2024.szeptember.01. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Húsz civil szervezet nyert a jegybank pályázatán

4 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/73668"><img class="image image-preview" src="/files/images/mnblogo_1.jpg" border="0" width="132" height="138" /></a></span>Húsz nonprofit szervezet közel 78 millió forint támogatást nyert el az MNB civil háló kialakítására kiírt pályázatán. A jegybank által életre hívott Civil Fórum két héten belül második egyeztetését tartja ma az elszámolási törvényről.

mnblogo 1Húsz nonprofit szervezet közel 78 millió forint támogatást nyert el az MNB civil háló kialakítására kiírt pályázatán. A jegybank által életre hívott Civil Fórum két héten belül második egyeztetését tartja ma az elszámolási törvényről.

mnblogo 1Húsz nonprofit szervezet közel 78 millió forint támogatást nyert el az MNB civil háló kialakítására kiírt pályázatán. A jegybank által életre hívott Civil Fórum két héten belül második egyeztetését tartja ma az elszámolási törvényről.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Igazgatóságának döntése nyomán 20 civil szervezet nyert el támogatást a fogyasztói tudatosság és jogérvényesítés támogatására, a pénzügyi kultúra fejlesztésére kiírt jegybanki pályázaton. Az MNB a pályázatra meghirdetett teljes, közel 78 millió forintnyi összeget megítélte a nyertes nonprofit szervezeteknek.

Emlékezetes: az MNB gazdasági-társadalmi felelősségvállalási tevékenysége kapcsán a 2014-2016 közötti időszakra stratégiai célként határozta meg a pénzügyi kultúra és ismeretterjesztés, a fogyasztói tudatosság erősítése terén a jegybank szerepvállalásának erősítését. Az ennek keretében kiírt pályázatra a saját költségvetéssel és nyilvántartott tagsággal rendelkező, az elmúlt legalább 3 évben aktívan a fogyasztóvédelemben tevékenykedett nonprofit szervezetek jelentkezhettek.

A pályázati témakörök az alábbiak voltak: „A fogyasztók pénzügyi jogérvényesítését elősegítő és támogató független szakmai tevékenység; Pénzügyi fogyasztóvédelmi tájékoztató információs rendszer kialakítása és működtetése; A tudatos pénzügyi fogyasztói magatartás elősegítése és a fogyasztók tájékozottságának javítása érdekében pénzügyi fogyasztóvédelmi oktatások és tájékoztatók szervezése, lebonyolítása; A hátrányos helyzetű társadalmi rétegek pénzügyi tudatosságának növelése."

A civil szervezetek 2015. június 30-ig kötelesek tájékoztatni az MNB-t a megvalósult projektről és a támogatás pénzügyi felhasználásáról.

Közben ismételten ülést tartott ma az elszámolási törvény témájában az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központja által létrehozott Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Civil Fórum, amely a civil szféra, illetve a jegybank pénzügyi fogyasztóvédelmi kezdeményezésekről egyeztető testülete.

Az egyeztetéseken – amelyen 21 civil szervezet vett részt – a jegybank jelezte: a forint és devizahitelesek ügyét megnyugtatóan rendező jogszabály kihirdetése után fogyasztóvédelmi tájékoztatók, honlapján megjelentetendő kérdések és válaszok, illetve kommunikációs kampány során kívánja a hazai fogyasztókat minél részletesebben tájékoztatni az elszámolási törvénnyel kapcsolatos tudnivalókról. Az MNB számít a Civil Háló és a pénzügyi tanácsadó irodahálózat aktív közreműködésére is e tájékoztatásban.

A pénzügyi kultúra fejlesztésére kiírt jegybanki pályázat nyertesei

Szervezet neve

Dél-Alföldi Regionális Fogyasztóvédelmi Egyesület

Dél-Alföldi Teleházak Regionális Közhasznú Egyesülete

Energiatudatos Fogyasztók Társadalmáért Egyesület

Érdi Fogyasztóvédelmi Egyesület

Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség

Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége

Fogyasztóvédők Országos Egyesülete

Indra Biztosítottak és Pénzintézeti Ügyfelek Országos Érdekvédő Egyesülete

Józsefvárosi Szabadidős Egyesület

Jövő Ifjúságáért Egyesület

K&H Magyar Tudományért, Műszaki Haladásért és Közgazdászképzésért Alapítvány

Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület

Merkating N Kft.

Mozgáskorlátozottak Dél-Alföldi Regionális Egyesülete Gyula

Nyugdíjasok Országos Szövetsége

OTP Fáy András Alapítvány

Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdekképviseleti Egyesület

Pénzügyi Szervezetek Lakossági Figyelője Egyesület

Széchenyi Hitelszövetség

Veszprémi Egyetem Civil Szerveződéseiért Alapítvány

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.