurót publikált a KSH. A többlet zsugorodásának oka, hogy kifejezetten gyors ütemben, 7,7%-kal nőtt az import értéke, míg az export 6,5%-kal bővült. A külkereskedelmi többlet továbbra is kiemelkedően magasnak számít, hiszen ha a január-november időszaki többletet vizsgáljuk, akkor látjuk, hogy már átlépte a 7,4 milliárd eurót. Ez az érték 2014 azonos időszakában 6 milliárd euró volt. 2015 egészében megközelíthette a 8 milliárd eurót a többlet, idén viszont stagnálhat, vagy megkezdődhet az egyenleg fokozatos zsugorodása, amennyiben a várakozásainknak megfelelően erősödik a háztartások fogyasztása, ami az importot tovább növelheti.   Várakozásunk szerint 2016-ban átlagosan 2,2%-kal bővülhet a magyar GDP, amelyben jelentős

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.