Azt hiszem ritkán hallható egy héten belül a 3 „nagy", a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Budafoki Dohnányi Zenekar és a MÁV Szimfonikus Zenekar, de most itt az alkalom.  

 

Azt hiszem ritkán hallható egy héten belül a 3 „nagy", a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Budafoki Dohnányi Zenekar és a MÁV Szimfonikus Zenekar, de most itt az alkalom.  

 

2013. április 3-án a Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenye zárja a közel egy hónapig tartó Kecskeméti Tavaszi Fesztivált.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar 1963-ban alakult a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős növendékeiből. Első zeneigazgatójuk Sándor Frigyes, a Zeneakadémia legendás professzora volt, akinek a halála után, 1979-ben, Rolla János kiváló hegedűművész vette át a zenekar irányítását. Közel fél évszázados működésük során nemzetközi hírnévre tettek szert, több mint ötven országban adtak koncertet.
Koncertjeiken és lemezeiken olyan kiváló szólistákkal muzsikáltak együtt, mint Szvjatoszlav Richter, Yehudi Menuhin, Jean-Pierre Rampal, David Ojsztrah, stb.
Repertoárjuk a zeneirodalom igen széles skáláját fogja át a barokktól a klasszikus és romantikus darabokon át a kortárs művekig. A zenekar eddig több mint 200 hanglemezfelvételt készített Párizsban három alkalommal nyerték el a francia Académie du Disque nagydíját és Magyarországon több felvételük kiérdemelte az Év Hanglemeze címet.
A Liszt Ferenc Kamarazenekar kiemelkedő munkáját számos kitüntetéssel ismerték el: 2001 októberében a Zeneakadémián átvették a Hungaroton újabb elismeréséről szóló díját. 2003 augusztusában Sárospatak városa Pro Urbe díjat adományozott a zenekarnak, majd ugyanezen év novemberében Göncz Árpád átadta a Magyarország Európában Alapítvány oklevelét az együttesnek. 2006. március 25-én, Bartók Béla születésének 125. évfordulója alkalmából, a zenekar átvette a Magyar Művészetért Kuratórium és a Herendi Porcelánmanufaktúra Rt. által adományozott herendi Bartók-emlékszobrot, mellyel elismerték, hogy az együttes ,,méltó hordozója Bartók szellemi örökségének". 1991 óta az együttes az Óbudai Társaskört tekinti otthonának, amely nyugodt körülményeket biztosít a próbáknak s az elmélyült műhelymunkának.
Műsor:
Bach: A fúga művészete 1.,9. tétel
Mozart: D-dúr divertimento
Mozart: c-moll adagio és fuga K.546
Rossini: G-dúr szonáta
"Encore" – válogatás az LFKZ ráadásdarabjaiból

Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenye

2013. április 3. 19:00

Kecskemét, Evangélikus templom

http://lfkz.hu/hu/

 

2013. április 8-án folytatódik a Budafoki Dohnányi Zenekar jubileumi hangversenysorozata a Művészetek Palotájában. A Budafoki Dohnányi Zenekar ebben az évben ünnepli alapításának 20. évfordulóját. (lásd: http://euroastra.hu/node/68928) A jubileumi év tiszteletére februárban kezdődött program záró koncertjére április 8-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben kerül sor.   

A koncert programja:

Wagner: Nürnbergi mesterdalnokok – nyitány

Gyöngyösi: III. szimfónia

Kodály: Galántai táncok

Respighi: Róma fenyői

(Ráadás: Vajda János: Quodlibet)

Vezényel: Hollerung Gábor

Az ünnepi hangversenyen igyekeznek olyan művek közül válogatni, amelyek valamilyen módon kötődnek a zenekarhoz, illetve olyanokat, amelyekben az együttes más oldaláról is bemutatkozhat. A hangversenyen olyan produkciókat hallgathatnak meg, amelyben a zenekar bemutatja mindazt az értéket, műhelymunkát és innovációt, amely az elmúlt 20 évben felhalmozódott az együttesben.

2013. április 8. 19:30.

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

http://www.bdz.hu/

http://mupa.hu/

 

2013. április 11-én a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertezik a Festetics Palotában.

A műsor:

R.Strauss: Capriccio – vonós-szextett (Csaba Péter átirata vonós zenekarra)

R. Strauss: B-dúr szvit fúvósokra, op. 4

J. Brahms: A-dúr szerenád, op.16

Vezényel: Csaba Péter

Mint korábban sokszor, a mostani hangverseny első felében külön-külön is szerepelnek a zenekar vonós és fúvós művészei. Richard Strauss (1864-1949) élete hatalmas hídként ívelt át a zenetörténet egy nagyon fontos időszakát. Amikor született, teljes pompájában virágzott a romantikus művészet, halála idején Bartók már nem élt. Közben lezajlott a romantika hanyatlása, a 20. század elejének lázas útkeresése, Mahler, Debussy, Ravel, Bartók, Stravinsky műveinek, az Új Bécsi Iskola zeneszerzőinek megjelenése, ő azonban élete végéig megmaradt annál a stílusnál, amellyel pályája kezdetén feltűnt. Ezen az estén, mint két hídfő hangzik el a 16 éves korában komponált op. 4. számú szvit 13 fúvós hangszerre, és utolsó, Capriccio című operájának bevezető zenéje, amelyet szokatlan módon nem zenekarra, hanem vonós szextett írt.

Johannes Brahms (1833-1897) a romantika korának egyik legnagyobb alkotója, négy szimfóniája és más, zenekarra irt műveinek köszönhetően elsősorban szimfonikus szerző- ként áll az utókor előtt, aki nagyon tisztelte és példaképnek tekintette elődeit, Haydnt, Mozartot, Schubertet és mindenek fölött Beethovent. Az 1860-ban bemutatott D-dúr, és a vele egy időben született A-dúr szerenád Brahms első zenekari művei, amelyeket még tanuló évei alatt komponált. A zenetörténészek pontosan kimutatják, hogy ezekben a művekben hogyan nyilvánul meg az, amit mesterei szerzeményeinek tanulmányozásából tanult. A mai hallgató számára az a nagy felfedezés, hogy ezekben a darabokban már erőteljesen jelen vannak azok a stílusjegyek, amelyek a későbbi, nagy művei jellegzetes vonásai.

MÁV Szimfonikus Zenekar koncert

2013. április. 11. 18:00:00.

Festetics Palota

http://www.mavzenekar.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük