Január 22-25. között harmadszor jelentkezik az Uránia Nemzeti Filmszínház éves „filmszemléje", az Uránia Filmnapok, amely a történeti és a kortárs magyar filmkincs újabb és újabb metszeteinek bemutatását tűzte ki céljául. Mind az Uránia Filmnapok, mint az éjszakai vetítések jelképes árú, 50 Ft-os regisztrációs jeggyel látogathatók.

 

Január 22-25. között harmadszor jelentkezik az Uránia Nemzeti Filmszínház éves „filmszemléje", az Uránia Filmnapok, amely a történeti és a kortárs magyar filmkincs újabb és újabb metszeteinek bemutatását tűzte ki céljául. Mind az Uránia Filmnapok, mint az éjszakai vetítések jelképes árú, 50 Ft-os regisztrációs jeggyel látogathatók.

 

A program idén egy társadalmi jelenségre, a migrációra, s annak mozgóképi vetületeire koncentrál. A négy nap során hatvan játék- és dokumentumfilm, valamint zenei programok és pódiumbeszélgetések várják a közönséget. Zsarnai Gábor (PR/marketing Uránia Nemzeti Filmszínház) tájékoztatása szerint harmadik éve már, hogy az Uránia Nemzeti Filmszínház január végén gazdag filmválogatással lepi meg a közönséget. Míg 2013-ban a filmhang és a filmzene volt e válogatás szervező eleme, 2014-ben pedig a magyar operatőri iskola került reflektorfénybe, az idei rendezvény a migráció jelenségét állítja a középpontba, elsősorban a rendszerváltás óta eltelt negyedszázad alkotásainak tükrében.

 

Hogyan ragadják meg filmjeink, akár fikciós keretek között, akár a dokumentarizmus eszközeivel a migráció – a belső migráció, az elvándorlás, a bevándorlás, a menekültügy, a kultúrák egymás mellett élésének – ügyét, úgy is, mint történeti jelenséget, és úgy is, mint jelenkori valóságot? Mit tart fontosnak elmondani az elmúlt 25 év magyar filmje az egyéni döntésen alapuló, olykor belső késztetés, de többnyire kényszer-szülte otthonváltásról, és mennyire talál ez visszhangra, nézőkre? A filmtörténeti klasszikusokkal kiegészülő, gazdag filmválogatásban a huszadik század nagy népvándorlásai éppúgy megjelennek, mint a kortárs Odüsszeiák. Tekintettel a téma egyetemességére és intenzív jelenlétére a kortárs filmművészetben, a magyar filmekkel párhuzamosan néhány külföldi alkotás is helyet kap a programban.

 

Az idén négynaposra bővült rendezvény január 22-én, Magyar Kultúra Napján veszi kezdetét. A nyitóelőadás Fekete Ibolya Bolse Vita című filmjével a vasfüggöny leomlásának 25 évvel ezelőtti, euforikus fordulatát idézi elénk, egy osztrák filmkülönlegesség (Across the Border – Five Views from Neighbours) pedig az uniós csatlakozás kitüntetett pillanatát eleveníti fel. Ugyanezen az estén Radványi Géza Circus Maximusa az üldöztetést elszenvedőkre emlékeztet. A január 22-i programot tovább színesíti, hogy a Filmszínház a Magyar Kultúra Napja alkalmából idén is éjszakai vetítések keretében műsorra tűzi az előző év magyar premierfilmjeit, melyek közül kettő (VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, Viharsarok) témájában is kötődik a programhoz. Az elkövetkező három nap hatvan dokumentum- és játékfilmje a szabad és a kényszerű otthonváltás tág, árnyalatokban gazdag horizontján helyezkedik el. Számos vetítésen az alkotók is jelen lesznek.

 

A gazdag filmkínálat mellett kávéházi pódiumbeszélgetések is várják a közönséget. 23-án, péntek délután A migráció kora? címmel rendezett beszélgetésen különböző, a migráció és a kultúraköziség részterületeivel foglalkozó szakmák és tudományterületek képviselői osztják meg gondolataikat a hallgatósággal. A január 24-i, szombat délutáni beszélgetés résztvevői, filmrendezők és filmtörténészek a magyar film Amerika-képét vizsgálják a kezdetektől napjainkig, végül január 25-én, vasárnap olyan filmműhelyek képviselői szólalnak meg, amelyek az elmúlt években intenzíven foglalkoztak a ki- és bevándorlás jelenségével.

 

Kísérőprogramok – Pódiumbeszélgetések a kávézóban

 

A migráció kora? – Január 23. 17:00

A beszélgetés részvevői különböző szakmák és tudományterületek képviselői, akik a migráció

és a kultúraköziség összetett jelenségének valamely részterületével foglalkoznak. Ezen a délutánon arra keressük a választ, ki miért tartja fontosnak az ezzel kapcsolatos kutatói, pedagógusi, szervezői, szerkesztői munkát, s hogyan látja, annak milyen közegei, fórumai adottak, illetve kialakíthatók.

Akik beszélgetnek: Dánél Mónika irodalomtörténész, Dér Andrásfilmrendező-filmpedagógus, Farkas Edit filmklub-vezető, Gelencsér Gábor filmesztéta-filmtörténész, Kováts András szociológus és Pálvölgyi Balázs történész. Moderátor: Buglya Zsófia programszerkesztő

 

Amerika, Az álmok földje – Január 24. 17:00

A beszélgetés a magyar film Amerika-képét vizsgálja a kezdetektől napjainkig. Azt, hogy milyen magyar történetek és hősök teremnek Amerikában,ki miért ment ki, mit talált ott, miért és hogyan jött vissza. Arról beszélgetünk, hogy Amerika vajon tükör, vágykép, menedék, mumus vagy épp az ígéretek földje.

Résztvevők: Orosz István, Salamon András és Szomjas György filmrendezők,valamint Kurutz Márton filmtörténész. Moderátor: Varga Balázs filmtörténész

Kapcsolódó filmek: A nagyváros mostohái (1928), Egy asszony visszanéz (1941),

Ah, Amerika! (1982), Mr.Universe (1988), A nagy generáció (1986), Getno (2004), Hazatérés

(2006), Hunky Blues (2009)

 

Kortárs magyar dokumentumfilmek a migrációról – Január 25. 16:00

Olyan filmműhelyek képviselői szólalnak meg, amelyek az elmúlt években intenzíven foglalkoztak a ki- és bevándorlás jelenségével. Milyen tematikus és stiláris megközelítésekkel találkozhatunk filmjeikben, hogyan sikerül megvalósítaniuk elképzeléseiket?

Miképp alkalmazkodnak az akut társadalmi kérdésekkel foglalkozó dokumentumfilmek a változó nézői szokásokhoz, az érzékenyítés mellett milyen új elvárásoknak, kihívásoknak kell megfelelniük?

A beszélgetés résztvevői:Komlósi Orsolya és FürediZoltán (PalantírFilm; Idegenek a kertemben), Buglya Sándor (Dunatáj Alapítvány), Gerő Marcell (Campfilm), Józsa László és Hernáth Csaba (Menjek/maradjak projekt). Moderátor: Pócsik Andrea kultúrakutató

 

A filmnapok záróakkordjaként január 25-én vasárnap este a Meszecsinka Duo és a Freedom Café zenekar tagjaiból kifejezetten erre az alkalomra összeálló világzenei formáció ad koncertet. A pillanat megéléséből és az egymásra figyelésből születő zenéjük számos kultúra népzenei hatását magába olvasztja és újraértelmezi, különleges belső utazásra invitálva a hallgatóságot.

Zenei programok:

Kétütemű vágyálmok – Január 24. 22:30 / Kávézó

Zenei utazás autóstoppal, Kenguruval, vonaton és képzeletben. Dj Sanyi (Tilos)

Hangok vándorai – Január 25. 20:00 / Díszterem

Pável Norbert (hang drum, fuvola, ének), Bakai Márton (hegedű), Csizmás András

(nagybőgő), Kardos Dániel (gitár), Biljarszki Emil (gitár, billentyűk), Oláh Annamária (ének)

 

A rendezvény a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával, alkotók és filmforgalmazók széles körének együttműködésében valósul meg.

A részletes program az Uránia Nemzeti Filmszínház honlapján olvasható.

 

http://www.urania-nf.hu

https://www.facebook.com/events/1549678238605615

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük