3 az 1-ben és benne az ajánlatom 2x filmek a Godot Filmklubban és az Urániában, harmadikként pedig 1 koncert a „Több mint klezmer 15 ÉVE". Ja, és a Godot-val szarvasbőgés is lesz. Nézzük hát dátum szerint sorjában.

 

3 az 1-ben és benne az ajánlatom 2x filmek a Godot Filmklubban és az Urániában, harmadikként pedig 1 koncert a „Több mint klezmer 15 ÉVE". Ja, és a Godot-val szarvasbőgés is lesz. Nézzük hát dátum szerint sorjában.

 

A Godot Filmklub a hét végén kirándulásra is viszi a film és szarvasbőgés kedvelőit.

A hét filmjei:

Szeptember 18. szerda 19.00: A gránátalma színe (örmény, Szergej Paradzsanov, 1969, 70')

A hányatott életű grúziai örmény rendező méltó alteregó-előképre talált a legendás XVIII. századi bárd személyében és élettörténetében: ez kel csodálatos képekben életre ebben a tömörségében is kimeríthetetlenül gazdag, poétikus film-tablóban…

(A gránátalma hatalma…) (szinkronizált) 

Szeptember 19. csütörtök 18.45: Jelenetek egy házasságból (svéd, Ingmar Bergman, 1973, 163')

Bergman nem lehetett túlzottan halvérű (5 feleség, 9 (?) gyerek,…): többek között erről árulkodik ez a lenyűgöző mozgó(és álló)képes krónika is, mely kötelező tanulmány (nézmény és hallgatmány) nem csak a párkapcsolati kémia híveinek, családi állapottól függetlenül…

(Majd elválik)

(svéd nyelven, magyar felirattal) 

Belépő: 500 Ft – vagy bérlet is váltható (4.000 Ft/10 tetszőleges alkalom).

A filmek előtt rövid bevezetőt mond, a végén a beszélgetést vezeti Reményi Róbert filmesztéta.

Szeptember 21-22: KIRÁNDULÁS!

SZARVASBŐGÉS-hallgató (kinnalvós) kiruccanás a Börzsönybe(n)!!!

Találka: 21-én, szombaton 14.40-14.50, Nyugati pu., pénztárak

Kismarosig vonattal (930 Ft), onnan Királyrétre erdei kisvasúttal (600 Ft)…

Innen gyalog kb. 1 ¼ óra az őszi kikericcsel borított Bika-rét (már a neve se semmi!), ahol alkonyatig szépen berendezkedünk: tüzet rakunk, sátrat verünk, sütögetünk-eszegetünk-iszogatunk-nevetgélünk-… (mindezt nem túl feltűnően), s közben várjuk, hogy felkéljen a hold és véle a szarvasok…

Derékalj (izolier/laticell/…), hálózsák, (ló)pokróc stb. nem árt + meleg ruházat éjjelre-hajnalra. Sátor nélkül is el lehet lenni, főleg a tűz körül, de akinek van, inkább hozza… + zseblámpát! (sütnivalót, elég folyadékot is ki-ki…)

A csillagos ég alatt áhítattal hallgatjuk a vágtázó csodaszarvasok énekét…

Reggel, midőn már (éppen) 7 ágra süt a nap, (mint szarvassá változott lányok és fiúk) feltápászkodunk, szikkadunk, eszegetünk-iszogatunk-élményeket megosztunk, 10 óra tájt fájó szívvel (hogy „jövőre jó időben-jó helyen, istenuccse…") útra kelünk Nógrád felé, ahonnan a 12.39-es Hubertus-expresszel (ecceri váci átszállással) hivatalosan 13.54-re érkezünk vissza a Ny-iba (1120 Ft).

(Összesen tehát, teljes árúval 2650 Ft)

Az (átélt) élmények alapos feldolgozása évekig eltarthat – miközben jövőre (is ) megyünk megint…

Godot Filmklub

Moha Kávéház és Kultúrtér

1114 Budapest, Bartók Béla út 11-13.

 

2013. szeptember 19-én premier az Uránia Nemzeti Filmszínházban: Menekültek zenekara, Josh Aronson rendező dokumentumfilmje. A film Bronislaw Huberman lengyel zsidó hegedűművész történetét mutatja be.
Bronislaw Huberman 1929-ben látogatott el először Palesztinába, és úgy gondolta, hogy a klasszikus zenének ott, az Ígéret Földjén is helye van. 1933-ban Németországban a nácik kerültek hatalomra, s ezért Huberman visszautasította Wilhelm Furtwangler felkérését németországi fellépésekre, s ehelyett nyílt levélben fordult a német értelmiséghez, felkérve őket a legfontosabb emberi értékek megőrzésére.
Ekkor már Németországban, de más európai országokban, Ausztriában, Magyarországon is a zsidó zenészek nagy része elvesztette állását.
Huberman vezető európai zsidó zenészekből új zenekart toborzott, és 1936-ban megalapította a Palesztin Szimfonikus Zenekart. Olyanak siettek a segítségére, mint a leendő izraeli államfő, Chaim Weizmann, és egy amatőr hegedűművész, Albert Einstein. A zenészeket követték családtagjaik, így legalább ezer zsidó ember megmenekült az üldöztetéstől, a haláltól.

A zenekarban játszott, többek között Fenyves Lóránd hegedűművész is, aki egy csábító svéd meghívás ellenére Hubermannal tartott Palesztinába.
Az első Tel Aviv-i koncertre 1936. december 26-án került sor, a karmester Huberman meghívására Arturo Toscanini volt. Az olasz mester e módon is tiltakozott a németországi náci hatalomátvétel ellen.
A dokumentumfilmben Josh Aronson rendező Itzhak Perlman, Joshua Bell, Zubin Mehta, Pinchas Zukerman segítségével eleveníti fel Huberman rendkívüli erőfeszítéseit a közeledő holokauszt fenyegető bizonytalanságában, az antiszemitizmus és Hitler agressziója
által széjjeltépett Európában.

2013. szeptember 19. 19:00

Uránia Nemzeti Filmszínház

http://www.urania-nf.hu

 

2013. szeptember 29-én a Sabbathsong Klezmer Band Jubileumi koncertje: „Több mint klezmer 15 ÉVE" a Dohány utcai Zsinagógában.  
Az együttes 1998-ban egy kis budapesti zsinagóga évzáró ünnepségén indult útjának Jesája (Ézsaiás) próféciájával: „Vigasztaljátok, vigasztaljátok népemet".
Első nyilvános fellépésük a II. Zsidó Nyári Fesztiválon volt Raj Tamás főrabbi meghívására. Az országban és határon kívül is felléptek több nemzetközi világzenei fesztiválon, Magyar – Izraeli Kulturális Napokon, Holokauszt megemlékezéseken, antiszemitizmus és rasszizmus elleni megmozdulásokon, film és színházi produkciókban, valamint számtalan esküvőn.
Első lemezüket 2000-ben a Makkabi kiadó jelentette meg. Ezen népszerű héber dalok halhatóak az együttes hangszerelésében. 2003-ban a FONÓ Zeneházban adott koncertjükből egy jiddis dalos lemezt (Ale Brider) jelentetett meg a Superbook kiadó. Yoshke című DVD felvételükön a hajdan virágzó jiddis színház hangulatát idézik fel, azt a környezetet és kultúrát, melyben e dalok születtek. Előadásukon a világhírű klezmer muzsika, író és rendező, Yale Strom működött közre. 2004-ben megalakították a zuglói klezmer klubot, ami egyben betekintést is adott az együttes munkájába, hiszen közönségükkel együtt táncolva, énekelve tanultak és tanítottak új dalokat. Ebben az évben egy próféciákat megéneklő héber nyelvű lemezt is kiadtak Menyegző a Cionon címmel, tradicionális haszid és közismert izraeli dalokkal. A 7. év jubileumi DVD kiadványukon Szakcsi Lakatos Béla jazz zongorista működött közre. 2006-ban a IX. Zsidó Nyári Fesztivál első napján nagy sikerrel mutatták be Eszter könyvéből készült A Láthatatlan Kéz cimű musicaljüket, melyben a kelet zenei világa és klezmer keveredik a modern értelemben vett musical stílussal. A 2007-es Fesztiválra Ez is Klezmer, az is Klezmer címmel egy, a klezmer zene széles skáláján végigvonuló összeállítást mutattak be, melyből egy dupla lemez is született. A 10 éves együttes nagyszabású műsorral készült Sabbathsong menni Ámeriko címmel. Trombitásokkal, pozanosokkal, szaxofonosokkal kiegészülve igazi nagy bigband-hangzást adva szólaltatták meg népszerű héber és jiddis dallamokat, musical és világslágereket. Sztárvendégük a harmonikakirály, Tabányi Mihály volt. 2010-ben klezmer kabarét írtak Garai Róbert színművésszel, Humorba Hempergetett Klezmer címmel. A 10. Spinoza Zsidó Fesztivál nyitókoncertjén mutatták be a Dávid király zsoltárai klezmerbe öltöztetve című produkciójukat, melynek ősbemutatója még 2009-ben a hitközség disz termében, Raj Tamás főrabbi által kiadott kétnyelvű zsoltárok könyvbemutatóján volt Hegedűs D. Géza közreműködésével.
„A bibliai Zsoltárok könyve az ókori költészet egyik gyöngyszeme, ám irodalmi értékén túl mintegy három évezreden át számos nemzedék merített belőle hitet, reményt és vigasztalást."
Repertoárjukban a kelet-európai klezmer mellett a jiddis és izraeli tradicionális, valamint modern dalok és táncok fontos helyet foglalnak el. Céljuk – többek között – a zsidóság dallamainak magas szintű interpretálásán túl visszatalálni e dalok szellemi gyökeréhez és forrásához, a Biblia valóságához.

Ezért lett a szlogenjük: Több mint klezmer.
Sabbathsong Klezmer Band muzsikusai:
Masa Tamás (ének, trombita, furulya) Masa Anita (ének) Csányi Sándor (harmonika, zongora)

Bódi Mónika (hegedű) Szabó Bálint (klarinét) Szentkirályi György (buzuki, gitár)
Ábrahám János (pozan) Langer Zoltán (nagybőgő) Andrasics Szabolcs (dob)
közreműködnek:
Pánczél Tamás (hegedű) Rostás Csaba és Mónika (dorbuka, ének) Oromszegi Bence (zongora)
Sólyomi Pál (klarinét) Légrádi István, Schreier Norbert (szaxofon)
Juhász Sándor (dobok) Puporka Jenő (nagybőgő)

2013. szeptember 29. 19:00

Sabbathsong Klezmer Band Jubileumi koncert

Dohány utcai Zsinagóga

http://sabbathsong.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük