2012. augusztus 11-én szerényebb keretek között, a korábbi évekhez képest mennyiségileg kevesebb kínálattal, de változatosságából és színvonalából mit sem veszítve indul útjára a 21. Zempléni Fesztivál. Változatos helyszínek, sokszínű program és egyedi hangulat.

2012. augusztus 11-én szerényebb keretek között, a korábbi évekhez képest mennyiségileg kevesebb kínálattal, de változatosságából és színvonalából mit sem veszítve indul útjára a 21. Zempléni Fesztivál. Változatos helyszínek, sokszínű program és egyedi hangulat.

A közönség most is megtalálja azokat a kedvelt „zempléni fesztiválos" programokat, amelyekért érdemes akár a teljes időszakot Zemplénben tölteni. A nyitó- és záró koncert keretezte napokban Szerencstől Füzérradványig bebarangolhatják a gyönyörű tájat, miközben a régizenétől a jazzig széles palettájú zenetörténeti utazást tehetnek, ugyanakkor nem hiányoznak majd az irodalmi és a színházi produkciók, kiállítások sem. A kulturális események mellett a tokaji borvidék számos pincéje kínál a remek muzsika mellé kitűnő bort és különleges gasztronómiai élményt.

 

Sosztakovics, Weber, Mendelssohn és Paganini kamaraműveiből válogatott koncertjével a Liszt Ferenc Kamarazenekar és Varga Gábor klarinétművész nyitja meg az rendezvényt, ezúttal sárospataki református templomban. A Liszt Ferenc Kamarazenekar ezúttal nem a klasszikus értelemben vett vonószenekari repertoárból, hanem a kamarairodalom remekeiből válogatott. Sosztakovics vonósnégyesét már Rudolf Barsaj, a moszkvai kamarazenekar híres vezetője 1967-ben írta át, és műfajtörténeti hitelességgel nevezte el Kamaraszimfóniának, a Mendelssohn kvartettet viszont minden valószínűség szerint ez az együttes játssza először vonószenekari változatban. A hegedűre írt Paganini bravúrdarab átiratában a brácsa- és a csellószólam is megcsillanthatja technikai tudását. A vonósnégyesre és klarinétre íródott Weber darab pedig a bőgőszólam hozzáadásával játszható vonószenekarral. A szólót Varga Gábor, számos hazai és nemzetközi verseny díjazottja, több zenekar vezető klarinétosa, kortárs zeneművek ihletője és előadója játssza. Az est szereplői, érdekes műsorválasztásukkal ismét kivételes koncertélményt ígérnek.

 

Zárásként a bibliai gondolatokat zseniális érzékkel, monumentális tablók sorozataként megírt Händel-művet, a Messiást Hollerung Gábor vezényletével hallgathatja meg a fesztivál közönsége. A pódiuméneklés élvonalába tartozó szólisták: Horváth Evelin, Megyesi Schwartz Lúcia, Kálmán László és Kovács István, a komoly oratorikus előadási gyakorlattal rendelkező Budapesti Akadémiai Kórustársaság, valamint az utóbbi években jelentős hazai és nemzetközi sikereket arató Budafoki Dohnányi Zenekar alkotja az oratórium nívós előadógárdáját.

 Bogányi Gergely, a világhírű zongoraművész, testvérével, a csellista Bogányi Tiborral meglepetés koncertre készül Tokajban, kamarapartnerük Megyesi Schwartz Lúcia lesz. Tehetséges fiatal muzsikusok bemutatását mindig fontos feladatának tartja a fesztivál, a Junior Prima díjas Vámosi-Nagy Zsuzsanna és Szilágyi Kinga Katinka fuvola-hárfa estje a füzérradványi Károlyi-kastély programja lesz.

 

Irodalom és zene. A komáromi Jókai Színház nagyhatású Arany-estje a Magyar Nyelv Múzeumában, az Örkény művekből, az évfordulóra készült Egyperces évszázad című előadás Fehér Anna és Áron László közreműködésével pedig Sárospatakon, a Művelődés Házában várja a műfaj kedvelőit.

 

Játsszunk Háry Jánost! – Kodály Zoltán daljátékának bábos változatát elsősorban gyerekeknek, de felnőtteknek is ajánlja a Kolibri Színház. A nagy népszerűségnek örvendő Megérthető zene keretében Hollerung Gábor karmester, Oláh Kálmán jazz-zongorista társaságában a barokk zene jazzel való rendkívül izgalmas kapcsolatát boncolgatja majd. Oláh Kálmán triójával a jazz programokat is gazdagítja, amelyeket a Tátrai Trend, Deseő Csaba és a Gyárfás Trió neve is fémjelez.

 

A Magyar Állami Népi Együttes Magyar Rapszódia című összeállítása egyben a 24. Zemplén Néptáncfesztivál nyitóeseménye. Kirándulókoncertek, kamara- és gasztronómiai programok fellépőiként köszönthetjük többek között, az Excanto Régizene Együttest, a Vujicsics Együttest, a Harmónia Gardent Szirtes Edina Mókussal, fellép az ugyancsak Junior Prima díjas In Medias Brass Quintet és a Heavy Brass Guys Tuba Quartet. Ritmus és melódia című műsorával a tokaji színház vendége lesz Szulák Andrea és a Stúdió 11, a Bohém Ragtime Band pedig Szerencsen koncertezik.

 

Gyémánt László festőművész életmű kiállítása és a lengyel üvegművész, Witold Śliwiński tárlata mellett a fesztivál ideje alatt számos érdekes kiállítást tekinthetnek meg a látogatók.

 

Sokszínű programokkal, változatos helyszínekkel, egyedi hangulattal augusztusban ismét várja régi és új vendégeit a Zempléni Fesztivál.

2012. augusztus 11-19.

Helyszínek: Bodrogkisfalud, Erdőbénye, Füzér, Füzérradvány, Hercegkút, Komlóska, Mád, Monok, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Sátoraljaújhely – Széphalom, Szegilong, Szerencs, Tállya, Tokaj, Tolcsva.

 

www.zemplenfestival.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük