2024.július.24. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Vakon vezetlek! – Nagy Rajzolás a Vasarely Múzeumban

3 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/84251"><img class="image image-preview" src="/files/images/vakon.preview.jpg" border="0" width="461" height="448" /></a></span> Legyen a művészet mindenkié! - vallotta Vasarely. Akkor miért ne lehetne az op-art a nem-látóké is? A Vasarely Múzeumban ősszel megrendezésre kerülő Nagy Rajzolás középpontjába idén a tér kerül. <p> 

vakon.preview Legyen a művészet mindenkié! – vallotta Vasarely. Akkor miért ne lehetne az op-art a nem-látóké is? A Vasarely Múzeumban ősszel megrendezésre kerülő Nagy Rajzolás középpontjába idén a tér kerül.

 

vakon.preview Legyen a művészet mindenkié! – vallotta Vasarely. Akkor miért ne lehetne az op-art a nem-látóké is? A Vasarely Múzeumban ősszel megrendezésre kerülő Nagy Rajzolás középpontjába idén a tér kerül.

 

A művész messzi galaxisok titokzatos rendjét kutatva igyekezett azt számunkra is érthető formába; geometriai alakzatokba és színekbe sűríteni. Amilyen absztrakt valóságot jelent számunkra a világűr végtelensége, olyan elvont fogalommal találkoznak a nem-látók, ha az optikai művészetről van szó. De miért is ne lehetne ezt a távolságot áthidalni, és mindenki számára hozzáférhetővé tenni Vasarely műveinek üzenetét?

 

A program célja közelebb hozni egymáshoz látók és látássérültek világát, és közösen elkészíteni egy nagyméretű háromdimenziós alkotást. A festmények előtt térbeli modellek segítségével látássérültek tartanak majd rendkívüli tárlatvezetést, szabad utat engedve a műtárgyak közös értelmezése felé. A festmények előtt térbeli modellek szemléltetik majd a kép logikáját, és az origami-technikával készült, mozgatható térbeli alakzatokat a látogatók akár előre, a múzeum honlapjáról, akár a helyszínen is megtanulhatják és elkészíthetik. A közös alkotás pedig Vasarely változtatható térfelfogását tükrözi majd, melyben látók és látássérültek egyaránt részt vehetnek, így téve maradandóvá az egymás világaihoz való közelítés kísérletét.

 

A Vasarely Múzeumban 2014. október 4-én (szombaton) 10 és 13 óra között felnőtteket, kamaszokat, gyerekeket, látókat és látássérülteket egyaránt várnak. Előzetes jelentkezés nem szükséges.

A részvétel ingyenes.

 

„Vakon vezetlek – A Vasarely Múzeum tereinek felfedezése.

Hadd mutassam meg Neked ezt a teret, ezt a helyet, amit találtam. Ez elsőre tán olyan, mint egy alagút, máskor meg úgy tűnik, mintha egy piramis belsejében lennénk. Vagy csak úgy néz ki, mint egy piramis? Attól függ, honnan nézem.

Éppenséggel meg is mutathatom Neked. Tessék, vedd ezt a darab papírt és hajtogasd össze, majd fordítsd meg és most így hajtogasd össze.

Csatlakozz hozzánk Október 4-én, szombaton a Vasarely Múzeumban! Tapintáson és látáson keresztül fedezzük fel a tereket, amelyeket Viktor Vasarely álmodott meg. Vajon mi jelenik meg az elmédben, ha csak a tapintásra hagyatkozhatsz?

Figyeld meg, mit „látnak" mások a kezük és a szemük segítségével! Majd látássérültek és a Múzeum munkatársai közösen tanítanak meg néhány origami hajtogatási technikára, aminek segítségével mindenféle tereket létrehozhatsz!"

 

2014. október 4. 10:00-13:00

Vasarely Múzeum

1033 Budapest, Szentlélek tér 6.

 

www.vasarely.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.