CabaretCabaret

3 az 1-ben, azaz három kulturális esemény ma is összebújik egy írásba. Elsőként érezzünk kis örömet, mert jubilál a Centrál Színház Cabaret c. előadása. Aztán a Ludwig Múzeum kiállításán egy, a hazai múzeumi gyakorlatban kivételes és meghökkentő térélményt, majd befejezésként Halloween programot szeretnék a figyelmükbe ajánlani.

 

CabaretCabaret

3 az 1-ben, azaz három kulturális esemény ma is összebújik egy írásba. Elsőként érezzünk kis örömet, mert jubilál a Centrál Színház Cabaret c. előadása. Aztán a Ludwig Múzeum kiállításán egy, a hazai múzeumi gyakorlatban kivételes és meghökkentő térélményt, majd befejezésként Halloween programot szeretnék a figyelmükbe ajánlani.

 

Cabaret 25

A színikritikusok által 2011 legjobb zenés-szórakoztató előadásának választott Cabaret című musicalt már több mint tízezren láthatták a Centrál Színház színpadán a táncos-koreográfus Bozsik Yvette rendezésében. Az előző évadban bemutatott produkció most, október 28-án érkezik huszonötödik előadásához.

John Kendar és Fred Ebb legendás musicaljében egy magányos, fiatal utazó, Cliff Bradshaw és egy fiatal táncoslány, az örök nő, Sally Bowles kapcsolatába pillanthatunk be, ahogy egyre inkább elsodorja életüket a történelem, miközben a titokzatos Konferanszié hatalma egyre csak nő.

A nyolc Oscar-díjat nyert filmben legendásat alakító Liza Minnelli szerepét a Centrál Színház színpadán Marozsán Erika, a Konferansziét pedig a többszörösen is a legígéretesebb pályakezdő színésznek választott Keresztes Tamás, illetve Bozsik Yvette Társulatának kiváló táncművésze, Vati Tamás játssza. Az előadásban a fiatal író szerepében Csányi Sándort és az HBO új, magyar gyártású sorozatából, a Társas játékból is ismert Simon Kornélt láthatja a közönség. De igazi színházi unikumnak számít a Cabaret-ben Básti Juli és Haumann Péter elragadó párosa is.

 

Október 29-től tekinthető meg a Ludwig Múzeumban Yona Friedmann Architecture without building /A nemépítés gyakorlata c. kiállítása.

Yona Friedman retrospektív kiállítása a Ludwig Múzeum és a Trafó – Kortárs Művészetek Háza többrétű együttműködésében valósul meg, amelynek célja, hogy a gazdag életmű széleskörű bemutatása mellett megjeleníti a világhírű magyar származású építész, teoretikus, vizuális művész által felvetett gondolatok inspiráló erejét és lehetőségeit. Yona Friedman, a huszadik század második felének kiemelkedő gondolkodója, építészek, urbanisták és képzőművészek inspirálója, a városépítészeti gondolkodás egyik kiemelkedő és rendkívül sokoldalú alakja. Rajzolt hatalmas vázszerkezeten a magasba emelkedő, metropoliszok, folyók vagy mocsarak felett „lebegő" városokat, négy kontinenst összekötő hidakat, többszintes városi kerteket, vízvezeték elemekből lakónegyedet; képregényekben adott útmutatást a túléléshez a nehéz helyzetben levőknek, azt hirdette, hogy építészek helyett mindenki maga tervezze és építse meg az otthonát. 1961-ben gyorsvasúthálózattal egyetlen egységgé kovácsolt Európát javasolt, a nyolcvanas években nemzeti színházat tervezett Budapestnek. Bár tervei szinte kivétel nélkül papíron maradtak, az elmúlt húsz évben Friedman elképzelései – számos írásának, könyveinek is köszönhetően – megkerülhetetlenné váltak azok számára, akiket a fenntartható városi lét, a krízishelyzetek építészete vagy a részvételi tervezés foglalkoztat az Amerikai Egyesült Államokban, Nyugat-Európában és a világ sok más részén. Ugyanakkor szülőhazájában, Magyarországon és a közép-kelet európai régióban életműve csak szűk körben ismert.. A kiállítás egyedülálló kiállítási installációjával az utóbbi évek legnagyobb és leglátványosabb múzeumi tere lett. A nagyszabású, számos nézőpontot és léptéket felkínáló kiállítási installációt – amely mintegy keretéül szolgál a bemutatandó rajzoknak, ábráknak, maketteknek – Yona Friedmannal együttműködve Philippe Rizzotti tervezte, és budapesti önkéntesek a francia EXYZT építészcsoport tagjaival közösen építik fel. A hazai múzeumi gyakorlatban kivételes, meghökkentő és kihívásokkal teli épített tér, amely maga is egy megvalósult utópia, a látogatók közreműködésével válik teljessé.

A Ludwig Múzeum kiállítása a 2009-ben a Trafó – Kortárs Művészetek Házával és a KÉK – Kortárs Építészeti Központtal közösen indított projekt eddigi legfontosabb állomása, amelyet további, más országokban megrendezett bemutatók követnek majd. A kiállítás a Ludwig Múzeum – több nemzetközi partnerrel és intézménnyel közösen létrehozott – saját produkciójaként utazik tovább.

 

Október 29-én szombaton Halloween a Millenáris Fogadóban, 10 – 16 óráig.

A Halloween immár itthon is egyre népszerűbb. A Millenárison elkészítheted jelmezedet, és játékos jelmezverseny keretében apró ajándékokkal is kedveskednek neked. Töklámpást gyártanak, süteményt sütnek. A kézművesek segítségével legyárthatjátok Halloween-napi jelmezeiteket. Az Apró Színház társulata pedig a mókáról és a jókedvről gondoskodik.

10.00-11.00 „Boszorkányszombat, áll a bál!"

Boszorkányság, mágia, ma minden megtörténhet… Játék, tánc, zene, képzelet…

A fő boszorkányok varázssipkáját ellopták az oktondi kis mohamanók. Gyertek kis boszorkák, ördögök és pókok, segítsetek visszaszerezni egy rendkívül furfangos és rejtelmekkel teli úton keresztül.

10.00-16.00 Baba Bú-Jó – Játszóház kicsiknek

A játék, a játszani tudás velünk született képesség, amelyet a mai világban gyorsan elfelejtünk, pedig egész életünk során szükségünk van rá. Az értékes játék tanulható és tanítható. A Baba Bú-Jó-ban szülők és gyerekek játszanak együtt, olyan játékokat, amelyeket akár otthon is tudnak folytatni közösen.

10.00-16.00 Csiribiri kézműves műhely

Készítsd el magadnak Halloween-napi jelmezedet nálunk! Biztosítjuk hozzá a szükséges kellékeket, később jelmezbemutató keretében hirdetünk eredményt, hogy kié lett a legfélelmetesebb!

Töklámpáskészítés, arcfestés és süteménysütés lesz még a kézműves műhelyben ezen a napon.

11.00-12.00 A Kiskalász zenekar koncertje

A Kiskalász zenekart 2009 januárjában alapította Varga Bori és Sántha Gábor. A megalakulás nagyon gyorsan ment, mert Bori megkérdezte Gábort: „Lenne kedved egy gyereklemezhez?" Mire Gábor azt válaszolta: „De jó ötlet, persze!" Így kislányuk, Pannika, valamint Bartos Erika csodás verseinek hatása alatt egymás után, sorban születtek a dalok. Azután forgott a magnó, és áprilisban, az Alexandra Kiadó gondozásában már meg is jelent a Kiskalász zenekar első, Zsákbamacska című lemeze. Majd szintén Bartos Erika megzenésített verseivel követte a második korong: Százlábú címmel.

A zenekar tagjai: Varga Bori – ének, furulyák, szaxofonok | Horváth Mónika ének, furulyák, szaxofonok | Sántha Gábor – ének, gitár, basszusgitár, mandolin, doromb | Boros Attila – basszusgitár | Mogyoró Kornél – ütőhangszerek, csörgő-zörgők, steel drum

13.30 Halloween-napi jelmezfelvonulás és jelmezverseny izgalmas feladatokkal tűzdelve

14.30 Amorf Lovagok koncert.

Péterfy Bori dalszerzőinek formabontó gyereklemeze – csintalan ifjaknak és nyugdíjas óvodásoknak.

„Főzicskélő" kalózkapitány, égből potyogó cigánygyerekek, kamrát kifosztó, csokitorta-zabáló kisfiú, magát csatába képzelő török büféslegény, valamint egy srác, aki a műanyagból készült rally motorok bajnoka – az Amorf Lovagok zenekar első, Tócsarobbantó című lemezének főszereplői. A kéttagú együttest 2010-ben hozták létre az egykori Amorf Ördögök elnevezésű „kacatpopzenekar" alapítói, Tariska Szabolcs szövegíró és Tövisházi Ambrus zeneszerző/producer.

 

Jó szórakozást kívánok felnőttnek, gyereknek egyaránt

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük