2022.05.26.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

3 az 1-ben, és benne 2 zenei esemény és 1 film.

6 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> 1024x768 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57203"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/t_5.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="60" /></a></span>A filmről korábban már írtunk, a mostani apropó a 16 BAFTA-jelölés. Szirtes Edina Mókus január végén a Millenárison, a MÁV Szimfonikus Zenekar pedig ma, azaz pénteken múzeumban muzsikál. Jó szórakozást.</p> <p> 

A filmről korábban már írtunk, a mostani apropó a 16 BAFTA-jelölés. Szirtes Edina Mókus január végén a Millenárison, a MÁV Szimfonikus Zenekar pedig ma, azaz pénteken múzeumban muzsikál. Jó szórakozást.

 

A filmről korábban már írtunk, a mostani apropó a 16 BAFTA-jelölés. Szirtes Edina Mókus január végén a Millenárison, a MÁV Szimfonikus Zenekar pedig ma, azaz pénteken múzeumban muzsikál. Jó szórakozást.

 

A rendkívül sokoldalú Szirtes Edina Mókus két vadonatúj (egy a napokban már elkészült, s egy később megjelenő) albumának anyagából tart elő és élő lemezbemutató koncertet január 22-én, a Magyar Kultúra Napján a Millenáris Fogadóban. A zene sok hegedűre és énekhangra egy kamarazenekarral szólal meg különleges hangzásban.

Szirtes Edina Mókus: Szerelmesezős koncert – élő- és elő lemezbemutató.

Szirtes Edina Mókus – zenész, énekes, zeneszerző, hegedűművész

Horváth Elemér, Balogh Miklós, Csonka Gábor – hegedű

Hegyaljai-Boros Zoltán, Haraszti Krisztina – brácsa

Simkó-Várnagy Mihály – cselló, Földes Gábor, Lombos Pál – nagybőgő

Nagy János – zongora

Vendég: Kováts Kriszta – ének, Fabula Rasa zenekar.

Szirtes Edina Mókus hegedűművész diplomáját a szegedi Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte 2002-ben, majd zeneszerzéssel kezdett foglalkozni. Írt zenét többek között a Szegedi Színkör, Szegedi Kortárs Balett, Kováts Kriszta Színháza, Baltazár Színház és a Magyar Rádiószínház számára, de a 2010-es tűzijáték zenéjét is ő szerezte.

Stúdiózenészként és dalszerzőként számos komoly- és könnyűzenei együttes produkciójában, illetve hanglemezén működött közre, és folyamatosan koncertezik is velük (Zsédenyi Adrienn, Presser Gábor, Balássy Betti & Varga Feri, Falusi Mariann, Sárik Péter Trió, Hevesi Tamás, Nagy János, Havasi Balázs, Makám és Kolinda, Pusztaszó, FSCO, Harmonia Garden, Napoleon Boulevard). Saját zenekaraival (Fabula Rasa, Nomada, Blues B.R.Others) is rendszeresen fellép itthon és külföldi világzenei fesztiválokon. A Fabula Rasa-val az első Budapest Fringe Fesztiválon mutatkoztak be, ahol szakmai különdíjjal jutalmazták produkciójukat.

Mókus 2004-ben Artisjus díjat kapott, 2007-ben a nemzetközi Song Writing dalíró versenyen tizenötezer dalból a legjobb 14 dal közé választották szerzeményét.

Tessék-lássék címmel megjelent szólólemezét a Fonogram szakmai zsűrije a legjobbnak ítélte 2010-ben világzene-kategóriában. Szintén ebben az évben a Kortárs Dalíró verseny második helyezését nyerte a világhírű Nikola Parov után.

Sokoldalúsága két új lemezanyagán is megmutatkozik. A már elkészült, s a koncerten is kapható lemez címe „Mókus és a Tao". Az album anyaga az ősi kínai bölcseleti alapmű, Lao-ce: Tao Te King – Az Út és Erény című könyvéből vett tizenkét megzenésített verset tartalmaz. A dalokat Mókus egyedül játszotta lemezre zongorán, brácsán, hegedűn, melodikán és énekelte saját énekhangján. Ezzel párhuzamosan egy akusztikus popzenei anyagot is rögzíteni kezdett „Szerelmesezős" címmel, amit ő maga „érzelgős asszonyzenének" hív. A később megjelenő albumon szereplő dalok saját barátai verseire íródtak, így „alapja a mai fiatalok szíve, gondolatai", de a lemezen szerepel egy Bródy- és egy Presser-feldolgozás is.

A két lemezből 2012. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján a Millenáris Fogadóban kap ízelítőt a közönség.

Honlap: www.mokusmusic.com

Szirtes Edina Mókus: Szerelmesezős koncert

Millenáris Fogadó

2012. január 22-én 20 óra.

 

A Suszter tarolt a BAFTA-jelölésen.

A napokban hozták nyilvánosságra az idei BAFTA-jelöléseket (British Academy Film Awards). A részben Budapesten forgatott Suszter, Szabó, Baka, Kém zsebelte be a legtöbb, 16 jelölést, melyek közül a legfontosabb kategóriák a Legjobb film, Legjobb rendezés, Legjobb operatőr, Legjobb vágás, Legjobb férfi főszereplő (Gary Oldman), Legjobb férfi mellékszereplő (Benedict Cumberbatch) és a Legjobb női mellékszereplő (Kathy Burke). Elképzelhető-e, hogy idén ez lesz az a film, amely a semmiből az Oscarra tör?

Ha igen, akkor sok más a BAFTA által elismert filmet követhet a Legjobb film és sok más jelölésben, ilyenek például a „Vágy és vezeklés", az „Egy lányról", illetve „A felolvasó". Általában egy brit film mindig bekerül az Oscar-listába, ez a két szavazó csoport közti átfedés miatt lehetséges. Az akadémia 6000 tagja közül 500-an egyben BAFTA-tagok is. Ez a teljes létszám 8%-át teszi ki – ami igencsak jelentős, hiszen ahhoz, hogy egy film bekerüljön az Oscar-listába 5%-nak kell megjelölnie első helyen a filmet.

A Suszter, Szabó, Baka, Kém további sikereket érhet el azáltal, hogy az év legelismertebb brit filmjének tartják. A BAFTA-hosszúlistán megelőzte a Harry Potter széria utolsó részét a 2011-es év brit filmje címért vívott küzdelemben. A „My Week with Marilyn" szintén 16 BAFTA-jelölést szerzett, ám a Suszter, szabó, baka, kém előkelőbb helyen végzett a szavazók „legjobb ötös" listáján.

A Suszter, Szabó, Baka, Kém eddig több mint 20 millió dolláros bevételre tett szert az Egyesült Királyságokban. Amerikai viszonylatban – a népesség arányát figyelembe véve – ez 100 millió dollárnak felel meg, azaz a filmet óriási népszerűség övezi.

Az erős kritikák és a karácsony környékén az USA művész mozijaiban szerzett hihetetlen bevételek „Oscar-gyanús" filmmé tették.

Az amerikai forgalmazónak (Focus) az elmúlt 11 évben kilenc filmjét jelölték a Legjobb filmnek. A legtöbbjüket decemberben mutatták be, így befértek az Oscarra jelöltek közé.

A kezdeti korlátozott kópiaszám után, péntektől 809 filmszínházban vetítik a Suszter, Szabó, Baka, Kémet az Egyesült Államokban. A megjelenés időzítése rendkívül fontos, hiszen akkor jön ki film, amikor az Akadémia tagjai leadják a szavazataikat a jelöltekre.

A Focus közleménye szerint a film nézőbázisának a korosztálya hasonlít az Akadémiáéra:
62% 40 éven felüli volt, 46% pedig 50 vagy idősebb és diplomával rendelkezők.

A briliáns szereplőgárdát felvonultató film, melyben vannak veteránok és felfelé ívelő csillagok, kedvezhet az Akadémia komoly színészi játék igényének. Nem árt, ha egy korábbi győztes, Colin Firth is erősíti a gárdát.

Várható-e Oscar-eső? Hamarosan megtudjuk.

A Suszter január 26-ától látható a magyar mozikban.

 

A MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenye a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében.

Mozgalmas napjai vannak a zenekarnak. Szombaton az Európa Hajón adnak koncertet, előtte pénteken pedig a Nemzeti Múzeum közönségét kápráztatják el. Programjuk egyik humoros érdekessége, hogy a Kék Duna keringő egyik nap szárazföldön, másnap sétahajózás közben a Kék Dunán is felcsendül.

A Múzeumi hangverseny műsora:

Glinka: Ruszlán és Ludmilla – nyitány

Ponchielli: Gioconda – Órák tánca

Liszt: II. magyar rapszódia

Suppè: Könnyű lovasság – nyitány

Brahms: I. magyar tánc

Brahms: V. magyar tánc

J. Strauss: Denevér – nyitány

J. Strauss: Tavaszi hangok – keringő

J. Strauss: Vadászat – polka

J. Strauss: Éljen a magyar! – polka

J. Strauss: Kék Duna keringő

Vezényel:

Michele Santorsola

A belépés ingyenes! Helyfoglalás érkezés szerint!

Magyar Nemzeti Múzeum

2012. január 13-án, pénteken 16 órakor

 

Lantai József

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.