2022.05.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

3 az 1-ben és benne zene, családi játszóhely avató és ismét zene

7 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p> <span class="inline inline-left"><a href="/node/56168"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/s_2.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="66" /></a></span>2011. december 3-án Cimbaliband lemezbemutató koncert lesz a Millenárison, 4-én délelőtt a Városmajori Garden Étterem Színházat nyitják meg és aztán elindul a nyolcvan tagú Bolyki Soul&Gospel Kórus adventi turnéja. Szabad a választás.</p> <p> 

 2011. december 3-án Cimbaliband lemezbemutató koncert lesz a Millenárison, 4-én délelőtt a Városmajori Garden Étterem Színházat nyitják meg és aztán elindul a nyolcvan tagú Bolyki Soul&Gospel Kórus adventi turnéja. Szabad a választás.

 

 2011. december 3-án Cimbaliband lemezbemutató koncert lesz a Millenárison, 4-én délelőtt a Városmajori Garden Étterem Színházat nyitják meg és aztán elindul a nyolcvan tagú Bolyki Soul&Gospel Kórus adventi turnéja. Szabad a választás.

 

 „Cimbaliband – Ablakimba" – Lemezbemutató koncert a Millenáris Fogadóban. 

 „A népzene tehát a természet tüneménye" – mondta Bartók, és lekapcsolta gramofonját, amellyel éppen a Pest-megyei Tura község határában rögzítette az Ablakimba, ablakimba című népdalt. Gyűjtőútjai során rengeteg muzsikát hallott, de legmerészebb álmaiban sem gondolta volna, hogy a modern civilizáció milyen hatással lesz majd a népzenére. Ahogy a gramofonból száz év alatt mp3 rögzítő lett, úgy módosult a népdal fogalma is napjainkra. 

A Cimbaliband utazásai során számtalan országban járt, még hogyha nem is végzett mindenhol népzenei gyűjtést, mint ahogyan azt Bartók tette. A banda tagjai együtt muzsikáltak az évek során magyarokkal, románokkal, spanyolokkal, szerbekkel, olaszokkal, de folytathatnám a népek és műfajok sorolását, szinte a végtelenségig. Mindenhonnan hoztak magukkal egy kis szuvenírt – zene formájában. Ezért a mostani lemezbemutatón a cimbalom nem csupán megszokott környezetében, hanem latinos bossa novában, török dallamban vagy akár rock and rollban is megszólal, így még találóbb lehet az újságírók által Unger Balázsra aggatott titulus: a cimbalom Chuck Berryje".  

Nem szabad elfeledkezni a banda többi tagjáról sem, akik egyre kiforrottabb stílusban muzsikálnak, garantálva ezzel az eredeti „Cimbaliband-hangzást". Igazi unikum a korongon Ferenczi Gyuri blues-szájharmonikás játéka a páratlan lüktetésű balkáni zenében, vagy a varázslat, amelyet a Csík zenekar fúvósának, Makó Péternek  köszönhetünk a lemez több összeállításában. 

A Millenáris Fogadóban tartandó lemezbemutatójukat színesíti majd a Fricska Táncegyüttes fergeteges koreográfiája, Tóth Gergely virtuóz brácsajátéka, továbbá a fiatal hegedűs tehetség: Solymosi Máté „Rigó", Farkas Zsolt roma énekes, végül pedig – természetesen – Makó Péter szaxofonista. 

Előzenekaruk is lesz az estén: a fiatalok körében méltán híres Tárkány Művek. A fenti összetevőket fűszerezzük még egy pohár igazi testes magyar borral – Gere Attila pincészetének köszönhetően -, valamint egy kupica Panyolai Elixírrel. Ezeket a közönség kényére-kedvére kóstolgathatja a koncert szüneteiben.

Aki kíváncsi, hogy milyen is a fenti összetevőkből kikevert, eredeti kelet-európai cimbalom rock and roll, annak feltétlenül ott a helye a Cimbaliband lemezbemutatóján!

2011. december 3. szombat 20 óra.

Millenáris Fogadó

Cimbaliband lemezbemutató koncert.

 

Rendhagyó helyszín – színház, irodalom, mese – családias hangulatban.

A Szabad Tér Színház december elején nyitja meg új, családias helyszínét,  ahol a fesztiválszezonig tartó őszi, téli és tavaszi hónapok során több értékteremtő programsorozat bevezetésével igyekszik kedvébe járni közönségének és a kerület lakosainak – többféle műfajban, a család minden korosztályát megszólító változatos kínálattal.
A Városmajori Szabadtéri Színpad melletti hangulatos és kitűnő konyhával rendelkező Garden étteremben művészetet és gasztronómiát közelítenek egymáshoz, ahol meghitt hangulatban, az előadók közvetlen közelségében igazi közösségi-művészeti helyszínként kívánják működtetni a Városmajori Garden Étterem Színházat – mint a Szabadtéri Színpad kamaraszínházát. Minden alkalommal "Delic-Art" ajánlatokkal fűszerezik az előadásokat – amelyek között népszerű kamara-előadások, zenés és verses estek szerepelnek, Utazás Karinthy körül címmel irodalmi teadélután-sorozatot indítanak neves művészek, színészek és jazz-zenészek közreműködésével, és minden vasárnap délelőtt matinéprogramot szerveznek bábszínházi- és meseelőadásokkal, kézműves foglakozással és sunday brunch kedvezményes ebédlehetőséggel.

December 4-én matiné-programsorozattal avatják fel a budai oldal új, családias játszóhelyét a Városmajori Szabadtéri Színpad mellett található Garden Étterem Színházban.

Vasárnap délelőttönként 10:30-tól bábelőadások, zenés gyerekelőadások és interaktív mesejátékok várják a legkisebbeket, 3-tól 7 éves korig. A szervezők úgy állították össze a programot, hogy az ismert és népszerű meséket feldolgozó előadásokban minél változatosabb színházi formákkal és bábos technikákkal találkozzanak a gyerekek.

A speciálisan kialakított, közvetlen színházi térben nemcsak közelről figyelhetik a mesét, hanem aktívan bekapcsolódhatnak a játékba, előadások után pedig kézműves foglalkozásokon mélyíthetik el ismereteiket és fejleszthetik kreativitásukat.

A Garden Bóbita matiné sorozatának decemberi műsorában bemutatkozik a Szamárfül Projekt A brémai muzsikosok interaktív, zenés-táncos-dalos-bábos előadásával, majd a Hepp Trupp szemledíjas kesztyűsbáb-előadása, a 3 kismalac és a farkasok következik, a karácsony előtti vasárnap pedig az ESZME Betlehemi történetét láthatják, amely a nép betlehemezés szokását eleveníti fel.

Az ünnepi készülődés jegyében a december 4-i nyitó előadás után mikulásozással és a Kossuth Kiadó jóvoltából biztosított meglepetés ajándékkal várják a gyerekeket, a december 18-i előadás után pedig karácsonyi ajándékkészítés lesz. Hogy ezeken a délelőttökön valóban együtt lehessen a család, a Garden étterem Sunday brunch – svédasztalos – ebédlehetőséget biztosít a matiné-program után, 12 órától. A speciálisan összeállított menühöz színházjeggyel kedvezményes családi jegyár vehető igénybe a helyszínen.

További információ és részletes program: www.szabadter.hu

Jegyek országosan kaphatók az ismert jegyirodákban és a helyszínen.

Jegyvásárlás kezelési költség nélkül online: szabadter.jegy.hu, személyesen a Szabad Tér Jegyirodában (Nagymező u. 68.) és a helyszínen.

 

BolykiSoul&Gospel Kórus adventi, országos turnéja

A 2011-ben Bolyki Balázs által alapított Bolyki Soul&Gospel Kórus az adventi időszakban országos turnéra indul. Az ország nagyvárosaiban, többek között Miskolcon, Kecskeméten és Győrben is ad koncerteket a közel 80 énekest számláló kórus. A felcsendülő dalok között megtaláljuk az ismert karácsonyi dallamokat, de vadonatúj saját szerzemények is elhangoznak majd.

A kórust Bolyki Balázs azzal a szándékkal alapította, hogy a magyar és nemzetközi gospel és soul zenei színpadokon új hangzást és minőséget képviselve, saját oktatási rendszerét megvalósítva még több rajongót szerezzen e műfajoknak. Az idén februárban startoló kórus a kezdeti tizenöt főből, mára nyolcvan tagú együttessé nőtte ki magát. A tagok többségének nincs zenei előélete, se képzettsége, hanem a Bolyki Balázs által oktatott előadói technikának köszönhetően válnak profi előadókká.

A kórusról bővebb információt és érdekességeket a közösségi oldalukon lehet olvasni.

A kórusról készült videókat itt érdemes megtekinteni:

http://www.youtube.com/watch?v=-N_aXqB_dF4  

http://www.youtube.com/watch?v=f7aZsa6tWDw&feature=related

A turné a következő állomásokból áll:

December 9. 18 óra – Cegléd, Református templom

December 10. 18 óra – Kecskemét, Református templom

December 11. 18 óra – Budapest, Szilágyi Dezső téri Református templom

December 16. 19.30 óra – Budapest, Gazdagréti Református templom

December 17. 17 óra – Miskolc, Avasi Református templom

December 18. 17.30 óra – Győri Református templom

December 23. 18 óra – Budapest, Vörösmarty tér

December 28. 23 óra – Budapest, Pesterzsébeti Baptista templom

A koncertekre a belépő egységesen 700 forint.  A jegyeket a koncertek előtt a helyszínen lehet megvásárolni.

Mindenkit szeretettel várnak!

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.