2024.június.20. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

3 az 1-ben

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/78916"><img class="image image-_original" src="/files/images/3%20(1)_11.jpg" border="0" width="464" height="268" /></a></span>3 az 1-ben ajánlatom koncert, színház és kiállítás, mégpedig Kelemen Barnabás, Kokas Katalin és Borbély László Gyulán muzsikálnak, Parti Nagy Lajos bemutató lesz az Átrium Film-Színházban és Lévay Jenő PÁTERNOSZTER - képek a váltótérből c. kiállítása az Eötvös 10-ben tekinthető meg. Jó szórakozást.</p>  <p><strong>

3%20(1) 113 az 1-ben ajánlatom koncert, színház és kiállítás, mégpedig Kelemen Barnabás, Kokas Katalin és Borbély László Gyulán muzsikálnak, Parti Nagy Lajos bemutató lesz az Átrium Film-Színházban és Lévay Jenő PÁTERNOSZTER – képek a váltótérből c. kiállítása az Eötvös 10-ben tekinthető meg. Jó szórakozást.

 

3%20(1) 113 az 1-ben ajánlatom koncert, színház és kiállítás, mégpedig Kelemen Barnabás, Kokas Katalin és Borbély László Gyulán muzsikálnak, Parti Nagy Lajos bemutató lesz az Átrium Film-Színházban és Lévay Jenő PÁTERNOSZTER – képek a váltótérből c. kiállítása az Eötvös 10-ben tekinthető meg. Jó szórakozást.

 

2014. április 1-én Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, és Borbély László világhírű zenészek koncerteznek Gyulán.

Az ausztráliai turnéjukról hazatérő muzsikusok Gyulán a zeneirodalom legszebb hegedűre írt darabjaiból játszanak el egy csokorra valót. A Kossuth-díjas Kelemen Barnabás hegedűművész, felesége a Liszt Ferenc-díjas Kokas Katalin brácsaművész és Borbély László, több zongoraverseny díjazott előadója népszerű műveket játszik.

Elhangzik Beethoven Kreutzer szonátája, Hubay Jenő Carmen Fantáziája, Leclair szonátája két hegedűre, és Schubert A-dur duo hegedűre és zongorára. A virtuóz művészek koncertjei a világ legjelentősebb hangversenytermeiben hangzanak el, meghívást kapva számos országba. Akik egyszer már látták Kelemen Barnabást és Kokas Katalint hegedülni, azok életre szóló élményt szereztek arról, mi a Zene lényege, mi az, hogy virtuóz, elmélyült játék. Akik pedig még nem látták élőben, ne mulasszák el megnézni őket.

Belépőjegyek elővételben, munkaidőben vagy az előadás előtt a helyszínen válthatók.

Műsor:

J. M. Leclair: Szonáta két hegedűre

Beethoven: A-dur "Kreutzer" Szonáta

F. Schubert: A-dur Duo hegedűre és zongorára

Hubay J.: Carmen Fantázia

2014. április 1. 19:00

Kelemen Barnabás – Kokas Katalin – Borbély László koncertje

Gyulai Várszínház Kamaraterem

Gyula, Kossuth u. 13.

http://gyulaivarszinhaz.hu/

 

2014. április 2-án  ősbemutatóra kerül sor az Átrium Film-Színházban,  a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretén belül Parti Nagy Lajos: Átriumklorid (avagy a színész ötször) című darabját mutatják be.

Parti Nagy Lajos izgalmas, új szövege öt kétszereplős jelenetből áll, öt teljesen független történetet mesél el: a búcsúzkodó szerelmesek, a rejtélyes rituáléra készülő cinkostársak, a meghasonlott külvárosi házaspár soha nem találkoznak egymással. Sőt, senki mással sem, hiszen az öt rövid jelenet anyaga a magánélet legintimebb szféráiból származik. Hogy mégis mi közük van a figuráknak egymáshoz, önmagukhoz, hozzánk; hogy párhuzamosan élt magányos életeink valahogy összekapcsolódnak-e – erre keresi a választ az előadás.

Szereplők: Bíró Kriszta és Hevér Gábor

Rendező: Néder Panni

2014. április 2. 19.00

Parti Nagy Lajos: Átriumklorid / ősbemutató

Átrium Film-Színház

További előadások: 2014. április 4. 22.00 és április 17. 19.00

http://www.atriumfilmszinhaz.hu/

 

2014. április 2-án nyílik Lévay Jenő PÁTERNOSZTER – képek a váltótérből c. kiállítása az Eötvös 10 első emeleti galériájában. A vendégeket Rónaszékiné Keresztes Mónika parlamenti képviselő köszönti, majd a kiállítást Zemlényi Attila költő, a Műút főszerkesztője nyitja meg.

Út Lélektől Lélekig. Performansz a Miskolci Egyetem páternoszterében a MissionArt Galéria szervezésében, 1993. április 16.

„Tán fáj a csillagoknak a magány,

A térbe szétszórt milljom árvaság?

Én csak ezt a kérdő mondatot hallottam a Páternoszter fülkéjében, miközben elhaladtam az első emeleti terített asztal előtt. Horváth Gyula költő az asztal körül ülőknek elmondta Tóth Árpád Lélektől lélekig című versét:

Állok az ablak mellett éjszaka, / S a mérhetetlen messzeségen át / Szemembe gyűjtöm össze egy szelíd / Távol csillag remegő sugarát. // Billió mérföldekről jött e fény, / Jött a jeges, fekete és kopár / Terek sötétjén lankadatlanul, / S ki tudja, mennyi ezredéve már. // Egy égi üzenet, mely végre most / Hozzám talált, s szememben célhoz ért, / S boldogan hal meg, amíg rácsukom Fáradt pillám koporsófödelét. // Tanultam én, hogy általszűrve a Tudósok finom kristályműszerén, / Bús földünkkel s bús testemmel rokon / Elemekről ád hírt az égi fény. // Magamba zárom, véremmé iszom, / És csöndben és tűnődve figyelem, / Mily ős bút zokog a vérnek a fény, / Földnek az ég, elemnek az elem? // Tán fáj a csillagoknak a magány, / A térbe szétszórt milljom árvaság? / S hogy össze nem találunk már soha / A jégen, éjen s messziségen át? // Ó, csillag, mit sírsz! Messzebb te se vagy, / Mint egymástól itt a földi szivek! / A Sziriusz van tőlem távolabb / Vagy egy-egy társam, jaj, ki mondja meg? // Ó, jaj, barátság, és jaj, szerelem! / Ó, jaj, az út lélektől lélekig! / Küldözzük a szem csüggedt sugarát, / S köztünk a roppant, jeges űr lakik!

De mire fülkémben újra az első emeleti asztal elé értem, már másról folyt a szó. Húsz év távlatából szemlélem, vajon szeizmográfként kezem a fülkék közötti falakra miféle grafitit rajzolt lélektől lélekig? Az alsó és a felső váltótér között hat szintre tértem vissza 3 órán keresztül kb. 45 alkalommal. Az időutazás morzsáit később szedtem össze: Sherry Hay és Éva Molnár üzeneteit, az utánam következő fülkébe állított fix kamera felvételeit, a szőlőkaró installációt, a szintek között mozgó operatőrök felvételeit, a fotókat, az általam festett kartonokat, a festéknyomokat a rögzítő mágneseken…

Ezekből a fragmentumokból, több grafikai technika ötvözésével készítettem, illetve készítem ma is a Páternoszter című sorozat lapjait." (Lévay Jenő)

2014. április 2. 18:00

PÁTERNOSZTER – képek a váltótérből. Lévay Jenő kiállítása

Eötvös 10.

http://www.eotvos10.hu/

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük