Negyed évszázada a Nagykőrösi úton az ország legnagyobb nagybani piaca. 1991 nyarán nyitotta meg kapuit az ország legnagyobb, a nagybani értékesítésre specializálódott zöldség – gyümölcs piaca, amely a megnövekedett forgalomnak és igénynek köszönhetően került át a Nagykőrösi útra huszonöt évvel ezelőtt. Az autópályák közelsége javította a piac elérhetőségét, és a népszerűségnek köszönhetően a nyitáskori tíz hektáros terület mára közel három és félszeresére növekedett.

 

Negyed évszázada a Nagykőrösi úton az ország legnagyobb nagybani piaca. 1991 nyarán nyitotta meg kapuit az ország legnagyobb, a nagybani értékesítésre specializálódott zöldség – gyümölcs piaca, amely a megnövekedett forgalomnak és igénynek köszönhetően került át a Nagykőrösi útra huszonöt évvel ezelőtt. Az autópályák közelsége javította a piac elérhetőségét, és a népszerűségnek köszönhetően a nyitáskori tíz hektáros terület mára közel három és félszeresére növekedett.

 

A korábban a Bosnyák téren található nagybani piac huszonöt évvel ezelőtt a kedvezőtlen körülmények miatt költözött el jelenlegi helyszínére, a Nagykőrösi útra.  Az új terület kiváló választásnak bizonyult, ugyanis az M5 autópálya és az M0 körgyűrű közelsége minden irányból javította a piac elérhetőségét. A fővárosi agglomeráció fejlődése, a zöldség-gyümölcs fogyasztás növekedése és a könnyebb megközelíthetőség együttesen járultak hozzá ahhoz, hogy a vásárlók és kereskedők találkozási színhelye mára nemcsak Budapest, hanem az ország legnagyobb kereskedelmi piacává nőtte ki magát.

 

„A Budapesti Nagybani Piac az elmúlt huszonöt évben a budapesti fogyasztók friss zöldséggel és gyümölccsel történő ellátása mellett az agrártermelés értékesítési biztonságának megteremtését is céljául tűzte ki. Infrastruktúrájával és szolgáltatásaival mindig a vevők és forgalmazók igényeinek legmagasabb szintű kiszolgálására törekedett" – mondta el Házi Zoltán, a Budapesti Nagybani Piac vezérigazgatója, aki szerint a sikert a számadatok bizonyítják legmarkánsabban.

 

„A piac részesedése 35-40% körül mozog a friss hazai zöldség-gyümölcs kiskereskedelmi forgalmát tekintve. Mára a közel 33 hektárnyi területén mintegy 25 ezer m² alapterületen raktár és hűtőcsarnok, 5,5 ezer m² területű banánérlelő és hűtőtároló, 120 fedett kereskedői és 1200 nyílt termelői árusítóhely biztosítja a közel 250 nagykereskedelmi vállalkozás, valamint a naponta piacozó termelők nagybani kereskedését" – mutatott rá a vezérigazgató. Hozzátette, hogy bár a hazai viszonylatokat tekintve az elmúlt években a zöldség-gyümölcs fogyasztása csökkent, a nagybani piacon lebonyolított üzletek forgalma nem változott: „2015-ben több mint 168 ezer termelői belépést regisztráltunk, ami több mint 2500 termelő folyamatos piacra érkezését jelenti."

 

A Budapesti Nagybani Piac amellett, hogy ünnepeli az elmúlt huszonöt év sikereit már a jövőre is gondol. „A logisztikai szerepkör további erősítése mellett az árukínálat más élelmiszer-főcsoportjainak megjelenését is tervezzük, de a megfelelő megtérülés mellett egy adottságokhoz illő élelmiszer-feldolgozó üzem létesítését sem tartjuk kizártnak" – árulta el Házi Zoltán.

 

A negyed százados évfordulóról az ország legnagyobb, a nagybani értékesítésre specializálódott zöldség – gyümölcs piaca nagyszabású ünnepséggel emlékezett meg, amelyre kilátogatott Bangó Margit Kossuth-díjas művész és Varga Győző, az Irigy Hónaljmirigy sztárja is, akik belekóstoltak a piac forgatagába. Segédkeztek az árusoknak a zöldség-gyümölcs értékesítésében, miközben a piac dolgozóival is szóba elegyedtek és válogattak a friss áruk között.

 

A konyhában is otthonosan mozgó művésznő rutinosan vetette bele magát a Nagybani Piac forgatagába és Garami Gábor vezetésével szorgalmasan segédkezett az árusoknak a zöldségeket és gyümölcsöket értékesíteni. „Rendszeresen járok piacra, ahol a legszebb, legfrissebb termékeket tudom beszerezni. Gyakran főzök húslevest, amelynek lelke a zöldség, amit igyekszem mindig őstermelőktől megvenni, de a tyúk- és kacsahúst is a piacon vásárolom" – mesélte Bangó Margit, aki mint minden alkalommal, ezúttal is szívesen megállt egy kicsit beszélgetni az árusokkal. „Olyan, mintha már régről ismernénk egymást: váltok velük néhány szót és mérhetetlen szeretetet kapok tőlük. Szeretem bejárni az egész piacot, mindenhol megállok, megnézem az árukat, leméretem őket és közben jókat beszélgetünk" – tette hozzá a művésznő, akinek Varga Győző az eladásban és a vásárolt termékek cipelésében is segédkezett.

 

„Szeretek finomakat enni és főzni is, ezért ha igazán szép árut szeretnék vásárolni, akkor kimegyek a piacra. Húst, gyümölcsöt és zöldséget szoktam főleg venni: hiszem, hogy a minőség a piacon a legjobb" – árulta el az Irigy Hónaljmirigy sztárja, akinek szintén nagyon megörültek a Nagybani Piacon dolgozók és szívesen fotózkodtak vele.

 

A jubileumi születésnapi eseményt Garami Gábor a helyszínről jelentkező élő kívánságműsora színesítette. Azt est lezárásaként a dolgozók a hírességekkel együtt megcsodálhatták a nagyszabású tűzijátékot, majd az ünnepséget 500 darab világító lufi felengedése koronázta meg.

 

http://www.nagybani.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük