2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

40 éve hunyt el Elvis Presley

3 perc olvasás

elvis.jpgA magyar rajongók is megemlékeznek a Királyról. Pontosan 40 éve, 1977. augusztus 16-án hunyt el a rock and roll királya, Elvis Presley. Mindössze 42 éves volt. Tiszteletére világszerte megmozdulásokat szerveznek, egykori otthonában, Gracelandben gyertyás felvonulással emlékeznek a zenei ikonra. Idehaza sem feledik Elvist a rajongók: mécseseket gyújtanak az Elvis Parkban, ahova száznál is több résztvevőt várnak.

 

Elvis Aaron Presley 1935. január 8-án született a Mississippi állambeli Tulepóban, szegény család gyermekeként. Elvis már kamaszként megígérte édesanyjának, hogy egyszer vesz neki egy Cadillacet, és ehhez tartotta is magát. Huszonévesen Presley nevét már egész Amerika ismerte, hiszen első szólólemeze, a Heartbreak Hotel hatalmas sikert hozott. Alighanem ő volt az első kiskatona, akinek laktanyába vonulására több tucat újságíró és fotós volt kíváncsi.

 

Élete során a Király több mint 150 albumot adott ki, 1 milliárd kelt el belőlük és 700 dalt énekelt fel, köztük olyan sikereket, mint a Jailhouse Rock, a Can’t Help Falling in Love, vagy a Love Me Tender. Elvis csak Las Vegasban 636 teltházas koncertet adott, szexualitással túlfűtött színpadi mozgása, szuggesztív ereje mindenkit magával ragadott.

 

Augusztus közepén történtek Elvis életének legszörnyűbb eseményei.

  1. augusztus 12-én hunyt el imádott édesanyja, akivel felnőttként is saját kis nyelvüket használták, és aki soha nem tudta elfogadni kisfia sztárságát. A másik nagy magánéleti csapás 1972. augusztus 18-án érte a Királyt, amikor Priscilla Presley-vel hivatalosan is benyújtották a válásukat. Nem sokkal később, 1977. augusztus 16-án érte a végzetes szívroham a XX. század, de talán a zenetörténelem egyik legnagyobb alakját.

 

Világszerte megemlékeznek a rajongók a Királyról: míg otthonában, Gracelandban felvonulással idézik meg Elvist, addig idehaza augusztus 16-án este 7 órakor a Magyar Elvis Klub mécsesgyújtást, akusztikus zenélést, vidám emlékezést szervez az Elvis Parkban. A főváros 2011 óta őrzi Presley emlékét, az énekes ugyanis a forradalom után kiállt hazánk mellett: 1957 januárjában egy televíziós műsorban arra kérte a nézőket, adakozzanak a nehéz sorsú magyaroknak. 26 millió svájci frank értékű adomány gyűlt így össze.

 

Elvis soha nem lépett fel Európában – ha nem számoljuk bele azt a néhány minikoncertet, amit katonatársainak adott Németországban -, ám 2018. június 6-án a magyar közönségnek is lehetősége lesz arra, hogy megtapasztalja a lehető legéletszerűbb Elvis-koncertélményt. Budapestre jön a The Wonder of You – a digitálisan felújított eredeti Elvis koncertfelvételeket egy teljes szimfonikus zenekar kíséri, továbbá színpadra lép Elvis özvegye, Priscilla Presley is.

 

  1. augusztus 16. 19:00

Megemlékezés

Budapest, Elvis Park

 

http://www.elvis.com

https://www.facebook.com/elvis

http://www.imdb.com/name/nm0000062

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.