2024.július.23. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Samsara Kvartett és Jyotsna Srikanth – Két indiai hegedűs a Fonóban

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/84225"><img class="image image-preview" src="/files/images/india_0.preview.jpg" border="0" width="455" height="291" /></a></span>Október 3-án a CAFe Budapest keretében lép fel a Fonóban Jyotsna Srikanth Londonban élő indiai hegedűművésznő, valamint a Lantos Zoltán vezette SAMSARA. Az este két - az indiai muzsikában gyökerező - kortárs alkotó találkozása lesz. <p> 

india 0.previewOktóber 3-án a CAFe Budapest keretében lép fel a Fonóban Jyotsna Srikanth Londonban élő indiai hegedűművésznő, valamint a Lantos Zoltán vezette SAMSARA. Az este két – az indiai muzsikában gyökerező – kortárs alkotó találkozása lesz.

 

india 0.previewOktóber 3-án a CAFe Budapest keretében lép fel a Fonóban Jyotsna Srikanth Londonban élő indiai hegedűművésznő, valamint a Lantos Zoltán vezette SAMSARA. Az este két – az indiai muzsikában gyökerező – kortárs alkotó találkozása lesz.

 

A CAFe Budapest keretében a Fonóban kortárs indiai este lesz: az indo-jazzt játszó, Lantos Zoltán hegedűs nevével fémjelzett, remek kortárs zenészekből álló SAMSARA ad randevút a Londonban élő kiváló indiai hegedűvésznőnek, Jyotsna Srikanth-nak, aki az indiai karnatikus zenei hagyomány (indiai klasszikus zenei irányzat) egyik legelismertebb képviselője Európában. A több műfajban aktívan alkotó művésznő triójával érkezik Budapestre. Lantos Zoltán és Szalai Péter a Samsarából több évet töltött Indiában, elsajátítva a klasszikus indiai hangszerkezelési módokat, harmónia- és ritmusvilágot. Lantos még különleges, rezonáns húros hegedűt is készíttetett magának, melyek segítségével olyan telt hangzást sikerül megvalósítania, amely magába foglalja a hagyományos hegedű és az indiai pengetős szitár vagy a vonós szárangi előnyeit. Izgalmas találkozás lesz!

 

20 órakor a Samsara Quartet kezdi az estet.

A formációt 2000-ben olyan neves zenészek hozták létre, mint a világhírű Lantos Zoltán hegedűs, a 2001-ben az év jazz-gitárosának választott Juhász Gábor, valamint két megbízhatóan autentikus indiai ütőhangszeres: Szalai Péter és Nyusztay Iván. Lantos és Szalai több évet töltöttek Indiában, elsajátítva a klasszikus indiai hangszerkezelési módokat, harmónia- és ritmusvilágot. A quartet indo-jazz zenét játszik, azaz az indiai zenéből vett elemeket és színeket emeli át a jazz világába. Zenéjük tökéletes kikapcsolódást nyújt, amely még akkor is magával ragad, ha a legnagyobb forgatagban hallgatjuk.

A Samsara 2002-ben lemezt készített Bindu címmel, és nagy sikerrel turnézott Indiában, Egyiptomban és Közép-Európában. A ritkán hallható kvartett zenéje azon kevés igényes produkciók egyike, mely azonnal hat. Ennek a zenének ugyanis tágas atmoszférája, levegője és ódon illata van, melynek hatásán lehetetlen kívül maradni. Ez a zene a mesés Indiát, valamint Shaktit idézi, már csak a hangszer-összeállításból adódóan is.

A formáció felállása:

Lantos Zoltán – hegedű

Juhász Gábor – gitár

Szalai Péter – tabla

Nyusztai Iván – ghatam, kanjira

 

21:30 – Jyotsna Srikanth indiai hegedűművész koncertje

Jyotsna Srikanth hegedűművész az indiai karnatikus zenei hagyomány (indiai klasszikus zenei irányzat) egyik legelismertebb képviselője Európában.  Zenéje főként az indiai klasszikus zenén és a londoni kortárs indiai zenén alapszik, de jártas a nyugati klasszikus zenében, valamint jazz és világzenében is.  A játékában a tradicionális indiai zenét ötvözi jazz és kortárs zenei elemekkel. Ennek a hagyomány és a modernitás közt kialakult ritka egyensúlynak köszönhető, hogy zenéje egyedülálló, hiánypótló, amely világszerte magával ragadja a közönséget.

"Nagy-Britannia legjobb klasszikus indiai hegedűse!" (Time Out)

 

2014. október 3. (péntek) 20:00

Samsara Kvartett és Jyotsna Srikanth – Két indiai hegedűs a Fonóban

Fonó

 

http://www.fono.hu/

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.