2013. szeptember elején tartotta évadnyitó sajtótájékoztatóját a fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Közép Európa Táncszínház, (lásd: http://euroastra.hu/node/74260) bemutatva Kun Attilát, az új művészeti vezetőt és ismertetve az idei évad kiemelt programjait. Az alábbiakban ismerjék meg bővebben a Táncszínház múltját, programjait, művészeit, tevékenységét.

 

2013. szeptember elején tartotta évadnyitó sajtótájékoztatóját a fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Közép Európa Táncszínház, (lásd: http://euroastra.hu/node/74260) bemutatva Kun Attilát, az új művészeti vezetőt és ismertetve az idei évad kiemelt programjait. Az alábbiakban ismerjék meg bővebben a Táncszínház múltját, programjait, művészeit, tevékenységét.

 

A Közép-Európa Táncszínház jogelődjét, a Népszínház Táncegyüttest 1978-ban alapította a Művelődési Minisztérium, a 25. Színház és a Déryné Színházból egyesített Népszínház tagozataként a Várszínházban. A Táncegyüttes sajátos színt képviselt a hazai táncművészetben: a társulat művészi munkájának alapját a folklór jelentette, törekvéseik mégis a korszerű színházi irányzatokhoz közelítettek. A repertoár arcélét Györgyfalvay Katalin művészeti vezető alkotói törekvései határozták meg.

A Népszínház Táncegyüttes vezetését 1988ban Énekes István és Szögi Csaba vette át. 1989ben új nevet adtak a Népszínház Táncegyüttesnek, így született meg a Közép-Európa Táncszínház (KET), ami 1991-ig a Népszínház, majd 1996-ig a Budapesti Kamaraszínház tagozataként működött, majd 1997-ben közhasznú egyesületté alakult.

 

A Közép-Európa Táncszínház 2006 szeptemberében olyan új felállásban kezdte meg munkáját, mely egyedi a hazai független kortárs táncszínházi életben. Szögi Csaba igazgató új társulatot hívott össze fiatal, frissen végzett táncosokból, a társulat előadásainak elkészítését pedig meghívott alkotókra bízta. A meghívott koreográfusok lehetőséget kapnak, ezáltal nyugodt és professzionális körülmények között dolgozhatnak a KET-es csapattal, így a KET műhelye a kísérletezés terepe lehet az alkotóknak és táncosoknak egyaránt.

 

A KET azóta is ezt az utat járja:

állandó társulattal és meghívott koreográfusokkal hozza létre évi 2-3 bemutatóját.

Az első évad három markáns alkotója több alkalommal visszatért már a KET műhelyébe: Gergye Krisztián, Duda Éva és Hámor József. De rajtuk kívül megfordult itt Pataky Klári, Katona Gábor, Réti Anna, Jónás Zsuzsa, Maday Tímea Kinga, Vlad'ka Malá, az új társulattal táncosként induló Katonka Zoltán vagy Virág Melinda, aki már szintén visszatérő koreográfusa a társulatnak.

 

A 2013 márciusában bemutatott Monocrossing című, bolgár-magyar együttműködésben létrejött előadással újabb nemzetközi vonatkozású projektbe kezdett a Közép-Európa Táncszínház, amely mindeddig példátlan volt a társulat történetében.

A KET egy közös produkció ötletével kereste meg a bolgár kortárstánc élet kiemelkedő csapatát, a szófiai Derida Dance-t. A bemutató a 2012 legjobb táncosa díjat elnyert Hargitai Mariann és az évek óta Európában táncoló dél-koreai Jungin Lee részvételével, és Jivko Jeliazkov számos nemzetközi munkában tapasztalatot szerzett bolgár alkotó irányításával készült. Az előadás próbái Szófiában és Budapesten zajlottak, és mindkét városban tartottak bemutatót, előbb az előadás duett, majd később szóló verziójából.

 

Az előadást több rangos fesztivál is meghívta, többek között a szófiai ANTISTATIC kortárs tánc fesztiválra valamint a kortárs táncművészet egyik legkiemelkedőbb szlovéniai eseményére, a Front@ kortárs táncművészeti fesztiválra.

 

Az elmúlt években több tucat külföldi helyszínen lépett fel a KET többek között:

Dance Salad Festival, Houston, USA / Cividale del Friuli, Mittelfest, Olaszország / Dance Week Festival, Zágráb /Sscene Ungarn in NRW, Dortmund, Németország / Skopje, Macedónia / Pozsony, Szlovákia / Nemzetközi Koreográfus Verseny, Hannover /Café de la Danse, Párizs / Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka / Dance Movement Theatre Fesztival, Gyergyószentmiklós / Monocrossing bemutatója Szófiában, Bulgária/ @Front Festival, Muraszombat, Szlovénia.

 

A Társulat jelenleg 9 táncművészből áll:

Hargitai Mariann, és Palcsó Nóra (MTF BA diploma, MA folyamatban) már 7 éve tagja a társulatnak,

Horváth Adrienn, (MTF BA folyamatban, Fülöp Viktor- ösztöndíjas)

Mádi László a 2009/2010-es évad elején kezdte meg a munkát a társulattal,

Frigy Ádám (MTF BA folyamatban) 2011 őszén csatlakozott,

Pertrovics Sándor (BKF BA diploma, Fülöp Viktor-ösztöndíjas) 2012 őszén került a csapathoz.

Az idei évadban csatlakozik a társulathoz Jakab Zsanett (MTF BA moderntánc), Kovács Péter (MTF BA klasszikus balett) és Ivanov Gábor (BailArt Táncstúdió)

 

A 2012 őszén elindított Ifjú Koreográfusok Fóruma (IKF) nyílt pályázat útján meghirdetett alkotási lehetőség fiatal koreográfusok részére. Olyan tehetségkutató program, melynek elsődleges célja a koreográfusi utánpótlás lehetőségeinek javítása, helyzetbehozása. A közelmúlt tapasztalatai azt mutatták, hogy az első darabjukra pályázó alkotók a korábbitól is kevesebb támogatást kapnak, ha kapnak egyáltalán. Az új stratégia kidolgozásának a célja, hogy folytatódjon a legfiatalabb alkotókkal való együttműködés.

A nyertesek lehetőséget kapnak, hogy adott keretek között alkotó műhelymunkát folytathassanak. Rendelkezésükre áll a Bethlen Téri Színház színházterme, ahol egy héten keresztül, az általuk kiválasztott profi táncosokkal dolgoznak, a hét végén pedig nyilvános bemutatót, demonstrációt tartanak színházi körülmények között.

 

Az eddigi győztes pályázók:

Jobbágy Bernadett, Újvári Milán és Pálfi Gabriella, aki 2013. szeptember 28-án mutatkozik be.

Újabb pályázat kiírása októberben lesz.

 

A Közép-Európa Táncszínház a Gangaray Dance Company szakmai együttműködésével 2011 nyarán indította el a kéthónapos intenzív nyári kurzusát, a KET-Terminál programot. A tanfolyam résztvevői felvételi során kerülnek kiválasztásra, az idei év újdonsága volt, hogy immár két külön csoportban szerveződött a képzés, középhaladó és haladó szinten. A két éve indult KET-Terminál program mára már sok eredménnyel büszkélkedhet, a résztvevők közül többen is sikeresek lettek, hiszen számos koreográfustól kaptak meghívást és vettek részt különböző társulatok produkcióiban itthon és külföldön egyaránt.

A KET-Terminál szándéka szerint nem csak a Közép-Európa Táncszínház utánpótlására összpontosít, hanem az országban működő táncszínházak, táncegyüttesek vérfrissítésére is. A két hónapos intenzív tanfolyam záróakkordja egy bemutató, ahova meghívást kapnak koreográfusok, intézményvezetők és pedagógusok.

Állandó mesterek:

Maday Tímea Kinga – Fülöp Viktor-ösztöndíjas táncművész-koreográfus

Hámor József – Harangozó Gyula és Imre Zoltán-díjas táncművész-koreográfus

 

Ahogy az elmúlt években úgy idén is bevontak fiatal előadó-művészeket a képzésbe. 2012-ben Katonka Zoltánt, idén pedig Mádi Lászlót a Közép-Európa Táncszínház táncművészét.

2012-ben elindították KET-Terminál Plusz programjukat is, mely a KET-Terminál résztvevői közül a legjobbaknak ad lehetőséget, hogy látogathassák egy évadon keresztül a Táncszínház tréningjeit, és adott esetben részt vehessenek produkciókban is.

 

A Közép-Európa Táncszínház 2012 októberében hagyományteremtő céllal indította útjára az új képzési formáját a Dance Open programot. A mindenki számára elérhető nyitott kortárstánc tréningeket heti rendszerességgel olyan magas kvalitású oktatók vezetik, akik a KET professzionális táncosait napi szinten tréningeztetik; Kun Attila, Hámor József, Jónás Zsuzsa, Vladka Mala, őket követte Bakó Gábor Maday Tímea Kinga, Balla Katalin, Bora Gábor, Bárdos Adrienn, Rónay Dóra, Zambrzycki Ádám.

A 2013. őszi ciklus október 6-án indul vasárnaponként. Az idei DO újdonsága egy tánctörténeti előadás-sorozat, amit minden alkalommal Bakó Gábor tart a művészi jazztánc órái előtt. Heti rendszerességgel programhoz kapcsolódik évszakonként, egy-egy intenzív DO PLUSZ hétvége, ahol több mestertől tanulhatnak az érdeklődők.

 

A Shakespeare-mesék c. kortárs táncszínházi előadás célzottan a középiskolás korosztály számára készült. Az előadást az iskolai tananyagnak is fontos részét képező világirodalmi klasszikus, Willam Shakespeare műveiből építjük. Egy konkrét kiválasztott dráma táncszínpadon való elmesélése helyett a shakespeare-i univerzum jellegzetes motívumaiból, jól ismert karaktereiből, vissza-visszatérő dramaturgia fordulataiból szövünk egy „saját Shakespeare-mesét", amely bevezeti a fiatalokat Shakespeare sokrétű világának rejtelmeibe.

Az előadáshoz kapcsolódó drámapedagógia program 3 részből épül fel. Az előadás megtekintése előtt iskolai tanóra, szakkör stb. keretében előkészítő foglalkozáson vesznek részt a fiatalok, ahol a hangsúly Shakespeare, a Globe Színház és az előadásban megjelenő drámák játékos megismertetésén van. Ezt követi az előadás megtekintése, majd az előadást követően, a színház terében játékos feldolgozó foglalkozáson vesznek részt a felkészítőn már megismert drámapedagógus vezetésével, és az előadás alkotóinak és szereplőinek részvételével.

 

A Közép-Európa Táncszínház fontosnak tartja, hogy szorosabban is kapcsolódjon Erzsébetváros kulturális életéhez, így a tavaly először, akkor Erzsébetváros 130. születésnapjához kapcsolódva, megrendezésre került a Sissi Őszi Tánchét (SŐT7 kortárs tánc fesztivál). A rendezvény fővédnökének Vattamány Zsoltot, Erzsébetváros polgármesterét kérték fel.

Az idei fesztiválon, amely ismét a novemberi Erzsébet nap köré szerveződik, egy héten keresztül minden este egy-egy kortárs táncelőadás kap meghívást és mutatkozhat be a közönségnek a Bethlen Téri Színházban. A fesztivál programja az elmúlt évek legsikeresebb, legnépszerűbb független táncszínházi előadásaiból válogat.

 

A Közép-Európa Táncszínház 2006-os megújulásának 5. évfordulója kapcsán 2011-ben rendezte először a KET Fesztet. A mostani, második KET Feszt (2014. április 1-25.) apropója szintén egy évforduló a 25 éves jubileumi évadát ünneplő Táncszínház. Ez alkalomból olyan alkotók, koreográfusok és társulataik kapnak meghívást, akik az elmúlt években együtt dolgoztak a KET-tel. A fesztivál tervezett időtartama 25 nap lenne – ezzel is hangsúlyozva a jubileumi évfordulót – és ahogy legutóbb, ez alkalommal is kimozdul majd a Bethlen Téri Színház falai közül, méghozzá azon partnerintézményekhez, akikkel szoros együttműködést ápol a Társulat.

Tervezett fellépők:

Forte Társulat – Horváth Csaba

Duda Éva Társulata – Duda Éva

Gergye Krisztián Társulata – Gergye Krisztián

Gangaray Dance Company – Hámor József

Artus – Virág Melinda

Debreceni Csokonai Színház – Katona Gábor

Badora Társulat – Katonka Zoltán

 

Az idei év programja Maday Tímea Kinga és Hámor József koreográfiájának, a Dűne-nek a bemutatójával indul:

November 15. Közép-Európa Táncszínház: DŰNE (koreográfus: Maday Tímea, Hámor József)

November 16. Zadam Társulat: LEÉRTÉKELÉS (koreográfus: Zambrzycki Ádám)

November 17. Badora Társulat: BARTÓKODÁLY (koreográfus: Barta Dóra, Kun Attila)

November 18. Duda Éva Társulat: FAUN (koreográfus: Duda Éva)

November 19. Duna Táncműhely: A CSEND SZIGETEI (koreográfus: Juhász Zsolt

November 20. Góbi Rita Társulata: ÉRINTÉSEK (koreográfus: Góbi Rita)

November 21. Derida Dance Company (Bulgária): ARTeFACT (koreográfus: Jivko Jeliazkov)

 

Közép-Európa Táncszínház

1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.

 

http://www.cedt.hu/

https://www.facebook.com/kozepeuropa

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük