2024.július.23. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

10. madeinhungary + 03. meed

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/84229"><img class="image image-preview" src="/files/images/madein.preview.jpg" border="0" width="469" height="313" /></a></span>2014. október 4-én, 18 órakor Karla Wursterová, a Nemzetközi Visegrádi Alap Igazgatója nyitja meg Határtalan design címmel a tízedik jubileumát ünneplő madeinhungary és a harmadik alkalommal megrendezendő meed - Meeting of European and Central Eastern European Designers - kiállítást az Új Budapest Galériában. Az est háziasszonya Teszári Nóra televíziós műsorvezető.</p> <p> 

madein.preview2014. október 4-én, 18 órakor Karla Wursterová, a Nemzetközi Visegrádi Alap Igazgatója nyitja meg Határtalan design címmel a tízedik jubileumát ünneplő madeinhungary és a harmadik alkalommal megrendezendő meed – Meeting of European and Central Eastern European Designers – kiállítást az Új Budapest Galériában. Az est háziasszonya Teszári Nóra televíziós műsorvezető.

 

madein.preview2014. október 4-én, 18 órakor Karla Wursterová, a Nemzetközi Visegrádi Alap Igazgatója nyitja meg Határtalan design címmel a tízedik jubileumát ünneplő madeinhungary és a harmadik alkalommal megrendezendő meed – Meeting of European and Central Eastern European Designers – kiállítást az Új Budapest Galériában. Az est háziasszonya Teszári Nóra televíziós műsorvezető.

 

A november 23-ig látogatható „Határtalan design" a tárgyaikat, kollekcióikat önállóan fejlesztő cseh, lengyel, szlovák és magyar bútortervezők, belsőépítészek, textil- és formatervezők munkáit mutatja be Szigeti Szilvia textildesigner és Radnóti Tamás belsőépítész szervezésében és rendezésében. A kiállítás fővédnöke: Dr. Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke.

 

A designerek mellett a kiállításon magyar kortárs képzőművészek tárgyszimulációi, valamint a társadalmi design területén működő hazai csoportok és környezettudatos projektek is helyet kapnak a Budapest Galéria munkatársai – Andrási Gábor, Konkoly Ágnes, Szegedy-Maszák Zsuzsanna és Török Tamás – válogatásában.

 

A szervezők ezúttal is nagy hangsúlyt fektetnek a kiállításhoz kapcsolódó szakmai nap szervezésére. A szakmai napon a résztvevő művészek 10-10 perces előadásokból álló sorozatát és fontos nemzetközi projektek pl. a stuttgarti Akademie Schloss Solitude ösztöndíj-lehetőségeiről, és a Lodzi Design Fesztivál ismertetőit hallgathatják meg az érdeklődők. (Részletes program a honlapon.)

 

A rendezvénysorozatot a társművészek produkciói is gazdagítják, mint például a Góbi Rita Társulat kortárs táncelőadásának bemutatója a kiállítás megnyitóján. Tárgy-Tér-Tánc című előadással elevenítik meg a kiállításon látható műveket. Az előadást a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében, a Kortárs Galériák Hétvégéje programjaként október 17-én, illetve november 8-án 18 órakor is láthatják az érdeklődők. A Kortárs Galériák Hétvégéje alkalmából október 17-én 15 órától Martinkó József az Octogon Magazin főszerkesztője tart tárlatvezetést az alkotók jelenlétében.

 

A madeinhungary 2004 óta, a meed – Meeting of European and Central Eastern European Designers – 2012 óta Szigeti Szilvia textildesigner és Radnóti Tamás belsőépítész szervezésében és rendezésében valósul meg. (lásd: http://euroastra.hu/node/74675)

A tervezőpáros a MOME Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (korábban Magyar Iparművészeti Főiskola) végzett, majd mindketten a stuttgarti Akademie Schloss Solitude ösztöndíjasai voltak. Az Eventuell Galéria alapító tagjai, Ipari Formatervezői Nívódíjasok, Kozma ösztöndíjasok. A belsőépítészeti tervezésen és textiltervezésen kívül közel 200 kiállítás, rendezvénysorozat szervezése és rendezése fűződik a nevükhöz, többek között az Eventuell Galéria (lásd: http://euroastra.hu/node/75771) kiállításai, az 1990-s évek Textiváljai, az 1994-es BútoroSokk című kiállítás, a madeinhungary tárlatok szervezése és rendezése.

 

A madeinhungary elődje a Mai Magyar Bútortár Halasi Rita Mária művészeti író szervezésében, 2000-2003 között a Lakástrend és Design önálló kiállításaként került megrendezésre. A kiállítás mai formájában – madeinhungary címmel – Magyarországon egyedülálló független szakmai összefogás végeredménye, mely 2004-2012 között a Lakástrend kiállítások önálló tárlata volt a Műcsarnokban, a Gödör Klubban és a Millenárison (lásd: http://euroastra.hu/node/58226). 2013-tól a Design Hét rendezvénye, melynek 2013-ban a VAM Design Center adott otthont. 2014-ben a Budapest Galériával együttműködésben, az Új Budapest Galériában, a Bálna épületében rendezik meg.

 

A tárlat a kollekcióikat önállóan fejlesztő cseh, lengyel, szlovák és magyar designerek – belsőépítészek, építészek, bútortervezők, textil és formatervezők – munkáit mutatja be. A szervezők és a résztvevők törekvése, hogy a kiállítás a régió egyik legrangosabb, független civil szakmai fóruma legyen, és alapot teremtsen az azonos hagyományokra, kulturális gyökerekre épülő párbeszédre, közös nemzetközi projektek, kiállítások szervezésére.

 

A kiállítás 2004-2012 között elsősorban a Lakástrend, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával és a résztvevők anyagi áldozatvállalásával valósult meg. Az utóbbi három évben a fentieken kívül az International Visegrad Fund a rendezvénysorozat fő támogatója. Legfontosabb együttműködő partnereik a budapesti Cseh Centrum, a Lengyel Intézet, a Szlovák Intézet, a stuttgarti Akademie Schloss Solitude, a prágai Desidneast.eu, a lodzi Design Festival, a szlovák Designby.Sk, a Digital Packaging and Promotion Kft, a Góbi Rita Társulat, az Új Budapest Galéria, a Design Hét, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál és a Múzeumok Őszi Fesztiválja. Fő médiatámogató az Octogon Magazin.

 

2014.10. 03-11. 23.

Megnyitó: 2014. október 4. 18.00

10. madeinhungary + 03. meed

Új Budapest Galéria (Bálna)

Budapest, Fővám tér 11-12.

 

http://madeinhungary.co.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.