3 az 1-ben ajánlatom Pécs 3 aktuális programját mutatja be Olvasóinknak, mégpedig a Janus Egyetemi Színház előadását, a Pécsi Galéria kiállítását, valamint a Kodály Központban koncertező Orosz Nemzeti Zenekart. Jó szórakozást! 

3 az 1-ben ajánlatom Pécs 3 aktuális programját mutatja be Olvasóinknak, mégpedig a Janus Egyetemi Színház előadását, a Pécsi Galéria kiállítását, valamint a Kodály Központban koncertező Orosz Nemzeti Zenekart. Jó szórakozást! 

2015. január 19. 20.00

Szerelmem, Majomúr avagy Nagy esők Londonban, Afrikában         

Zsolnay Kulturális Negyed – Janus Egyetemi Színház

Az idősödő, lusta Majomúr és kedvese elhagyja a dzsungelt és visszatér a még Afrikánál is esősebb Londonba. Ám Anglia sem hozza vissza a fiatalságot, helyette ostoba filmesek és tudósok vetik rá magukat a "vadlord" izgalmas sztorijára. A főszerepet – a történetet saját visszaemlékezéseiből építgető Őladységét – Sólyom Katalin alakítja.

 

2015. január 23. (megnyitó 17.00)

'14×14' Donumenta

Pécsi Galéria (Széchenyi tér)

A Donumenta projekt egy kiemelkedő művészeti kezdeményezés, szülővárosa Regensburg. Tizennégy egyéni megközelítés, tizennégy művész, tizennégy ország a Duna régiójából. Nagyon fontos platformja a Duna menti országoknak, és Délkelet-Európa művészeinek egyaránt. Az elmúlt tíz év eredményeként 2014-re tizennégy ország kiemelkedő kortárs művészei csatlakoztak a művészeti projekthez. A tizennégy képzőművész feladata volt országuk, társadalmuk, állampolgáraik életkörülményeinek felfedezése a fotográfia eszközeivel. A művészenként készített két kép világosan tükrözi egyéni megközelítéseiket, és esélyt ad a szemlélőnek, hogy Európának egyes részeit új nézőpontból fedezze fel. A magyar képzőművészek közül Csákány István fotóit is láthatjuk.

Kiállító művészek:

Biljana Djurdjević, Serbia; Magdalena Jetelová, Czech Republic; Julian Palacz, Austria;

Anetta Mona Chişa & Lucia Tkáčová, Slovakia; István Csákány, Hungary;

Mladen Miljanović, Bosnia and Herzegovina; Igor Grubić, Croatia; Tadej Pogačar, Slovenia,

Herbert Stolz, Germany; Ivanov Pravdoliub, Bulgaria; Lazar Pejović, Montenegro;

Alexandra Croitoru, Romania; Pavel Brăila, Moldova; Ivan Bazak, Ukraine.

Kurátor: Regina Hellwig-Schmid a Donumenta és a 14×14 művészeti vezetője

A kiállítás február 20-ig látogatható.

 

2015. január 23. 19.00

Az Orosz Nemzeti Zenekar hangversenye

Kodály Központ

A Filharmónia Magyarország szervezésében az Orosz Nemzeti Zenekar a világhírű zongoristával, karmesterrel, Mihail Pletnyovval látogat el hazánkba. Az Orosz Nemzeti Zenekar azok közé az együttesek közé tartozik, amelyek nem lassú és kitartó munkával, hosszú évtizedek során jutottak el a legjobbak közé, hanem eleve különlegesnek tervezték őket. Oroszország első, nem állami fenntartású, hanem magántőke által finanszírozott szimfonikus zenekarát Mihail Pletnyov alapította 1990-ben. A zenekar szinte azonnal az élvonalba került. A BBC Promenád-koncertjein 1996-ban debütáltak, és koncertjeiket a világ különböző rádióállomásai is rendszeresen közvetítik. Az Orosz Nemzeti Zenekar aktív nemzetközi turné menetrendet tart fenn, feltűnnek Európa szerte, Ázsiában és Amerikában is. Több mint 80 felvételük a német Grammophon és PentaTone Classics mellett számos más tekintélyes kiadó gondozásában jelent meg. 2004-ben az együttes az Orosz zenekarok közül elsőként kapta meg a lemezipar legnagyobb megtiszteltetését, a Grammy díjat.

A pécsi születésű gordonkaművész, Várdai István nevétől hangos volt az elmúlt hónapok zenei sajtója, hiszen megnyerte a rangos ARD Nemzetközi Csellóversenyt Münchenben. Rangos nemzetközi zenei versenyeken Genfben, Moszkvában, Berlinben mind előkelő helyezéseket ért el, Magyarországon a verseny történetében páratlan módon háromszor nyerte meg a Popper Dávid Nemzetközi Zenei Versenyt és a Budapesti Nemzetközi Zenei versenyt is. A világhírű zenei fesztiválok meghívásain túl fellépett már a bécsi Konzerthaustól a New York-i Carnegie Hallig számos jelentős koncertteremben.

Műsor:

A. Glazunov: Prelude "A középkorból" szvithez

D. Sosztakovics: G-dúr csellóverseny, op. 126

P. I. Csajkovszkij: V. e-moll szimfónia

Közreműködik: Várdai István – cselló

Vezényel: Mihail Pletnyov

 

http://zskn.hu

http://www.pecsigaleria.hu

http://www.kodalykozpont.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük