Lakat Andrea Enter című performanszábólLakat Andrea Enter című performanszából2016. december 1-én nyílik az ENTER – a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) művészeti hallgatóinak kiállítása a Műcsarnok#BOX-ban. A tárlatot Szegő György művészeti igazgató, Műcsarnok és Dr. Túry György, dékán, METU köszöntője után Nagy T. Katalin művészettörténész nyitja meg. A megnyitót Lakat Andrea Enter című performansza követi Vágó Anikó közreműködésével.

 

Lakat Andrea Enter című performanszábólLakat Andrea Enter című performanszából2016. december 1-én nyílik az ENTER – a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) művészeti hallgatóinak kiállítása a Műcsarnok#BOX-ban. A tárlatot Szegő György művészeti igazgató, Műcsarnok és Dr. Túry György, dékán, METU köszöntője után Nagy T. Katalin művészettörténész nyitja meg. A megnyitót Lakat Andrea Enter című performansza követi Vágó Anikó közreműködésével.

 

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Magyarország egyik legnagyobb művészeti képzési módszertanával rendelkező felsőoktatási intézménye.

 

Az ENTER kiállítás címe utal a művészeti kihívásokra, a hagyományos és új műfaji megjelenítések alkalmazására és egyben a művészeti iskolák sokszínű versenyére, amely a korszerű oktatás alkalmazását igényli. A 2009-ben indult művészeti képzésben jelenleg 11 alapszak (BA), 8 mesterszak (MA) és 5 szakirányú továbbképzés közül választhatnak a leendő hallgatók a film, a fotó, a divat, a craft, a dizájn, az animáció, a grafika, a médiadizájn és a belsőépítészet különböző területeiről. A folyamatosan bővülő magyar és angol nyelvű képzési metódusban jelenleg a művészeti területen közel 1400-an tanulnak. A METU több mint 40 országban 130 külföldi intézménnyel tart fent partneri kapcsolatot.

 

A kiállításon látható munkák a Metropolitan Egyetem alap- és mesterszakán működő négy művészeti intézetéből: a Design, a Grafika, a Média és a Mozgókép Intézetből, valamint a 2015-ben elindult LAB projektjellegű progresszív műhely alkotásaiból állnak össze.

A Design Intézetből a textil-, a divat-, a környezet- és formatervező művészek, valamint a belsőépítészek mutatkoznak be.

A Grafika Intézet hallgatói a tervezőgrafika és elektronikus ábrázolás kísérleti és innovatív irányait, valamint a képi ábrázolás klasszikus és sokoldalú felhasználását prezentálják.

A Média Intézet bemutatkozásában az animáció, a fotó és a médiadizájn kortárs kihívásainak területeiről jelennek meg alkotások.

A Mozgókép Intézet kreatív filmjei biztos alapokon nyugvó, művészeti-technikai-gazdasági környezetre reflektáló, naprakész alkotások.

A LAB megvalósult művei olyan interdiszciplináris projektek, közösségi terek, amelyek egyben az alkotás és megvalósítás eredményeit kompenzálják.

 

A hallgatók a campuson folyó munkán túl több sikeres megmérettetésen vesznek részt; csak néhányat említve a különböző műfaji ágak portfólióiból: Országos Művészeti és Művészettudományi Diákköri Konferenciák, Design Hét Budapest, I. PosterFeszt BudaPest, Szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztivál, CaFe Budapest, Art Market Budapest, Share Point tematikus eseménysorozat.

 

Az ENTER kiállítás bepillantást enged az egyetemen folyó kreatív alkotói folyamatokba. Az itt bemutatott jelenlegi színes spektrumú képzés nem csupán a jövő technológiaalapú területeit kutatja, hanem biztos alapokkal kapcsolódik a tradíciókhoz is. A most bemutatkozó alkotások nagy része diplomamunka, melyek közül több különdíjban részesült. A nagyközönség számára látható, zömében új művek befogadását hallgatóink munkásságáról szóló rövid leírás segíti, ahol a látogató megismerkedhet az alkotó szubjektív világával. A szemlélő újraélheti a terv és a kész munkafolyamaton átívelő ötlet megvalósulását, sok esetben az esztétikán túlmutató innovatív alapokat is felölelő felhasználást. Így a látogató megtapasztalhatja a campuson kialakult integrált alkotási folyamat közösségi hatását, amely az egyéni képességek kiterjesztésére alapoz.

A kiállítás kurátora: Koroknai Zsolt DLA főiskolai docens

 

A METU progresszív műhelye, a LAB 2015-ben jött létre az egyetem művészeti intézeteinek hallgatóiból. A csoport célja interdiszciplináris projektek megvalósítása, technológiai eredmények kreatív használata és innovatív művészeti lehetőségek kutatása. Olyan közösségi tér létrehozására törekszenek, amely inspirációival segíti az együttműködő ipari szereplők és kulturális partnerek munkáját, lehetőséget ad új ötletek megvalósítására, azok közös tesztelésére, kísérletezésre, és új, hibrid műfajok megteremtésére. A LAB a Szépművészeti Múzeummal együttműködésben vesz részt a Liget projektben, legfontosabb csoportmunkái ehhez kapcsolódnak. A kiállításon bemutatott Liget Projekt #01 Fotóművészeti Kocka – Építészeti Múzeum Kocka című projektben a hallgatóknak a Liget területére koncentrálva kellett véleményt alkotniuk különböző köztéri helyzetekről, jelenségekről a beton, mint közvetítő anyag segítségével. Az elkészült két betontömb alapkő gyanánt magába sűríti egy lehetséges budapesti építészeti és fotómúzeum ideáját.

A LAB vezetője: dr. Seres Szilvia. A bemutatott Liget Projekt #01 Fotóművészeti Kocka – Építészeti Múzeum Kocka vezetője: Baróthy Anna

További projektvezetők: Koroknai Zsolt, Róbert Júlia, Szemerey Samu.

 

Kiállító művészek:

MÁRIÁN Gábor, DÓSA Ildikó, MIHALIK Flóra, SZTANÓ Zsuzsanna, SZAKÁCS Judit, VAGYÓCZKI Vilmos, TÖRÖK Bianka, RÁCMOLNÁR Milán, SCHMIDT Ágnes, SZTRANYÁK Zsófia, SZABÓ Mihály, KOVÁCS Levente, FARKAS Róbert, BARTUS Andrea, SZABÓ Tamás, LAKAT Andrea, KOVÁCS Mihály Gergő, SÁRKÖZI Péter, LUKÁTS Márton András, OLÁH Gábor, SZÁSZ Attila, KERTÉSZ Éva, ÁRKUS Sándor Róbert, BALÁZS Gábor.

 

A kiállítás kísérőrendezvényei:

2016. december 8., csütörtök 17 óra

Gábor Imre képzőművész, főiskolai docens tárlatvezetése

2017. január 19., csütörtök 18 óra

A Mozgókép és Média Intézet hallgatóinak filmjei

Helyszín: Előadóterem

2017. február 23., csütörtök 17 óra

Koroknai Zsolt DLA, képzőművész kurátori tárlatvezetése

 

2016. december 2. – 2017. március 5.

ENTER

Műcsarnok#Box

 

http://mucsarnok.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük