2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

3 az 1-ben, színház, kiállítás és zene

9 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/56252"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/k_7.thumbnail.jpg" border="0" width="82" height="100" /></a></span>Komoly témával kezdem, orvosok és színészek beszélgetnek a Centrál Színházban a Mégis, kinek az élete? című dráma kapcsán az eutanáziáról. Bepillantok a százhalombattai „Matrica" Múzeumba Józsa Judit kerámiaszobrász „IMA ÉS TÁNC" kiállítására és Magna Cum Laude-val fejezem írásom.</p> <p> 

Komoly témával kezdem, orvosok és színészek beszélgetnek a Centrál Színházban a Mégis, kinek az élete? című dráma kapcsán az eutanáziáról. Bepillantok a százhalombattai „Matrica" Múzeumba Józsa Judit kerámiaszobrász „IMA ÉS TÁNC" kiállítására és Magna Cum Laude-val fejezem írásom.

 

Komoly témával kezdem, orvosok és színészek beszélgetnek a Centrál Színházban a Mégis, kinek az élete? című dráma kapcsán az eutanáziáról. Bepillantok a százhalombattai „Matrica" Múzeumba Józsa Judit kerámiaszobrász „IMA ÉS TÁNC" kiállítására és Magna Cum Laude-val fejezem írásom.

 

Orvosok és színészek párbeszéde a Centrál Színházban. Az eutanáziáról egy előadás kapcsán.

Brian Clark: Mégis, kinek az élete? című drámájának főhőse Ken Harrison, a fiatal sikeres szobrászművész, aki egy autóbaleset következtében lebénul. A darab a kórházi kezelés időszakát dolgozza fel, amikor a szobrász ráébred, hogy nem akar munka, szerelem és cél nélkül tovább élni. Harcba száll az élete és halála fölötti rendelkezés jogáért.

Az előadás által felvetett orvosi etikai kérdésekről, az egészségügy és az állampolgár viszonyáról – köztük olyan tabunak számító kérdésekről, mint az eutanázia – is szó lesz azon a beszélgetésen, amely a Centrál Színház december 7-i Mégis, kinek az élete? című előadását követi. Az esemény a Semmelweis Egyetem HuMánia Pályaszocializációs Műhely kezdeményezésére jött létre.

Az előadást követő beszélgetés ötlete a HuMánia Pályaszocializációs Műhelytől származik – mondja Puskás Tamás, az előadás rendezője, aki maga is részt vesz az eseményen. – Színészeink, Rudolf Péter, Nagy-Kálózy Eszter, Kovács Vanda, Papp János, Simon Kornél, Vári-Kovács Péter örömmel fogadták annak a lehetőségét, hogy találkozzunk a leendő orvosokkal. Bízunk abban, az előadás felvetett kérdései közül néhányat át tudunk közösen gondolni, s praxisukban nekik is, munkánkban nekünk is hasznot hoz ez a találkozás.

A HuMánia Pályaszocializációs Műhely egy önkéntes kortársoktatók által működtetett egyetemi készségfejlesztő csoport, amely arra törekszik, hogy a felnövekvő orvos-generációk egyre erősebb humán készségekkel rendelkezve lépjenek be az egészségügy rendszerébe.

Mivel a téma közös, társadalmi ügyünk, a Centrál Színház a közönséget is szívesen látja a találkozón, mind az adott előadás nézőit, mind azokat, akik korábban látták az előadást, de azokat is, akiket egyszerűen érdekel ez a téma. Puskás Tamás szerint a társulat reméli: a beszélgetés segíti mind a közönséget az orvosi nézőpont megismerése által, mind a leendő orvosokat pályaszocializációjukban, a jó orvos-beteg kapcsolat kialakításában, mind az előadásban szereplő színészeket a nézői reflexiókkal, illetve az orvosszakmai szempontokkal való megismerkedéssel.

A beszélgetés a december 7-i esti előadás után, körülbelül 21:20-kor kezdődik.

Centrál Színház

1065 Budapest, Révay u. 18.

 

„IMA ÉS TÁNC" a százhalombattai „Matrica" Múzeumban.

2011. december 9-én (pénteken) 17 órakor nyílik Józsa Judit kerámiaszobrász, művészettörténész, a Magyar Kultúra Lovagja IMA ÉS TÁNC" című kiállítása.  A kiállításban válogatást láthatnak a „Árpád-házi szentek" és a „Magyar táncok" sorozatból. A kiállítást bemutatja Józsa Judit kerámiaszobrász, a kiállítást megnyitja Dr. Pávai István népzenekutató. Közreműködnek: a Forr-Más Hagyományőrző Együttes tagjai. Művészeti vezető: Kovács Henrik, Nagy Anikó.

Józsa Judit terrakotta kisplasztikáiból nyíló kiállításán különleges válogatást láthat a közönség. Kisplasztikái történelmi hitelességgel mutatják be a földfestékes, pasztellszínű magyar népi életképeket, kihalófélben lévő népi mesterségeket, az archaikusan patinázott magyar honfoglalás alakjait a vezérektől a korabeli mesterségeken át a táltosokig, valamint az Árpád-házi szentek alakjait. Árpád-házi női szentjeink – Szent Erzsébet, Szent Kinga, Szent Margit – alakjai is megelevenednek a kiállításban. Nagyasszonynak nevezi Józsa Judit a magyar történelem alakításában azokat a jelentős szerepet játszó asszonyokat, akiknek a legtöbbet köszönhet a nemzet.  „A Magyar táncok" sorozatáról írja Dr. Pávai István:

„Izsó Miklós másfél évszázaddal ezelőtt készült Táncoló parasztok című sorozata óta nem született ilyen jól átgondolt, a magyar tánc lényegét megragadó szoborsorozat. A művek a tánc egyetlen pillanatát rögzítik, mégis a folyamatosság látszatát keltik, valamiféle lényeg kiemelését sugározzák. Az időben pergő tánc időtlenségét sejtetik.  Aki ismeri, műveli a gyakorlatban ezeket a táncokat, jól érzi ezt az időtlenséget, ami a valódi táncélmény szerves része."

Alkotásaiban jelen vannak az ősi rituális tánctól kezdve, a középkori körtáncok örökségén keresztül, a reneszánsz szerelmi páros táncok többféle típusa, a férfitáncok közül a szintén ősi eredetű fegyvertáncok, majd azok későbbi, eszköz nélküli virtuóz mutatványos változatai. Területileg pedig mindezek átfogják a magyar nyelvterület egészét a Dunántúltól Moldváig.  A tánc elengedhetetlen velejárója a talp alá muzsikáló zenész. Így megelevenedik a kiállításban Cinka Panna, az egyik legkorábban említett cigányprímás, és a nemrég elhunyt híres gyimesi zenészházaspár: Zerkula János és felesége, Fikó Regina alakja is.

A megnyitón közreműködő Forr-Más Hagyományőrző Együttes olyan magyar táncokat mutat be, melyek jól illenek a kiállítás témájához. Az együttes az idén ünnepli 15 éves jubileumát, különlegességük, hogy olyan felnőttekből alakultak, akik előtte soha nem táncoltak. Országos szinten egyedálló mozgalmat indítottak el megjelenésükkel, kiknek példájára-sorra alakultak a felnőtt hagyományőrző együttesek. Fontosnak érezték és érzik a népi tánc, a nemzeti  kincseink ápolását, átadását, példát és utat mutatva fiataloknak. Józsa Judit alkotásaival Százhalombattán a „Matrica" Múzeumban másodszor találkozhat a közönség.

A kiállításhoz kapcsolódóan november 17-én 14 órától „Matrica" Műhely várja a gyerekeket, melynek témája: Agyagból csodát! A gyerekek a kiállításban ismerkednek a magyar táncokat és magyar szenteket formáló, bemutató szobrokkal, majd mintáit, motívumait felhasználva agyagfigurát, karácsonyfadíszt formáznak.

2012. január 18-án 17 órakor Józsa Judit a nők szerepéről tart előadást a Múzeumban a „Matrica" Múzeum Baráti Körének szervezésében.

A kiállítást 2011. január 22-ig tekinthetik meg az érdeklődők hétfő kivételével naponta 10-17 óráig. A szervezők sok szeretettel várnak kicsiket és nagyokat a rendezvényekre!

„Matrica" Múzeum

Százhalombatta, Gesztenyés út 1-3.

 

Magna Cum Laude Lemezbemutató Nagykoncert a Syma Csarnokban.
A Magna Cum Laude hagyományos karácsonyi koncertje évek óta az egyik legnagyobb december végi mulatság Budapesten. A tavalyi, szintén a Syma Rendezvényközpontban tartott évzáró koncert rekord nézőszámmal és különleges tartalmával hatalmas sikert aratott.
Az akkor készült dvd felvétel idén őszi megjelenésével kiváló nosztalgiára ad alkalmat és egyben bemelegítésül szolgál a december 28-i különleges nagykoncerthez.
A siáger-gyáros gyulai zenekart már senkinek sem kell bemutatni. Szívhez szóló dalaik, emberközeli stílusuk és igazi lüktető koncertjeik révén a fesztiválok főattrakciójává és sokak kedvencévé váltak, alig több mint egy évtized alatt. Az ország egyik legsikeresebb zenekara széles közönséget állított maga mellé eddigi karrierje során. Bátran állíthatjuk, hogy a fiúk a csúcsra értek. A szakmai díjak és a közönség elismeréseként teltházas koncertek, aranylemezek és többek közt olyan dalok, mint az Átkozott nők, Lehet, hogy eltört, Vidéki sanzon, Színezd újra, a Főnököm, vagy a Pálinka dal jelzik a csapat sikeres menetelését.
A Mező Misi, Kara Misa, Szabó Tibi, Kilián Imi alkotta együttes, idén is mozgalmas évet tudhat maga mögött. A nyári fesztiválidény rohanó tempója mellett, a Fiúk elkészítették 5. nagylemezüket Belső' Égés címmel, amely november 2-án került boltokba.

December 28-án a Syma Csarnokban egy igazán különleges lemezbemutató nagykoncertre számíthat a közönség. A hatalmas színpad, hang-, Fény- és vetítéstechnika segítségével a MCL a Belső Égés című album teljes hanganyaga mellett, az összes korábbi slágerét is előadja majd.
Pályafutásunk talán legérettebb dalai születtek, szeretnénk méltó módon bemutatni és igazán maradandó emlékül adni a rajongóinknak." – mondta sejtelmesen a nagy erőkkel szerveződő és még sok-sok meglepetéssel kecsegtető koncertről Mező Misi.

Magna Cum Laude: Belső' égés (CD+DVD)
A zenekar új albuma Belső égés címmel november 2-án jelent meg. A lemez dalait az elmúlt pár év érzelmi viharai inspirálták: házasság, halál, betegség és válás mind-mind történt a tagok életében. A viharos magánéletek egy letisztult albumot eredményeztek, mély mondanivalójú dalokkal, melyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz. Egyfajta konceptalbumról beszélhetünk tehát, ezen témák – pl. szerelem, megbánás, veszteség – körüljárásával. A lemez – ahogy azt a Magnától már megszokhattuk – tele van slágerekkel, ezek közül az első, a Túl későn pedig már most a rádiók kedvence.
A CD-hez egy bónusz DVD is jár, mely a tavaly december 28-i Syma Csarnok (Magna Karácsony) koncert felvételének másfél órás kivonatát tartalmazza. A hagyomány pedig nem szakad meg: idén is december 28-án ugyanott hallhatjuk élőben a teljes új lemezt és a legnagyobb Magna slágereket!

Fülbemászó slágerek, igazi vidéki lakoma és Magna pálinka. Ez a Magna Karácsony!

A zenekar rajongói számára a kiadványok tracklistája:
CD
1. Túl későn, 2. Olyan virág, 3. Vadászmezők, 4. Ne késs le rólam, 5. Mid nem voltam még neked?, 6. Fekete, 7. Nem akarok többé gondolni rád, 8. Ugorj, 9. Ugy szeress.
DVD
1. Életjel, 2. Minden állomás, 3. Vidéki sanzon, 4. Magnatofon, 5. Ide elég lesz ez a sor
6. Ne félj mama, 7. Álmodtam egy világot, 8. Visszhang, 9. Ünnep, 10. Te légy most,
11. Sirató, 12. Át a városon, 13. Átkozott nők, 14. 999, 15.Nóra
16. Gondatlanságból elkövetett emberölelés, 17. Színezd Újra, 18. Pálinkadal.

Magna Cum Laude – Lemezbemutató Nagykoncert

Syma Csarnok

2011. december 28. (szerda), 20 óra.

 

Lantai József

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.