2024.szeptember.12. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A BKIK szerint is magas még a csökkentés után is az ARTISJUS által követelt jogdíj

2 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/84878"><img class="image image-preview" src="/files/images/index_372.jpg" border="0" width="273" height="185" /></a></span>2014. október 21-én jelent meg az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület közleménye, mely szerint 19,5 százalékkal javasolja csökkenteni a vendéglátó üzletek által fizetett zenei jogdíjakat 2015-től.</p>  <p><em>

2014. október 21-én jelent meg az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület közleménye, mely szerint 19,5 százalékkal javasolja csökkenteni a vendéglátó üzletek által fizetett zenei jogdíjakat 2015-től.

 

2014. október 21-én jelent meg az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület közleménye, mely szerint 19,5 százalékkal javasolja csökkenteni a vendéglátó üzletek által fizetett zenei jogdíjakat 2015-től.

 

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara örömmel értesült róla, az Artisjus megtette az első lépést a jogdíjcsökkentések irányába, melyről évek óta egyeztetünk képviselőivel.  A BKIK üdvözli a csökkentési szándékot, azonban mértékét kevesli.

 

A mikro-, kis- és középvállalkozásokat terheli elsősorban az ARTISJUS és egyéb szerzői jogvédelemmel foglalkozó társadalmi szervezetek által megállapított díjak, valamint az ezek beszedésére vonatkozó eljárás, amely a turizmusra is negatívan hat. Bár a főváros turizmusa az elmúlt évben és idén is javulni látszik, a szálláshely foglalás növekedés mögött mind a mai napig elmarad a vendéglátás forgalmának javulása. Éppen ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a vendéglátó vállalkozások versenyképességének javítására, ugyanakkor az ellenkező irányba hat a jogvédő szervezetek tevékenysége, mert nemzetközi összehasonlításban, a tervezett csökkentéssel együtt is aránytalanul magas az a díj, amelyet a vendéglátó-ipari egységektől beszednek.

 

A díj rendkívül magas összege mellett azoknak a feltételeknek a meghatározása, hogy ki mikor és milyen mértékben köteles díjat fizetni, rendkívül aránytalan, indokolatlan terheket ró a vállalkozókra. A jelen rendszer egyaránt kedvezőtlen a turizmusban dolgozó vállalkozások, a jogdíj jogosultak és az élőzene szolgáltató vállalkozások számára.

 

A BKIK legalább 50 %-os csökkentést javasol, ezért kéri az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesületet a csökkentés mértékének újragondolására.

 

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HÍRMORZSA

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.