2024.szeptember.04. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ötvenedik befektetéséhez ért a Széchenyi Tőkealap — Mintegy 6,5 milliárdos tőkeforrás segíti már a hazai kkv-k bővülését

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> 1024x768 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/84441"><img class="image image-preview" src="/files/images/Image3_359.jpg" border="0" width="121" height="60" /></a></span>A Széchenyi Tőkealap ötvenedik befektetési szerződéskötéséhez érkezett. Az Alap ezzel összesen 6,5 milliárd forint tőkeforrást biztosított félszáz hazai kis- és középvállalkozás növekedési tervéhez, az Európai Unió egyedi engedélyével elindított tőkeprogram égisze alatt. </p> <p> 

image3 359A Széchenyi Tőkealap ötvenedik befektetési szerződéskötéséhez érkezett. Az Alap ezzel összesen 6,5 milliárd forint tőkeforrást biztosított félszáz hazai kis- és középvállalkozás növekedési tervéhez, az Európai Unió egyedi engedélyével elindított tőkeprogram égisze alatt.

 

image3 359A Széchenyi Tőkealap ötvenedik befektetési szerződéskötéséhez érkezett. Az Alap ezzel összesen 6,5 milliárd forint tőkeforrást biztosított félszáz hazai kis- és középvállalkozás növekedési tervéhez, az Európai Unió egyedi engedélyével elindított tőkeprogram égisze alatt.

 

Az SZTA tőkebefektetése most egy győri cég, a Pannon Tools Kft. üzleti terveinek megvalósításához biztosít 150 millió forint tőkét. A vállalkozás húsz éve működik eredményesen a hazai gépiparban, közel 100 főt foglalkoztat, árbevétele 2013-ban meghaladta az 1,3 milliárd forintot.

 

Ma már 50 hazai kis- és középvállalkozásról mondható el, hogy tőkebefektetőre és szakmai támogatóra talált a Széchenyi Tőkealap személyében. Ezzel az unióban egyedülálló pénzügyi programként futó, a kkv körben tömeges tőkebefektetéseket megvalósító program a gyakorlatban is bizonyította azt, hogy 3 évvel ezelőtti elindulása és másfél éve megszerzett brüsszeli engedélye mögött álló koncepció megalapozott volt.

 

„Szükség van a magyar tőkepiacon olyan forrásra, amely az angyalbefektetők és piaci kockázati tőkealapok között felelősen és piaci alapokon segítheti a kisvállalkozások talpon maradását és terjeszkedését, akár a külpiacok irányába is. A magyar tőkeprogram révén számos hagyományos iparágban és innováció-intenzív szektorban működő vállalkozás jutott új forráshoz, s teremtett vagy őrzött meg új munkahelyeket. Eredményük mintaértékű lehet mind a hazai, mind az európai vállalkozói közösség számára, s jelzi, hogy a tőkeforrás iránti igény e körben is folyamatosan jelentkezik." – mondta el Oláh Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára. „Bár az Alap forrásai lassanként felhasználásra kerülnek, a munka nem zárul le ezen a ponton. A 2014-2020-as EU-s finanszírozási ciklusban jó eséllyel folytatódhat az SZTA programja."

 

Az újabb tőkekihelyezéssel a Pannon Tools bővíthet

Az SZTA ötvenedik befektetési szerződése alapján forráshoz jutó Pannon Tools neve jól ismert a hazai gépiparban, nem véletlenül. Az immáron közel húsz éve alapított társaság elsőként az ipari gyártószerszámok terén vetette meg a lábát a piacon magyar kisvállalkozásként, az évek során folyamatosan fejlesztve a céget. Azonban a spektrum egyre bővült, s mára a cég árbevétele meghaladta az 1,3 milliárd forintot. Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap elnök-vezérigazgatója kiemelte, döntésükben fontos szerepet játszott, hogy e hagyományos ágazatban egy jó nevű, sikeres és kiváló referenciával bíró cégről van szó, amely a megrendeléseken alapuló tervei szerint foglalkoztatottjainak számát 2015-re több mint 50 százalékkal tervezi bővíteni. Ez különösen figyelemre méltó annak fényében, hogy a gazdasági válság e céget is súlyosan érintette, amit következetes cégvezetéssel sikeresen kezeltek.

 

A kétezres évektől a vállalkozás partneri köre folyamatosan, hazai és nemzetközi hátterű cégekkel egyaránt bővült. A társaság beszállítója számos nagyvállalatnak az autóipari, épületgépészeti szektorban, többek között az Alpine, a Suzuki, a DeLonghi, a Thomson, a Makita, az Emika Zrt. a Gedia Hungary, a Bosal, és a Vogel Noot cégeket tudhatja megrendelői között.

 

 A vállalkozás a győri ipari parkban működik, s a megrendelői igények alapján kívánja gyártócsarnokait fejleszteni. A folyamatos fejlődés a foglalkoztatotti létszám bővülésében is tetten érhető, a jelenlegi több mint 90 dolgozó mellett a jövőbe is invesztálnak, tanulószerződés keretében több fiatalnak is munkát adnak. Az Alap az üzleti tervek és igények ismeretében úgy döntött, hogy 150 millió forint tőkével száll be a cégbe, amelyhez további 70 millió forintos magánbefektetői forrás is kapcsolódik. Így a társaság a következő időszakban összesen 220 millió forint külső forrás bevonásával vághat bele a fejlesztés megvalósításába.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HÍRMORZSA

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.