Az ötödik jubileumi Budavári Palotakoncert fesztivállá növi ki magát. Emelik a tétet a Budai Várban augusztus első hétvégéjén! Az előző években teltházas operett gálákat szerveztek az Oroszlános udvarban, és a helyszínen esténként közel 2.000 néző, a televízió képernyője előtt pedig több millió ember élvezhette a látványos operett műsorokat.

Az ötödik jubileumi Budavári Palotakoncert fesztivállá növi ki magát. Emelik a tétet a Budai Várban augusztus első hétvégéjén! Az előző években teltházas operett gálákat szerveztek az Oroszlános udvarban, és a helyszínen esténként közel 2.000 néző, a televízió képernyője előtt pedig több millió ember élvezhette a látványos operett műsorokat.

Idén nyáron olyan nemzeti előadó-művészeti társulatok is színpadra lépnek, akik itthon és külföldön egyaránt elismert művészek. A fesztivál nyitányaként, augusztus 3-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes látványos táncszínházi előadása kerül színpadra. Az előadás témáját az idén 150 éves kiegyezés adja, a produkció koreográfusa Zsuráfszky Zoltán. Sissi nyomában címmel augusztus 4-én és 5-én a Budapesti Operettszínház nagyszabású operettkoncertje kerül színre. A hazai operett komponisták mellett a bécsi operett világát is megidézi a műsor, amelynek szerkesztője Kerényi Miklós Gábor- KERO®, rendezője Somogyi Szilárd.
A Nemzeti Filharmonikusok augusztus 6-án Magyar est címmel mutatja be szimfonikus koncertjét, amelyet az együttes nemrégiben kinevezett zeneigazgatója, Hamar Zsolt vezényel. Az est során Liszt, Kodály és Dohnányi művei csendülnek fel; a szólista az ifjú zongoraművész, Ránki Fülöp lesz.

 

Augusztus 3. Magyar Nemzeti Táncegyüttes
A négy napos nyári fesztivál keretei között augusztus 3-án Magyarország legnagyobb létszámú, 20 párból álló hivatásos néptáncegyüttese, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kiegyezés/15O című műsorát csodálhatjuk. Rendkívüli dinamika, a táncok virtuozitása és a színpadképek látványossága és a hagyományőrző csoportok Bagról, Zengővárkonyról és Hosszúhetényről teszik majd varázslatossá az estét.
Vincze Zsuzsa – Zsuráfszky Zoltán: Kiegyezés/150
1867-ben kompromisszumok árán – de bízva Magyarország jövőjében – a forradalmat véresen megtorló hatalom és a Deák Ferenc vezette szilárd többségű magyar politikai elit között létrejött a kiegyezés. Az ellentmondásos és sokat vitatott történelmi tények ellenére a kiegyezés soha nem látott gazdasági és kulturális fellendülést hozott Magyarországon, s megkezdődhetett a „boldog békeidők" rövid, ámde feledhetetlen korszaka. Népi táncaink és viseleteink gazdagsága, szépsége, hagyományaink sokszínűsége egyre inkább a műveltebb réteg látókörébe került, s maga a parasztság is egyre büszkébben és igényesebben tekintett saját kultúrájára. Valósággal burjánzott a díszítőművészet, színesedtek a viseletek, miközben a különböző nemzetiségek – megtartva saját kultúrájukat – békében megfértek egymás mellett. 150 évvel a kiegyezés után a Magyar Nemzeti Táncegyüttes népművészetünk e soha nem látott virágzásának kíván emléket állítani, bemutatva a magyar nép és a mellettünk élő nemzetiségek virtuóz táncait, gazdag viseletkultúráját, csodálatos zenei világát és szokásait.

Augusztus 4-5. Budapesti Operettszínház
A Budapesti Operettszínház – amely Lőrinczy György főigazgató vezetésével ma Magyarország egyik leglátogatottabb teátruma – kéttagozatú, igazi zenés népszínház, amely magyar operetteket és ennek mai utódait, kortárs magyar musicaleket tűz műsorra több, az ifjúságnak szóló, irodalmi-történelmi alapú musical mellett. Évente közel 500 előadást játszik több mint 400.000 nézőnek. Világszerte elismerik, hogy a magyarok énekelik-játsszák egyedül az operettet lendületes muzsikával, hévvel, tűzzel, akrobatikus táncokkal, gazdag látványvilággal és megdöbbentő érzéki-érzelmi viharokkal. A színház vezető szólistái valódi sztárok, akiket teljesítményük és egyéniségük kiemel a sokaságból.

A Budavári Palotakoncert „hangulat-mintája" a Schönbrunni Nyári Koncertek világa. Bécsben minden klasszikus zenét kedvelő tiszteli és elismeri, hogy az operett maga a klasszikus könnyűzene. A Budapesti Operettszínház méltán világhírű előadásai óriási népszerűségre tettek szert Moszkvától Tokióig, New York-tól Londonig. A minőségi előadások és koncertek segítenek visszaadni az itthoni közönség számára is az operettet megillető hitelt és eleganciát. Mára elmondható, hogy az operett egy modern köntösbe öltöztetett műfaj, egy zenei stílus, amiről mindenkinek mi magyarok jutunk eszébe. Jól példázza ezt az előző négy Budavári Palotakoncert is, amely a hungarikum minősítésű magyar operett exkluzív ünnepévé vált.
Sissi nyomában
Az Operettszínház művészei, húsztagú balettkarral kiegészülve egyedülálló produkcióra készülnek, amelyet különleges látványvilág, pirotechnikai és mozgóképes elemek színesítenek majd. A Sissi nyomában című exkluzív műsorban a legnépszerűbb szerzők, köztük Kálmán Imre, Lehár Ferenc vagy éppen Lévay Szilveszter legszebb melódiáinak tökéletes hangzásáról ötventagú szimfonikus zenekar gondoskodik, miközben a magyar operett tradicionális és modern elemei egyszerre elevenednek meg a színpadon. A gálára több új jelmezzel, magas színvonalú színpad-, hang- és fénytechnikával készülnek a rendezők. Az ismert művek mellett olyan különleges dallamok is felcsendülnek majd, amelyekről talán nem is sejtettük, hogy az operett világához köthetőek. Mindezeket a műfaj legkiválóbb képviselői adják elő: Bordás Barbara, Fischl Mónika, Fülöp-Gergely Tímea, Kardffy Aisha, Lévai Enikő, Lukács Anita, Oszvald Marika, Szendy Szilvi, Boncsér Gergely, Dolhai Attila, Hanczár György, Kerényi Miklós Máté, Laki Péter és Vadász Zsolt.
A Budapesti Operettszínház zenekarát Makláry László, Somogyi-Tóth Dániel és Szabó
Mónika dirigálja.
Az est műsorvezetője Szulák Andrea
A gála rendezője: Somogyi Szilárd
Műsorszerkesztő és művészeti vezető: KERO®

Augusztus 6. Nemzeti Filharmonikusok
A Nemzeti Filharmonikusok Magyarország egyik legrégibb és világszerte az egyik legelismertebb szimfonikus zenekara és énekkara, amely egy egyedülálló zenei műhelyt alkot. Fennállásuk alatt eddig több ezer nagysikerű koncertet adtak itthon és külföldön, világhírű művészek közreműködésével. A Nemzeti Filharmonikusok egyedi stílusa mindenkitől jól megkülönböztethető. Az egyetlen magasrendű koncepció a hitelesség, a zeneszerző, a zenemű legmélyebb ismerete és tisztelete, erre épül a művészi szabadság. Kocsis Zoltán tavaly bekövetkezett halála után 2017. április 1-től a Liszt-díjas érdemes művész, Hamar Zsolt tölti be a zeneigazgatói posztot.
Műsor:
Liszt: Les Préludes
Kodály: Galántai táncok
Liszt: Esz-dúr zongoraverseny
Erkel: Hunyadi László – nyitány
Weiner: I. divertimento, op. 20
Dohnányi: Ruralia Hungarica
Közreműködik: Ránki Fülöp – zongora
Vezényel: Hamar Zsolt

Jegyek a Budapesti Operettszínházban, az Interticket országos hálózatában és a jegy.hu-n válthatók.

2017. augusztus 3-6.

Budavári Palotakoncertek

http://palotakoncert.hu

https://www.facebook.com/Palotakoncert

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük