2024.augusztus.28. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kondor Ádám: Hattyúdalok-ciklus I-IV – Ősbemutató

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/84271"><img class="image image-preview" src="/files/images/sbem.preview.jpg" border="0" width="461" height="199" /></a></span>2014. október 10-én a Budapest Music Center hangversenytermében Kondor Ádám Hattyúdalok-ciklusának ősbemutatójára kerül sor. A különleges koncert premier a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál és a BMC közös programja. <p> 

sbem.preview2014. október 10-én a Budapest Music Center hangversenytermében Kondor Ádám Hattyúdalok-ciklusának ősbemutatójára kerül sor. A különleges koncert premier a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál és a BMC közös programja.

 

sbem.preview2014. október 10-én a Budapest Music Center hangversenytermében Kondor Ádám Hattyúdalok-ciklusának ősbemutatójára kerül sor. A különleges koncert premier a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál és a BMC közös programja.

 

A monumentális, drámaiságát tekintve kisoperai tartalmat hordozó mű igényessége a válogatott külföldi és magyar szólistákból álló előadói gárdát is próbára teszi.

A Hattyúdalok négy, önmagában is előadható darabból álló ciklus, melynek mindegyik darabjában kiemelt szerepet játszik az oboa. Az elbeszélés metonimikus asszociációkon, eltolásokon, transzformációkon keresztül jön létre: kevéssé logikusnak tűnő módon, de annál inkább a szükségszerűség érzetét sugallva halad előre.

 

„A sorozat mindig teljes, de soha nem befejezett. Az újabb darabok mindig átértelmezik a korábbiakat, bővítik (vagy szűkítik), pontosítják a jelentést, körvonalaznak egy – egyelőre definiálatlan – műtípust."  (Kondor Ádám)

 

Qaartsiluni Ensemble tagjai:

Milan Pala – hegedű

Razvan Negoita – hegedű

Tornyai Péter – brácsa

Kántor Balázs – cselló

Rákóczy Anna – fuvola

Rácz Ottó – oboa

Horia Dumitrache – klarinét

Borbély László – zongora

Művészeti vezető: Rozmán Lajos

Közreműködik: Lencsés Lajos, Peter Tavernaro – oboa

 

Az együttes neve, – Qaartsiluni [ejtsd: kártszilúni] – az alaszkai eszkimó kifejezés, amely összetartást, valami nagy dologra való reményteljes várakozást jelent. Az absztrakt névválasztás szándékos, a névadóknak fontos volt, hogy kötöttségek, kötelező asszociációk nélkül tölthessék meg tartalommal kereteiket.

 

A Qaartsiluni Ensemble 2012 tavaszán a Közép-európai Portrék című egyedülálló programsorozat elindításával mutatkozott be. Az együttes érdeklődésében központi helyet foglal el a közép-európai zenei tradíció: a térség országaiban élő alkotókkal, előadókkal együttműködve az írott klasszikus zene jelenének és múltjának megértését, újrafogalmazását tűzték ki célul. Megalakulásuk óta a kulturális élet fontos helyszíneinek állandó szereplői lettek: a Budapest Music Center, a Trafó, a FUGA, az Óbudai Társaskör és a Bartók Rádió sorozatainak különböző helyszínein kívül az Arcus Temporum Kortárs Művészeti Fesztiválon és Prágában illetve Varsóban is bemutatkoztak. Az együttes tagjai szólistaként is tevékeny hangszeres művészek. Érdeklődésük a legjelentősebb alkotók műveire irányul: kihívás, amit ezek életre keltése jelent, szabja meg azt a mércét, amelyhez érdemes igazodni. 

 

Rozmán Lajos művészeti vezető klarinétművészként is ismert: a Forrás Kamarazenei Műhely, az UMZE kamaraegyüttes, a Trio Lignum, a Rondino Együttes alapító tagja. Mindez a tapasztalat és a Zeneakadémián tanítással töltött évek formálták az együttjátékról, dirigálásról kialakult sajátos szemléletét, ami a Qaartsiluni létrehozásához vezetett.

 

A rejtőzködő alkatú, nagy magyar zeneszerző, Kondor Ádám idén 50 éves.

Rados Ferenctől és Kurtág Györgytől kapta kamarazenei ismereteit a Zeneakadémián. Egy évig magántanítványa volt Simon Albert karmesternek. 1992 óta fő tevékenysége a zeneszerzés. Zeneszerzői stílusára nagy hatást gyakorolt Mesias Maiguaschca és Jeney Zoltán, valamint a világhírű hegedűművészek, Végh Sándor és Fenyves Loránd mesterkurzusai. Néhány éve Thaiföldre költözött, s ott folytatja hivatását.

 

"A zeneszerzői munkát részben az elemi kíváncsiság inspirálja, de talán az is, hogy a problémák a mélyebb, nehezen elérhető és feltárható régiókban erednek és ezért a megoldást is, ha van, ott kell keresni."

 

2014. október 10. (péntek), 19:30

Kondor Ádám: Hattyúdalok-ciklus I-IV – Ősbemutató

Budapest Music Center

Budapest, Mátyás utca 8.

 

http://bmc.hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.