3 az 1-ben és benne programajánlóként ókori játékok Százhalombattán, nagyszerű hangversenyek a KOBUCI kertben és nem utolsósorban egy láthatatlan világ a Millenárison.

 

3 az 1-ben és benne programajánlóként ókori játékok Százhalombattán, nagyszerű hangversenyek a KOBUCI kertben és nem utolsósorban egy láthatatlan világ a Millenárison.

 

Ókori játékok Napja a családi napon a százhalombattai Régészeti Parkban.

2012. augusztus 19-én 10 – 17 óráig kaland-játékra várják az érdeklődőket a Régészeti Parkba. Magyarország első őskori szabadtéri múzeumában, különleges őskori környezetben a családi napon az ókori játékoké a főszerep.  A múzeum munkatársai minden alkalommal különleges programokat ígérnek kicsiknek és nagyoknak. Az ókori játékok napján a mezítlábas gyerektalpak megérezhetik, milyen lehetett a régi korokban szaladgálni, játszani a természetben. Délelőtt, délután kézműves foglalkozás, játszóház várja az érdeklődőket, ahol ókori játékokat készíthetnek, közös és egyéni játékokat játszhatnak.

Az ókort idéző játékok Németh György klasszikus játékgyűjteményéből származnak (Ókori játékok könyve – Játszd újra!). Egyedül vagy közösen lehet játszani ezeket a játékokat, néhányat egyszerű eszközökkel, hétköznapi tárgyakkal. Szinte mindegyik játék ismert a mai korban is, bár a kisebbek talán itt ismerkednek meg a jojóval, a mozaikkal, a malomjáték többféle változatával vagy a pénzérme megpörgetésével. Ez utóbbi nem olyan könnyű, mint gondolnánk! A kosárban lévő golyókat úgy kell egymás mellől kiszedni, hogy a többi golyó ne mozduljon meg. Ugye ez a játék is ismerős? A dióval való játékok variációja szinte végtelen, a diót lehet dobni, lejtőn gurítani, toronnyá építeni. Az ókoriak a fejtörőket is kedvelték, itt ki lehet próbálni az önmagába visszatérő szám megfejtését vagy a középpontból induló szórejtvény megoldását. Akinek van kedve, szoborrá alakulhat, akinek van ereje, összemérheti a többiekével a kötélhúzó versenyben.

A kézműves foglalkozáson egyrészt játékszereket alkothatnak a gyerekek „korabeli" alapanyagokból, például agyagból, csontból, vagy pedig a mai gyerekek által kedvelt „régi tárgyakat" készíthetik el. Ilyen például fából a zúgattyú vagy az őskori és ókori mintákkal megfestett kavics.

11 és 14 órakor vezetővel felfedezhetik a Parkot és ismerkedhetnek az őskorral.

13 órakor Matius módra készült különleges ételt, mellé őskori lepényt kóstolhatnak.

Egész nap akadálypálya áll rendelkezésre. A vesszőből lefektetett útvesztő a Park hatalmas füves területén ókori labirintus rajza alapján készült.

A nap folyamán megtekinthetik a „száz halmok" egyikét, a 2700 éves, eredeti helyén feltárt különleges halomsírt, ahol ismerkedhetnek a kor temetkezési szokásával és szertartásával.

Egyénileg bejárhatják a Régészeti Park elől induló „Százlábú" tanösvényt is.

A városban lévő „Matrica" Múzeum (ejtsd: mátrika) a város több tízezer éves múltját bemutató „Terek, emberek, évezredek" című állandó kiállítása, az éjszaka csodái asztro-fotókiállítás és a nap témájához kapcsolódó „A SAX projekt vajon mi?„ című, 12 éve zajló nemzetközi ásatást bemutató kiállítás várja a látogatókat!

Legközelebbi rendezvény a Régészeti Parkban:

Szeptember 16.  10-17 óráig: Családi Nap – Régmúlt idők divatja

Régészeti Park – Százhalombatta

Poroszlai Ildikó u. 1.

www.matricamuzeum.hu

www.facebook.com/matricamuzeum

 

Ha KOBUCI, akkor gondolhatják, hogy színvonalas mindennapi koncertek. A következő hét programja szokás szerint, figyelemre méltó. Íme:

2012. augusztus 20. 21:00 – István, a király rockopera
A belépés ingyenes! Vetítés után buli kifulladásig.

Eltelhet úgy egy augusztus 20-a, hogy nem nézitek meg az István, a király rockoperát? Nos, a KOBUCUI-ban biztosan nem! Este kilenctől ingyenes filmvetítés…

2012. augusztus 21. 20:00 – Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band
Belépő 22 óráig: 700 Ft

Koncert után buli kifulladásig

Izgalmas-humoros világzene cimbalomra – ezt ígéri Balogh Kálmán és zenekara koncertje.

2012. augusztus 22. Analog Cuvée & Butterfly Effect

20:00 – Analog Cuvée
21:00 – Butterfly Effect
Koncertek után: buli kifulladásig

A belépő 22 óráig: 500 Ft

2012. augusztus 23. 19:00 – TÁNCHÁZ
Bivaly Zenekar: vonós népzene
Csürrentő Együttes: moldvai népzene

Belépő: 400 Ft

2012. augusztus 24. 20:00 – Ferenczi György és a Rackajam
Belépő 22 óráig: 800 Ft

Koncert után: buli kifulladásig

A Rackajam nem kevés sikeres KOBUCI-koncertet tudhat már maga mögött – az együttes frontembere, az énekes-szájharmonikás Ferenczi György még a tavaly készült KOBUCI dalban is közreműködött. Augusztusban ismét a KOBUCI színpadára lép a "herflikirály"…

2012. augusztus 25. 20:00 – colorStar
Belépő elővételben: 1000 Ft, a koncert napján 22 óráig: 1300 Ft

Koncert után buli kifulladásig

A meghatározhatatlan műfajú, hol etno, hol d'n'b, hol pop, hol rock, hol meg egyszerűen pszichedelikus zenét játszó colorStar mutatkozik be augusztus 25-én a KOBUCI kert közönségének.

2012. augusztus 26.  20:00 – Azuma Clan
Belépő 22 óráig: 500 Ft

Koncert után buli kifulladásig

Födő Sándor "Fodo" egyik, sokak által kedvelt projektjét hozza el a KOBUCIba: az Azuma Clan, a fúziós jazz-zenét játszó formáció lép vasárnap a Zichy-udvar színpadjára.

III. Óbuda, Főtér 1.

www.kobuci.hu

 

Láthatatlan kiállítás a Millenárison. A Láthatatlan kiállítás új helyszínen, a Millenárison várja az érdeklődőket augusztus 24-től a B csarnokban.

Egy különleges interaktív utazás egy láthatatlan világba, ahol vaksötétségben megpróbálhatsz eligazodni csupán a tapintás, a hangok és az illatok nyomán.
Ha eljössz, Te is megértheted majd, milyen érzés az egyik legtöbb információt adó érzékszerved, a látásod nélkül élni, és hogyan erősödnek fel egyéb érzékeid. Ezen a kiállításon vakok vagy látássérültek kísérnek el egy olyan útra, ami megváltoztatja az életed.

Képzeld el, hogy kialszik minden fény? A Láthatatlan Kiállítás Budapest egy különleges interaktív utazás egy láthatatlan világba, ahol megpróbálhatsz eligazodni csupán a tapintás, a hangok és az illatok nyomán. Bízz vakon! Ha eljössz, Te is megértheted majd, milyen érzés az egyik legtöbb információt adó érzékszerved, a látásod nélkül élni, és hogyan erősödnek fel egyéb érzékeid. Ezen a kiállításon vakok vagy látássérültek kísérnek el egy olyan útra, ami megváltoztatja az életed. Érdekes? Furcsa? Idegen? Esetleg természetes? Egy óra vakság fel tudná nyitni a szemed? Az első ehhez hasonló kiállítás egy német úriember ötlete alapján évekkel ezelőtt valósult meg, és annyira sikeresnek bizonyult, hogy már Prágában és Varsóban több tízezren látták. Budapesten pedig  új helyszínen, a Millenárison várja az érdeklődőket. A kiállításon a résztvevők csupán tapintás, hallás, szaglás és egyensúlyérzékelés útján jutnak információkhoz. Így a látáshiány okozta új helyzetben a nehézségek mellett azt is megtapasztalhatják, hogy a szem, mint érzékszerv kiiktatásával is lehet szép és teljes a világ.
A Láthatatlan Kiállítás Budapest a nem látók és a látók világát igyekszik közelíteni egymáshoz, és pozitív élményeken keresztül tanítja meg, hogyan segíthetjük, s miképpen érthetjük meg őket. A láthatatlan utazás vak vezető kíséretében, speciálisan berendezett és teljesen besötétített helyszíneken történik, ahol egyedi hanghatások és helyszínre szabott illatok segítik, hogy igazán életszerű élményben legyen részed. A részvétel 15 percenként induló csoportokban lehetséges. Különböző élethelyzeteket mutatunk be Neked, ahol megtapasztalhatod hogyan kell közlekedned a városi forgatagban, hogyan fizetsz ki egy kávét a bárban, vagy éppen honnan tudhatod, melyik fűszer kell az ebédedhez? Láttál már beszélő órát? És braille-írógépet? Netán beszélő mérleget? Beszélő vérnyomásmérőt? A Láthatatlan Kiállítás Budapest másik helyszínén bemutatjuk Neked azokat az eszközöket és használati tárgyakat, melyeket a vak emberek nap mint nap használnak.
Láthatatlan Kialítás Budapest – Bízz vakon!

Nyitás Augusztus 24-én a Millenáris B csarnokban

Jegy árak: Hétköznapokon

Felnőtt jegy  1.450 Ft, Diák/nyugdíjas jegy  1.200 Ft, Csoportos jegy – min. 20 fő – 990 Ft

Családi jegy – két felnőtt + két 14 éven aluli gyermek – 4.000 Ft,

Szombat, vasárnap és ünnepnap:

Felnőtt jegy  1.750 Ft, Diák/nyugdíjas jegy  1.500 Ft, Csoportos jegy – min. 20 fő – 1.290 Ft

Családi jegy – két felnőtt + két 14 éven aluli gyermek – 4.800 Ft

A programot 8-9 éves kortól ajánljuk!

Látássérültnek és az őt kísérő egy főnek a Láthatatlan Kiállítás Budapest látogatása ingyenes.

Láthatatlan kiállítás a Millenárison

B csarnok, 10.00-20.00 minden nap.

www.lathatalan.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük