3 az 1-ben címmel 1 város 3 programját ajánlanám Kedves Olvasóink figyelmébe, mégpedig Pécsett az Európa Kiadó koncertjét, aztán a Kiscsillag és Németh Juci közös estjét valamint a kihagyhatatlan Tolvaly Ernő életmű kiállítást. Jó szórakozást.   

3 az 1-ben címmel 1 város 3 programját ajánlanám Kedves Olvasóink figyelmébe, mégpedig Pécsett az Európa Kiadó koncertjét, aztán a Kiscsillag és Németh Juci közös estjét valamint a kihagyhatatlan Tolvaly Ernő életmű kiállítást. Jó szórakozást.   

2014. december 27. 21.00

Európa Kiadó koncert

Zsolnay Kulturális Negyed – E78 – Koncertterem

A nyolcvanas évek kultikus zenekara, az Európa Kiadó egy egész generáció életérzését és önazonosságát határozta meg. Bár az Európa Kiadó hivatalosan sosem oszlott fel, tagjai szétszéledtek a világban, és már csak nagyon kevesen bíztak abban, hogy valaha újra összeállnak. Hosszú idő után, 2013 júniusában a zenekar új albummal jelentkezett, amelyet már új felállásban vettek fel, és mutatnak be most Pécsett.

 

2014. december 29. 19.00

Kiscsillag + Németh Juci – Idáig tudom a történetet         

Kodály Központ

A Kiscsillag zenekar népszerű akusztikus sorozata – az Idáig tudom a történetet – 2014 őszén ismét folytatódik. Rendhagyó műsorával 2012 októberében jelentkezett először a formáció; azóta minden évben teltházas koncerteket adnak országszerte. Az Idáig tudom a történetet koncerteken a Kiscsillag zenekar és vendégeik a dalokkal és a dalok között mesélik el egy olyan szerelmi háromszög eseményeit, amelynek formába öntéséhez Lovasi kezdetben Papp Sándor Zsigmond írót kérte fel alkotótársnak, hogy írja meg a dalokat összefűző történeteket, majd később Lovasi továbbírta ugyanazokkal a szereplőkkel. A koncertsorozat zenei programja jórészt az idén márciusban megjelent Szeles album szerkesztését követi. Az est irodalmi szövegei mellé így a legújabb Kicscsillag-lemez dalai kapcsolódnak. Az irodalmi színház és a popzene műfaji sajátosságaira épülő esteken a zenekar vendég fellépőkkel egészül ki: Császári Gergely, Németh Juci énekesnő és Vedres Csaba zongoraművész lépnek színpadra a Kiscsillag zenekarral az Idáig tudom a történetet koncerten.

 

Tolvaly Ernő életmű kiállítása (Ludwig Múzeum)           

Zsolnay Kulturális Negyed – Pécsi Galéria m21     

2015. február 8-áig.

Újabb nagyformátumú, egykori pécsi művésznek állít emléket a Ludwig Múzeummal közös rendezésű, retrospektív kiállítás, mely a teljes életművet dokumentálja. A műtárgy fogalmának és a művészi tevékenység újragondolása Tolvaly alkotásainak állandó jellemzője. A 70-es, 80-as évekből több műve csak töredékesen, vagy csak dokumentációban marad fent. Nagyméretű festményei mellett ezek bemutatásával, valamint más rekonstrukciókkal mutatják be az életmű eddig sokak által nem, vagy csak kevésbé ismert részleteit. Tolvaly Ernő festészeti tevékenysége mellett művészeti pedagógusként is óriási hatást gyakorolt pályatársaira, tanítványaira.

A kiállításban jelenlévő archív dokumentumok kiszélesítik a műalkotások által létrehozott szellemi aurát s egyben illusztrálják egy izgalmas időszak – a 70-es, 80-as évek – hazai művészeti életét.

 

http://www.zsolnaynegyed.hu

http://www.pecsprogram.hu/

 

Lantai József

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük