2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

3-az 1-ben, és benne 2 esemény

6 min read
<!--[if !mso]> <style> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} </style> <![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57397"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/d_1.thumbnail.jpg" border="0" width="82" height="100" /></a></span>- Nemzeti Múzeum és KoMa társulat - a Magyar Kultúra Napja alkalmából, és 1 színházi bemutató, a Váltságdíj. Mind 3 nagyon érdekes, ha idejük engedi, ne mulasszák el, menjenek el és nézzék meg.</p> <p> 

– Nemzeti Múzeum és KoMa társulat – a Magyar Kultúra Napja alkalmából, és 1 színházi bemutató, a Váltságdíj. Mind 3 nagyon érdekes, ha idejük engedi, ne mulasszák el, menjenek el és nézzék meg.

 

– Nemzeti Múzeum és KoMa társulat – a Magyar Kultúra Napja alkalmából, és 1 színházi bemutató, a Váltságdíj. Mind 3 nagyon érdekes, ha idejük engedi, ne mulasszák el, menjenek el és nézzék meg.

 

Értékmentés másként – Tudósok a magyar múzeum-ügyért.

Rendhagyó tárlatvezetések a Magyar Kultúra Napja alkalmából a Nemzet Múzeumában. 

Nem titok, hogy a jelenlegi gazdasági viszonyok hatására a múzeumok is rendkívül nehéz helyzetbe kerültek. A Magyar Nemzeti Múzeum – a többi közgyűjteményhez hasonlóan – mindent megtesz annak érdekében, hogy az egyre nehezebb körülmények ellenére változatlanul magas színvonalon szolgálja a kulturális örökség védelmének, a magyar és az európai hagyomány őrzésének, megújításának ügyét. Céljuk, hogy miközben árfolyam-ingadozások hírei határozzák meg mindennapjainkat, felhívják a figyelmet azokra a szellemi és kézzelfogható kincsekre is, amelyek értéke független mindattól, ami a gazdaságban és a közéletben történik. 

Törekvésük megvalósításában – túlélési stratégiánk részeként – a jövőben nagy szerepet szánnak önkéntes segítők bevonásának is. Így lesz ez 2012. január 21-én is, amikor a Magyar Kultúra Napja alkalmából barátaik – egyetemi oktatók, más közgyűjtemények munkatársai, a magyar tudományos élet neves képviselői – segítenek a tudományos ismeretterjesztés és a közösség kulturális cselekvésre ösztönzésének munkájában. 

Ezen a napon már a múzeum nyitása is rendhagyó módon zajlik, hiszen reggel tíz órakor Csorba László főigazgató saját kezűleg fogja a Magyar Nemzeti Múzeum kapuját a látogatók előtt kitárni.

Vendégelőadóik a történeti kiállítás termeiben tartanak rendhagyó tárlatvezetést, beszélgetnek az érdeklődőkkel, válaszolnak a látogatók kérdéseire. Az egész napos, ingyenes programon összesen 13 témában, 13 neves előadótól hallhatnak különleges előadást a látogatók, akik így a műtárgyakat újra és talán új nézőpontokból is megismerhetik. 

Értékmentés másként

Tudósok a magyar múzeum-ügyért

Rendhagyó tárlatvezetések a Magyar Kultúra Napja alkalmából a Nemzet Múzeumában

2012. január 21-i program:

10.30   Bácskai Vera-Csorba László: Ország, város, híres ember…

11.00   Zoboki Gábor: Egy múzeum születése – a budapesti Ludwig Múzeum épülete

11.30   Laszlovszky József- Ritoók Ágnes: Jön a tatár!

12.00  Gyáni Gábor: A trianoni sokk

12.30   Marosi Ernő: Cseh disznó és vörös sárkány

13.00   Pálffy Géza: Az ismeretlen, hiányzó Szent Korona

13.30   Mikó Árpád: Egy stallum titkai

14.00   Gecsényi Lajos: Fekete autó és tapsvihar

14.30   Ács Pál: Reformáció és deformáció

15.00   Schmidt Mária: Terror és ellenállás a diktatúra hétköznapjaiban

15.30   Oborni Teréz: Három ország, egy haza?

16.00   Kontler László: Felvilágosodás és kommunikáció, Európa és Magyarország

16.30   Horn Ildikó: Páncél és papagáj

A programokon a részvétel ingyenes!

Bővebb információ: www.mnm.hu

Magyar Nemzeti Múzeum, 1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

 

A KoMa társulat a magyar kultúra napján, január 22-én, az őt befogadó XV. kerületi kultúrát szeretné a maga színházi eszközeivel népszerűsíteni. De természetesen a darab nemcsak a kerületiekhez szól, mindannyiunknak ismerősek lesznek a valóságból merített és az alkotók fantáziájából összegyúrt figurák és a történetek.

A KoMa társulat előadása: Deilephila

A KoMa Bázisnak helyet adó XV. kerület legendáit kutatva született a KoMa Társulat legújabb produkciója. Az előadás történetei és szereplői valóság és fikció keveredése. Olyan karaktereket, helyzeteket, emberi kapcsolatokat vonultatnak fel, melyekre nemcsak a kerület lakói, de mindannyian ráismerhetünk. A több mint 100 évet felölelő jelenetek emberi sorsokról készített pillanatfelvételek, melyeken halkan sírunk, és hangosan nevetünk.

Szereplők:

Fekete Zsolt, Lass Bea, Mohai Tamás, Polgár Péter, Szabó Vera, Valcz Péter.

Látvány: Pirityi Emese

Fény: Mervel Miklós

Munkatárs: Jaskó Bálint, Pass Andrea, Vékes Csaba

Korrepetitor: Király Anita

Rendezőasszisztens: Szabó Heni

Rendező: Felhőfi-Kiss LászlóEz az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.

Társadalmi, szociális és identitásbeli sokszínűség jellemzi a Budapest északkeleti városkapujánál elhelyezkedő peremkerületet. A kerület legendáit kutatva a helyi lakosságnak köszönhetően számtalan érdekes, színpadra kívánkozó történetet megismerve, az új bemutatójuk jelenetei több mint 200 évet ölelnek fel. A cselekmény a kerület olyan emblematikus helyszínein játszódik,  mint például a 20. század eleji Pestújhely, a kertvendéglők és korcsmák világa, a palotai erdő, mely akkoriban a tiltott párbajok központja volt, a Rákospalotai MÁV telep pezsgő kulturális színterei, vagy a 70-es években felépülő újpalotai lakótelep.

„A lakók viszonya a kerülethez épp olyan mértékben érdekel bennünket, mint a tőlük hallott izgalmas históriák. Ebből kifolyólag a XV. kerületi Dózsa György Gimnázium diákjaival közösen alkottunk jeleneteket három régi történetből kiindulva, októberben pedig egy hetet töltöttünk a Kontyfa Középiskolában, ahol a diákok Újpalotához kötődő élményeiből állítottunk össze egy kisebb produkciót. A tanulók gazdag ötletei éppúgy beépülnek készülő előadásunkba, mint az idősebb generáció történetei."

KOMA társulat: Deilephila

2012. január 21. és 22. – 19.30 KOMA BÁZIS
1158 Ady Endre u. 31-33.

A hely a következő BKV járatokkal közelíthető meg:

villamos: 62, 62A, 69 és autóbusz: 5, 124, 173, 173E

 

Jordi Galceran: Váltságdíj című előadását január 22-én, vasárnap 19 órakor mutatják be az Új Színház Bubik István Stúdiószínpadán. Az Új Színház és a Neptum Brigád közös produkciója. Az előadás Jordi Galcerán engedélyével, a SGAE és a Hofra Kft. közvetítésével jött létre. Forditotta: Bakucz Dóra.

Attól a naptól kezdve az anya hajnalban kel, minden zajra felriad, arra is, amit nem is hall, a gyerek szobájába rohan, hogy lássa, ott van-e meg. Attól a naptól kezdve az anyának nincs
egy nyugodt perce, és nem is lesz soha többé, mert a gonosz megtanított neki valamit: a félelmet."

A szereposztás:
Maria, nyomozó – Tóth Ildikó mv.
Pepe, rendőr – Kövesdi László (Neptun Brigád)

Ribó, rendőr – Ficzere Béla (Neptun Brigád)

Laura, anyuka – Fodor Annamária
Anna, informatikus – Gáspár Anna (Neptun Brigád)

Produkciósvezető: GáspárAnna
Díszlet: Ondraschek Péter
Jelmez: Balla Ildikó
Dramaturg: Hársing Hilda
Zene: Herczeg Tamás
Súgó: Túri Mária
Rendező munkatársa: Pozsgai Rita
Rendező: Baksa Imre

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.