David Bösch új rendezése január 31-én, Vitaliy Bilyy, Anita Rachvelishvili, Lianna Haroutounian és Gregory Kunde főszereplésével mutatkozik be.

 

David Bösch új rendezése január 31-én, Vitaliy Bilyy, Anita Rachvelishvili, Lianna Haroutounian és Gregory Kunde főszereplésével mutatkozik be.

 

Verdi klasszikusa olyan operacsillagok főszereplésével elevenedik meg a színpadon, mint az ukrán származású, operaénekesi karrierjét Odesszában kezdő, 2004 óta a világ számos operaházában vendégszereplő Vitaliy Bilyy (aki a betegséggel küzdő világsztártól, Dmitrij Hvorosztovszkijtól vette át Luna gróf szerepét), a Scalában és a Metropolitan Operában (népszerű nevén Metben) Carmen szerepével üstökösként feltűnt Anita Rachvelishvili (Azucena szerepében), a Metben Plácido Domingó oldalán debütált és a kritikusok által méltatott Lianna Haroutounian (Leonora szerepében) és a közel negyven éve az operavilág élvonalában éneklő Gregory Kunde (Manrico szerepében).

 

Verdi vérbeli olasz romantikus operája a forrongó 1850-es években született, története a 15. századi Spanyolország véres háborúkkal és babonás félelmekkel teli díszletei közt játszódik. A Maestro a művet egy meglehetősen fájdalmas és veszteségekkel teli korszakában írta – a mű komor hangulatát kritikusai is szóvá tették, és ő nem is tiltakozott. A szomorú hangulat ellenére a közönség lelkesen fogadta a művet: a négy felvonásból álló operát 1853. január 19-én, a római Teatro Apolloban állították először színpadra (maga Verdi is jelen volt az előadáson), a mű nagy sikerén felbuzdulva a következő év októberében Magyarországon, a Nemzeti Színházban is bemutatták.

 

David Bösch új produkciója a 2015/16-os évadban debütált a Royal Opera House-ban, sajátos atmoszférát teremtő, költői rendezése a szenvedélyes történetet a háború közegébe helyezi. A rendező a hóvihartól a felcsapó lángokig változatos díszletekkel és hangulatokkal reflektál a fordulatokban gazdag történetre, amelyben katonák és cigányok csapnak össze, két férfi halálos küzdelmet folytat ugyanazon nő szerelméért, és egy anya is felfedi szörnyű titkát.

Verdi ebben a művében is jellegzetes, mélyenszántó dallamokkal ábrázolja a lélek rezdüléseit, a szenvedélyes szerelmi duettek, tüzes és szívszaggató áriák és felkavaró kórusok hűen tükrözik a drámai történet során felcsapó érzelmeket. A komponista operái új éneklési módot teremtettek, énekesek egész sora nevelődött fel ezen az új stíluson, és jutott el a hírnévig.

 

A trubadúr élő közvetítése január 31-én 20.15-től látható a Pesti Vigadóban és a debreceni Apolló Filmszínházban, felvételről február 3-án a szolnoki Tiszapart és a kecskeméti Otthon moziban, február 5-én pedig ismét Budapesten, a Puskin moziban.

 

Az évad következő előadása Wayne McGregor kritikusok által is elismert balett triptichonja, a Virginia Woolf művei lesz, amelyet az írónő alkotásai inspiráltak, és amelynek élő közvetítése február 8-án látható majd a Pesti Vigadóban.

A londoni Royal Opera House közvetítéseinek kizárólagos magyarországi forgalmazója a Pannónia Szórakoztató Kft.

 

Giuseppe Verdi: A TRUBADÚR (Il trovatore)

Élő közvetítés: 2017. január 31., kedd, 20.15 – Pesti Vigadó

 

További előadások:

2017. január 31. 20.15  – Debrecen, Apolló mozi (élő közvetítés)

2017. február 3. 19.00 – Szolnok, Tisza mozi

2017. február 3. 19.00  – Kecskemét, Otthon mozi

2017. február 5. 14.00 – Puskin mozi

 

Karmester: Richard Farnes

Rendező: David Bösch

Vetítési idő: 3 óra 15 perc (egy szünettel, 15 perces bevezetővel)

 

Szereposztás:

Leonora: Lianna Haroutounian

Manrico: Gregory Kunde

Ferrando: Alexander Tsymbalyuk

Azucena: Anita Rachvelishvili

Luna gróf: Vitaliy Bilyy

Ines: Francesca Chiejina

Ruiz: Samuel Sakker

Közreműködik a Royal Opera House zenekara és kórusa.

 

https://www.facebook.com/RoyalOperaHousekozvetitesek

http://pannonia-entertainment.com

https://www.youtube.com/watch?v=nc04f8D1a5c

https://www.youtube.com/watch?v=jQqO_722KKM

 

Lantai József

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük