3 az 1-ben, és benne 3 műfaj, 3 esti program, 3 helyen, „esti Tetthely" címmel a Múzeum+ a Szépművészetiben, MOHA Jazz (Hárs-Cseke-Dés) a Mohában és végre Magyarországon a világhírű Bolsoj. Önöké a választás!

 

3 az 1-ben, és benne 3 műfaj, 3 esti program, 3 helyen, „esti Tetthely" címmel a Múzeum+ a Szépművészetiben, MOHA Jazz (Hárs-Cseke-Dés) a Mohában és végre Magyarországon a világhírű Bolsoj. Önöké a választás!

 

2012. október 11. csütörtökön este 18.00-22.00 Tetthely – Múzeum+ a Szépművészetiben.

Színpadi eszközök segítségével az évszázad rablásának is titulált 1983-as múzeumi képrablást is megidézik a Szépművészeti Múzeum csütörtök esti Tetthely elnevezésű különleges programján. A Múzeum+ programsorozat mostani állomásán Tíz kicsi bűnjel címmel nyomozós játékba is bekapcsolódhatnak a látogatók, akik Vukán Béla alezredes, a Nemzeti Nyomozóiroda műkincsvédelmi alosztálya vezetőjének előadását, valamint Régimódi gyilkosságok címmel múzeumi szakemberek tárlatvezetéseit is meghallgatják az este hat órakor kezdődő programon. Ezen az estén "vérképregény", „rabosítás" és Criminal Brothers jazz koncertje teszi igazi tetthellyé a múzeumot.

A program:

„Régimódi gyilkosságok" séták a gyűjteményben:

18.15 és 19.45 „A régmúlt izgalmas bűnesetei" (Régi Képtár) Kiss Angéla

19.30 és 20.45 „Akikre nem vonatkoztak a törvények…" (Antik Gyűjtemény)  Pogány Dalma

20.00 Guided tour in English! "Crime and Punishment" by Krisztina Bálint

Vendég előadó 19.00 órakor (Barokk Csarnok) Vukán Béla alezredes, Nemzeti Nyomozóiroda műkincsvédelmi alosztályának munkatársa.

20.00 (Barokk Csarnok) Az évszázad rablása. Szituációs előadás (Bicskey Lukács, Heidinger Zoltán, Kovács Róbert) 1983. november 5-én a Szépművészeti Múzeumból hét nagy értékű festményt tulajdonítottak el. A látogatók 30 év távlatából ismerhetik vagy idézhetik fel a rablás történetét. A három színész által olyan részleteket ismerhetnek meg, amelyeket eddig még sehol nem láthattak. A kivetítéssel tarkított előadásban a színészek közreműködésével a nézők bepillantást nyerhetnek a rendőri nyomozás részleteibe és megismerhetik azt a rendőri bravúrt, amelynek köszönhetően két és fél hónap alatt újra magyar földön lehetett a hét festmény.

Tíz kicsi bűnjel: Bűnügyi nyomozós játék 

Kérj feladatlapot, s a helyszínen található nyomok alapján rekonstruáld a képrablás eseményét és találd meg az eltűnt festményt!

Fotósarok Rabosító portrék – Fotózkodj a prioráló tábla előtt és légy a Szépművészeti Múzeum rabja!

19.00 (Dór Piramis) Filmvetítés: Jo Nesbo: Fejvadászok (színes, feliratos norvég thriller, 100 perc, 2011, r: Morten Tyldum)

18.00-21.30 WORKSHOP (Reneszánsz Csarnok): Vérképregény, Ujjlenyomat alkotás,

Tenyérlenyomat készítés a BRFK Bűnmegelőzési Osztály közreműködésével

Borkóstoló és -bemutató: Petrányi Pincészet (Csopak)

LIVE JAZZ: Criminal Brothers (Rendőrségi Zenekarból erre az alkalomra alakult jazz-formáció) 
Büfé: Remíz Kávéház és Söröző 

A Múzeum+ jegy felmutatásával 20% kedvezményt biztosítanak a Magyar Nemzeti Galéria MNG Extra estéjére 2012. végéig.

Az esemény a vasárnapig látható Műkincsek és bűnesetek – Ellopott és visszaszerzett kulturális örökségünk című kiállítás kísérőrendezvénye.

www.szepmuveszeti.hu

 

2012. október 12-én, pénteken, 19.30-kor ismét MOHA JAZZ koncertsorozat a Moha Kávéház és Kultúrtérben, immár a 12. rész!

Színpadon a Hárs Viktor – Cseke Gábor – Dés András trió.

Házigazda:

Berki Tamás Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje és Szabó Gábor életműdíjas zeneszerző, énekes, gitáros, dobos, pedagógus, egyetemi tanár)

A trió tagjait gondolom, nem kell bemutatni, azért következzen rövid címszavas összeállítás:

Hárs Viktor – baritongitár, ének 

Bőgős, basszusgitáros. Muzsikált Ernie Wilkins, Tony Scott, Ed Thigpen, Fred Hersch, Carl Fontana, Herbie Mann, Dean Brown, Didier Lockwood, Al Jarreau, David Liebman, Peter Erskine, Al Di Meola, Trilok Gurtu, Johnny Griffin, Bob Mintzer, Jasper van 't Hof ,Wallace Roney, Katona Klári, a Hobo Blues Band, a Babos Project Special, a Horgas Eszter Class Jazz Band, a Kozma Orsi Quartet, a Fekete-Kovács Kornél Quintet, valamint a Modern Art Orchestra produkcióiban.

Kőbányai Zenei Stúdió tanára, Artisjus-díjas. 

Cseke Gábor – szintetizátor, zongora

A Kodolányi János Főiskola művészeti tanszék és a Kőbányai Zenei Stúdió tanára.

Játszott Gyárfás István, Tisza Bea, Borbély Mihály, Kozma Orsi, Horgas Eszter együtteseiben, zenélt a Cotton Club Singers-szel, majd Fekete Kovács Kornél meghívására a Budapest Jazz Orchestrában, és a Modern Art Orchestrában muzsikált, ahol Peter Erskinnel, Dave Liebmannal,Wallace Rooneyval, Johnny Grifinnel játszott közösen.
Emerton és Artisjus díjas. 

Dés András – ütőhanszerek

Jazz és világzenei dobos. A Jazz+Az,  Mitsoura  Mónika, Kaltenecker Zsolt, Winand Gábor, Lukács Miklós és Lantos Zoltán projektjeinek ütőse. Palya Bea és Szalóki Ági több zenekarának is tagja. Számos film- és színházi zenében is közreműködött. Együtt játszott Palle Mikkelborg-gal, Frank Londonnal, Charlie Marianoval, Theodossii Spassovval, Randy Breckerrel, Gerard Presencerrel és Eivind Aarsettel.

Jegyár: 1.500 Ft
A jegyek a férőhelyek korlátozott száma miatt elővételben vásárolhatók meg a Moha Kávéház és Kultúrtérben.

2012. október 12-én, pénteken, 19.30-kor Hárs Viktor – Cseke Gábor – Dés András trió.

Moha Kávéház és Kultúrtér

XI. kerület Bartók Béla út 11-13.

 

2012. október 20-án először lépnek fel Magyarországon a világhírű Bolsoj Színház operaszólistái. Oroszország legnagyobb és a világ egyik legjelentősebb opera- és balett-színházának szólistái októberben érkeznek Magyarországra. A moszkvai Nagyszínház – Bolsoj tyeatr – a világ leghíresebb operaházainak egyike, Oroszország vezető zenés színháza. A moszkvai Bolsoj szólista énekesei a világ legjelentősebb színházainak állandó vendégfellépői végre Magyarországra, Budapestre is ellátogatnak.

A Bolsoj szólistái – élükön a világhírű Elena Zelenskaja és Marat Gali operaénekesekkel, két koncertet is adnak a Budapesti Kongresszusi Központban. A délután 15 és este 20 órától kezdődő koncerteken az énekesek Rossini, Verdiés Puccini műveivel örvendeztetik meg a magyar közönséget. Az operagálán részleteket hallhatunk a legnépszerűbb olasz operákból:

A sevillai borbély, Traviata, Rigoletto, Tosca, Turandot. Az operagálán Medveczky Ádám, Kossuth – díjas karmester vezényel, közreműködik a Monarchia Szimfonikus Zenekar. 

A Bolsoj Budapestre érkező énekesei: Elena Zelenskaja – szopran, Marat Gali – tenor, Mihail Gubsky – tenor, Olga Ionova – szoprán, Agunda Kulaeva – mezzo-szoprán, Tatyana Pechnikova – szoprán, Oleg Dolgov – tenor, Andjey Beletsky – basszus, Anton Vinogradov – baritone, Oleg Didenko –  basszus.

Részletek és műsor: http://euroastra.hu/node/64555

2012. október 20. 15.00 és 20.00 óra

Budapest Kongresszusi Központ 

1123 Budapest, Jagelló út 1-3.

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük