2024.szeptember.14. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Magyarország lesz a kiemelt vendége a ma kezdődő krakkói könyvvásárnak

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/84825"><img class="image image-preview" src="/files/images/Image6_187.jpg" border="0" width="481" height="173" /></a></span>Október 23-án  Íjgyártó István kulturális diplomáciáért felelős államtitkár megnyitó beszédével veszi kezdetét a XVIII. krakkói könyvvásár, amelynek kiemelt vendége idén Magyarország.</p> <p> 

image6 187Október 23-án  Íjgyártó István kulturális diplomáciáért felelős államtitkár megnyitó beszédével veszi kezdetét a XVIII. krakkói könyvvásár, amelynek kiemelt vendége idén Magyarország.

 

image6 187Október 23-án  Íjgyártó István kulturális diplomáciáért felelős államtitkár megnyitó beszédével veszi kezdetét a XVIII. krakkói könyvvásár, amelynek kiemelt vendége idén Magyarország.

 

2002 után ismételten Magyarország a díszvendége a krakkói könyvvásárnak, amely évről-évre több tízezer látogatót vonz.  Lengyelország  egyik legfontosabb könyvszakmai eseménye különleges bemutatkozási lehetőséget ad hazánknak idén, hiszen évtizedek óta nem volt példa arra, hogy annyi magyar vonatkozású könyv jelenjen meg a lengyel könyvpiacon, mint 2014-ben, s ezek közül több a könyvvásáron is bemutatkozik. Az  idén első alkalommal új, minden igényt kielégítő rendezvényhelyszínen megrendezendő eseményen a látogatók megismerkedhetnek például  Ottlik Géza: Iskola a határon című regényével, Grendel Lajos: Vezéráldozat című novelláskötetével, Márai Sándor újonnan megjelent kiadásaival, valamint Madách Imre halálának 150. évfordulója alkalmából  új fordításban jelenik meg Az ember tragédiája is. Szintén a könyvvásáron, a szerzők jelenlétében mutatkozik be lengyel fordításban Tóth Krisztina Pixel c. elbeszéléskötete, Horváth Viktor: Török tükör, valamint Móser Zoltán: Félbehagyott vallomás – Lengyelország esőben, fényben c. műve is. Magyarország kiemelt helyen szerepel a könyvvásárral egyidőben zajló, a régió egyik legfontosabbjának tartott irodalmi eseményén, a Conrad Fesztiválon is, ahol Bodor Ádám, Dragomán György és Horváth Viktor lesznek a rendezvény magyar résztvevői.

 

A magyarországi megjelenés két kerek évfordulónak is emléket állít: az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából Molnár Ferenc Egy haditudósító naplója című kötetének második kiadását mutatják be,  a második világháborús lengyel menekültek befogadásának 75. évfordulójára  pedig Grzegorz Lubczyk filméjének bemutatójával emlékeznek a szervezők.

 

Az idei vásáron a magyar  zene, a film, a gasztronómia, a turizmus és a borkultúra is szerepet kap, és külön programsávval várják a gyermekeket is. A vásáron kiemelt vendégvárosként Veszprém is megjelenik, amely nem csak művészeti albumok, lengyel nyelvű irodalmi antológia bemutatójával, a Vad Fruttik zenekar koncertjével és kiállítással szerepel, de a krakkói jelenléthez kapcsolódó nyereményjátékot is biztosítja.

 

Mivel október 23-án a könyvvásár megnyitója egybeesik az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulójával, a nemzeti ünnepi megemlékezést is a Krakkói EXPO helyszínén rendezik meg.

 

A magyar díszvendégség Magyarország Varsói Nagykövetsége, az idén márciusban újra megnyílt Krakkói Magyar Főkonzulátus és a varsói Magyar Kulturális Intézet szervezésében, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Nemzeti Kulturális Alap, a Publishing Hungary Program és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósul meg.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HÍRMORZSA

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.