A GEFCO Csoport, az ipari logisztika  és az autóipari logisztika európai és világ szereplője 2015-ben 4,2 milliárd eurós forgalmat ért el, ami 3%-os növekedést jelent a 2014-es évhez képest.

 

A GEFCO Csoport, az ipari logisztika  és az autóipari logisztika európai és világ szereplője 2015-ben 4,2 milliárd eurós forgalmat ért el, ami 3%-os növekedést jelent a 2014-es évhez képest.

 

„A bizonytalan globális gazdasági környezet ellenére a GEFCO jó eredményeket ért el 2015-ben és tovább erősítette pozícióját a globális logisztikai megoldásokat nyújtó szolgáltatók piacán. Azzal, hogy újabb országok felé nyitottunk és felvásároltuk a holland IJS Global vállalatot, még tovább bővítettük nemzetközi jelenlétünket, miközben szélesítettük szállítmányozási kínálatunkat és ügyfélportfóliónkat. Megítélésem szerint a Csoport teljesítménye kézzelfogható bizonyítéka annak, hogy ügyfeleink megbíznak a GEFCO szakértelmében: pontosan tudják, hogy a GEFCO csapatai milyen elkötelezettek és hogy a logisztikai lánc minden egyes szakaszában képesek hozzáadott értéket termelni az ügyfeleknek" – nyilatkozta Luc Nadal a GEFCO Csoport igazgatótanácsának elnöke.

 

2014

2015

Változás 2015/2014

GEFCO forgalom (millió €)

4 053

4 174

+3%

EBITDA[1] (millió €)

160

131

-18%

 

2015-ben a GEFCO Csoport 4,2 milliárd eurós forgalmat ért el, amely 2014-hez képest 3%-os növekedést jelent. Igazolja a Csoport stabil pénzügyi helyzetét, hogy az elmúlt három évben 173 millió euró értékű szabad pénzforgalmat ért el minimális adósság mellett. A 2014 közepén bevezetett, a költségrugalmasság növelését célzó teljesítmény terv, valamint a Csoport nem eszközigényes üzleti modellje egyaránt hozzájárultak a vállalat hatékony költséggazdálkodásához. Mindeközben a vállalat még tovább bővítette ügyfélportfólióját és 9,5%-kal növelte bevételeit a nemzetközi ipari szegmensből érkező ügyfeleinek köszönhetően.

Az EBITDA 2015-ben – az előző évhez képest – alacsonyabb volt. A 18 százalékos visszaesés fő okai többek között az olajárak csökkenése, az egyes országokat – például Oroszországot és Brazíliát – érintő súlyos gazdasági válság, valamint a latin-amerikai és orosz autógyártókat érintő nehézségek.

A GEFCO munkatársainak kitartó erőfeszítése szilárd alapot biztosít a jövőre nézve, lehetővé téve a Csoport számára, hogy megőrizze helyét Európa első tíz logisztikai integrátorának élmezőnyében, valamint vezető pozícióját az európai készjármű-logisztikában.

A Csoport teljesítménye és növekedése jól mutatja a diverzifikációs stratégia jelentőségét és sikerét.

A GEFCO 1949-ben az autóipar akkori kihívásaira válaszolva kötött partnerséget gépjármű gyártókkal és autóipari beszállítókkal világszerte, hogy kezelje és optimalizálja partnerei komplex ellátási láncait. A Csoportnak a 10 év alatt 600 ezer gépjármű leszállításához vezetett DACIA-val fennálló együttműködése, valamint a PSA Peugeot Citroën-nel 2015-ben aláírt, a cég franciaországi autótelepének kezeléséről szóló 7 éves szerződése egyaránt bizonyítják a GEFCO szakértelemének és szolgáltatásai minőségének elismerését.

Mindemellett a GEFCO sikeresen vezette be diverzifikációs stratégiáját, így világszerte globális logisztikai megoldásokkal támogatja ipari ügyfeleinek fejlődését, amely a Csoport jövőbeni nyereséges növekedésének is alapja.

A vállalat kiemelkedő tavalyi eredményei közé sorolhatóak azok a multimodális szállítási útvonalak, amelyeket a GEFCO alakított ki például az Európában és a Balkánon tevékenykedő Schneider Electric számára. Ugyanígy nagy eredmény az Alstom Transport számára a Franciaország és Kazahsztán közötti szállítási útvonal biztosítása, valamint a csúcsminőségű grafikai kartont gyártó, holland Eska Graphic Board számára kialakított, Hollandiát és a világ többi részét összekötő szállítási lánc felállítsa.

A GEFCO logisztikai integrátorként sikeresen fejleszti 4PL[2] tevékenységeit is. A General Motorsszal kötött 2012-es szerződése után 2015-ben a Csoport a Ferronordick Machinesszel is szerződést írt alá a Volvo Construction Equipment nehéz és túl méretes gépeinek Oroszországon keresztül történő multimodális szállításának irányításáról, tovább bővítve speciális portfólióját.

A világszerte 300 tagból álló interkontinentális hálózattal rendelkező GEFCO személyre szabott „end to end" megoldásokkal támogatja ügyfelei nemzetközi fejlődését. A Csoport számára 2015 a nemzetközi hálózat fejlesztésének éve is volt. A GEFCO négy új leányvállalatot nyitott Szerbiában, Görögországban, Vietnámban és Dél-Koreában, ezzel is erősítve nemzetközi jelenlétét Európában és Ázsiában. Ezen országok stratégiai regionális csomópontot jelentenek a Csoporton belül. A dél-koreai Busan kikötőjének bevonásával például – amely a 10. legnagyobb áruforgalmat lebonyolító kikötő a világon – a GEFCO még gyorsabb és versenyképesebb logisztikai megoldásokat tud biztosítani globális gyártói számára.

2015 októberében a GEFCO felvásárolta az IJS Global holland szállítmányozó vállalatot. A cég 16 országra kiterjedő hálózatának, valamint az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Ausztráliában, Kínában, Délkelet-Ázsiában és az Egyesült Államokban működő operatív központjainak beolvasztásával a GEFCO megerősítette jelenlétét és szolgáltatási portfólióját két fontos régióban is: egyrészt Kínában és Délkelet-Ázsiában, másrészt az Egyesült Államokban. Ezzel a leányvállalatok száma 44-re bővült, így a GEFCO már mind az öt kontinensen képes kiszolgálni ipari ügyfeleit. Az IJS Global felvásárlása lehetővé tette továbbá, hogy a GEFCO még változatosabbá tegye ügyfélportfólióját, hiszen a holland vállalat legfőképpen gyógyszerek, csúcstechnológiájú vagy légi ipari termékek szállítására specializálódott.

„2015 határozottan egy új mérföldkő volt a GEFCO bővülésében és globális terjeszkedésében, melynek köszönhetően még hatékonyabban támogathatjuk ügyfeleinket, akik egyre bonyolultabb logisztikai kihívásokkal néznek szembe. Csoportunk küldetése, hogy segítsünk ügyfeleinknek, hogy a logisztikai lánc értéklánccá alakuljon most és hosszútávon egyaránt" – tette hozzá Luc Nadal.

A GEFCO hozzáadott értéket teremtő logisztikai megoldások tervezését és megvalósítását kínálja termelő vállalati ügyfeleinek, amivel hozzájárul versenyképességük erősítéséhez. A GEFCO teljesítménye azokra a szakmai tapasztalatokra támaszkodik, amelyeket a Csoport az elmúlt 65 évben elsősorban az autóiparban, az egyik legösszetettebb és legigényesebb szektorban halmozott fel. A GEFCO 150 országban van jelen, és egyike a 10 legnagyobb európai Csoportnak. Forgalma 2014-ben elérte a 4,1 milliárd eurót és 11.500 munkavállalót foglalkoztat. A világszerte több mint 350 telephellyel rendelkező GEFCO folyamatosan bővíti tevékenységét Délkelet-Ázsiában, Közép- és Kelet-Európában, a Balkánon, Kelet-Ázsiában, valamint Dél-Amerikában.         


[1]  Kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény

 

[2] 4PL: Negyedik félt bevonó logisztika; logisztikai rendszerintegrátor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük