2024.február.27. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

3 az 1-ben

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/65113"><img class="image image-_original" src="/files/images/3%20(3).jpg" border="0" width="226" height="223" /></a></span>3 az 1-ben és benne a heti ajánlatom, azaz a kihagyhatatlan Godot Filmklub, a Mikroszkópon Vámos Miklós új könyvét és gitártudását láthatjuk-hallhatjuk, és mehetünk kulisszajárásra a Néprajzi Múzeumba. Hát akkor, indulás!</p> <p><strong> </strong>

3%20(3)3 az 1-ben és benne a heti ajánlatom, azaz a kihagyhatatlan Godot Filmklub, a Mikroszkópon Vámos Miklós új könyvét és gitártudását láthatjuk-hallhatjuk, és mehetünk kulisszajárásra a Néprajzi Múzeumba. Hát akkor, indulás!

 

3%20(3)3 az 1-ben és benne a heti ajánlatom, azaz a kihagyhatatlan Godot Filmklub, a Mikroszkópon Vámos Miklós új könyvét és gitártudását láthatjuk-hallhatjuk, és mehetünk kulisszajárásra a Néprajzi Múzeumba. Hát akkor, indulás!

 

A Godot filmklubban 2012. október 9-11. között folytatódnak a tematikus vetítések, vagyis kedden „Táj – lélek – sors", szerdán „Nyugatnémet újhullám", és csütörtökön a „NŐK – a képzeletben és a valóságban" című válogatások. 

A kínálat nagyon jó, íme a hét filmjei: 

10.09. kedd: A vihar kapujában (japán, Kuroszava Akira, 1950, 83')

Ez a velencei nagydíjas remekmű hívta fel végre a (nyugati) világ figyelmét a már korábban is jelentős japán filmművészetre. A századelő tragikus sorsú zsenije, Akutagava novellái alapján készült rendkívül mozgalmas, pattanásig feszült atmoszférájú, polifon szerkesztésű film ugyanakkor örökérvényű meditáció az élet – és a halál – értelméről. (Táj – lélek – sors)

10.10. szerda: Fitzcarraldo (német, Werner Herzog, 1982, 158') Pontos kezdés!

10 évvel az Aguirre… után Herzog és stábja (Kinskivel „felfegyverkezve") ismét az Amazonas őserdeibe látogatott – ezúttal még népesebb indián statisztériával. Az eredmény: egy a maga nemében páratlan, lenyűgöző film az emberi képzelőerő és akarat (igazi) diadaláról, egyúttal csodálatos művészet-metafora a javából. („Hajó… ha jó… ha jól látom…!") (Nyugatnémet újhullám: Herzog 70)

10.11. csütörtök: Éli az életét (francia, Jean-Luc Godard, 1962, 80')

nouvelle vague máig aktív vezéralakjának sokak szerint legjobb, legeredetibb alkotása, a gyönyörű Anna Karina mélyen megindító jutalomjátékával elfelejthetetlenítve. A töltőtoll-kamerával „íródott" sajátos esszéfilm láttán-hallatán alighanem el kell fogadnunk Godard művészi hitvallását: „a film az igazság másodpercenként 24-szer". (NŐK – a képzeletben és a valóságban).

A vetítések este 7 órakor kezdődnek. 

Belépő alkalmanként 500 Ft – vagy bérlet is váltható! (3.000 Ft / 10 alkalom)

A filmek előtt rövid bevezetőt mond, a végén a beszélgetést vezeti Reményi Róbert filmész.

Godot filmklub

Moha Kávéház és Kultúrtér

1114 Budapest, Bartók Béla út 11-13.,

godot.filmklub@gmail.com

 

Vámos Miklós rockbandája a Mikroszkópon.

Talán nem mindenki emlékszik rá, hogy Vámos Miklós író egykoron a legendás Gerilla együttes gitárosaként zenei babérokra is tört. Most röpke negyvenkét évi pengetési szünet után megvette élete első Fenderét, s újból színpadra lép – a KFT billentyűsével, Bornai Tiborral alkotott gitárduója október 11-én, csütörtökön 19 órától, a Mikroszkóp Színpadon mutatkozik be Vámos Miklós Rock & Blues Band néven.

A debütáló (a tagok szerint egyben búcsú-) koncerten a mintegy ötven perc zenét, mintegy ötven perc kommentár fűszerezi majd, egy-egy Gerilla és KFT dal mellett, több ismert világszám (Elvis Presley, Eric Clapton, Lennon-McCartney, Eric Burdon stb.) is felcsendül a zenekar névadójának fordításában. Az este folyamán a zenekar egyúttal bemutatja Vámos Miklós vadonatúj, Szitakötő című regényét is.

Mikroszkóp Színház

2012. október 11-én, 19 óra

Vámos Miklós Rock & Blues Band

http://www.thalia.hu/eloadasok/v%C3%A1mos-mikl%C3%B3s-rock-amp-blues-band

 

Kulisszatitkok nyomában a Néprajzi Múzeumban!

2012. október 12- én óránként indítják azokat a népszerű épületsétákat és restaurátor műhelylátogatásokat, amelyeken látogatóik betekinthetnek a múzeumi kulisszák mögé. Az egész napos programsorozat középpontjában az épület hasznosítása és az állomány védelme áll. A nap során folyamatosan induló épületsétákon és műhelylátogatásokon a látogatók betekinthetnek a Néprajzi Múzeum épületének rejtett zugaiba, járhatnak a múzeumi hasznosítás céljából meglepően praktikusan berendezett, átalakított különböző helyiségekben, a különböző profilú restaurátor műhelyekben.

Az épületséták 11.00, 13.00, 15.00 és 17.00 órakor indulnak a földszinti bejárattól, amelyekre egyéni látogatóknak előzetes bejelentkezés nem szükséges.

Házigazdák: Granasztói Péter, Sedlmayr Krisztina és Vámos-Lovay Zsuzsa muzeológus.

A restaurátor műhelylátogatások 10.00, 12.00, 14.00 és 16.00 órakor kezdődnek. A csoportok a földszinti bejárattól együtt indulnak a műhelyekbe.

Házigazdák:

10.00 Papírrestaurátor műhely: Csikós Csilla

12.00 Kerámiarestaurátor műhely: Forgó Erika

14.00 Farestaurátor műhely: Balázs Gyula

16.00 Textilrestaurátor műhely: Sterbetz Katalin

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának keretében megvalósuló programra a belépődíj: 1400 Ft/fő. A kedvezmények érvényesek.

A műhelylátogatásokra a helyszín korlátozott befogadóképessége miatt előzetes bejelentkezés szükséges:

http://www.neprajz.hu/programok.php?menu=4&program_id=485

NÉPRAJZI MÚZEUM

Budapest V., Kossuth Lajos tér 12

http://neprajz.hu/

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.