2024.április.30. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Átadták Magyarország első pozitív falát

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/90650"><img class="image image-preview" src="/files/images/poliF.preview.jpg" border="0" width="480" height="451" /></a></span>37 pozitív jelentéstartalmú szóval lett megfestve az I. kerületi Hegyalja út - Mészáros utca találkozásánál látható téglakerítés. Az elhanyagolt falakon a Színes Város Csoport művészei és a Poli-Farbe festékgyár önkénteseinek alapötlete valósult meg, amellyel új jelentést adtak egy átlagos kerítésnek. <p> 

polif.preview37 pozitív jelentéstartalmú szóval lett megfestve az I. kerületi Hegyalja út – Mészáros utca találkozásánál látható téglakerítés. Az elhanyagolt falakon a Színes Város Csoport művészei és a Poli-Farbe festékgyár önkénteseinek alapötlete valósult meg, amellyel új jelentést adtak egy átlagos kerítésnek.

 

polif.preview37 pozitív jelentéstartalmú szóval lett megfestve az I. kerületi Hegyalja út – Mészáros utca találkozásánál látható téglakerítés. Az elhanyagolt falakon a Színes Város Csoport művészei és a Poli-Farbe festékgyár önkénteseinek alapötlete valósult meg, amellyel új jelentést adtak egy átlagos kerítésnek.

 

Az I. kerületi Hegyalja út – Mészáros utca találkozásán lévő mintegy 170 m2 felületű téglakerítés csaknem egy évtizede volt elhanyagolt állapotban. A korábbi sárgás vakolat színe elszürkült, a fal omladozni kezdett. A környék rendkívül forgalmas, így a környezetterhelés nyoma is évről évre nyomot hagyott a falon. Egész idén áprilisig, amikor a Poli-Farbe festékgyár és a Színes Város Csoport önkéntesei nekiláttak felújítani. A felületre másfél hét alatt új vakolat került, amelyre egyedi formák és pozitív jelentésű szavak lettek ráfestve.

 

„Tele van az életünk gazdasági, társadalmi és politikai nehézséggel, ezek mellett észre sem vesszük a környezetünk pozitív történéseit, a jó híreket" – mondta Szabó Antal, a Poli-Farbe Kft. ügyvezető igazgatója a fal ünnepélyes átadásán. Hangsúlyozta: olyan szavakat tártak a szervezők a nyilvánosság elé a falfelületen, amelyek összekötik, s nem szétválasztják az embereket. Kiemelkedően fontosnak tartjuk, hogy a magyar emberek közös értékeire közös anyanyelvük segítségével hassunk, egymás segítésére és az összefogás jelentőségét hívjuk fel a figyelmet.

 

Mosoly, öröm, siker, egészség, harmónia, szeretet… – csak néhány szó azok közül, amelyekkel a jövőben találkozni fognak azok, akik a környéken járnak. A szervezők azt remélik, hogy az új fal egyfajta helyi látványossággá és találkozási ponttá fog alakulni, a fal előtt közlekedő autósokban és járókelőkben jó érzést kelt a fal látványa a hétköznapokban.

 

„A kezdeményezésünk akkor éri el a célját, ha ezek a szavak és a mögöttes tartalom újra a hétköznapi beszéd részévé válik, s a kerületben élők büszkék lesznek arra, hogy Magyarország első pozitív fala náluk valósult meg" – mondta el Flór Péter, a Színes Város Csoport főtitkára. Flór hozzátette: a felület a MÁV tulajdonában áll, amely évek óta példaértékűen segíti a Színes Város munkáját, és az egyik első olyan szervezet volt, amelyik szakmai partnerként hosszú távon mellénk állt. 

 

Magyarország első pozitív falát a Színes város mozgalom önkéntesei mellett, Kozák Danuta, többszörös olimpiai bajnok kajakozó, Szabó Antal és Varga Antal, I. kerület alpolgármestere adta át a nagyközönség számára. Az utolsó szó, amely felkerült a falra, a REMÉNY, ezzel is erősítve a fal által közvetíteni kívánt üzenetet.

 

Danuta jelenlétével kívánta felhívni a figyelmet arra, hogy a sport is érték, amely számtalan esetben erőt és összetartozást kelt az emberekben, örömforrás, amely pozitív gondolatokat közvetít, függetlenül attól ki milyen hétköznapi gondokkal küzd. A sportéletben csakúgy, mint a hétköznapi életben szükség van arra, hogy pozitív gondolatokkal segítsük át egymást, erőt merítsünk, amelynek köszönhetően kitartásunk és akaraterőnk elkísér a kitűzött cél eléréséig.

 

A Poli-Farbe hazánk meghatározó festék- és vakolatgyártója, évek óta szervez jótékonysági programokat, amelyeknek köszönhetően az országszerte többek között óvodák, iskolák, egészségügyi intézmények falai szépültek meg. A bócsai székhelyű vállalat 23 esztendeje tevékenykedik, 100 százalék hazai tulajdonban van. Mintegy 226 embernek ad munkát. A Poli-Farbe a Magyar Olimpiai Bizottság arany fokozatú támogatója. 2014. szeptember 3-án, a Parlament Felsőházi Termében a Poli-Farbe a Magyar Termék Nagydíj Pályázat Gazdaságért Nívódíját is átvehette.

 

A Színes Város Csoportot Megyeri András 2008-ban azzal a céllal alapította, hogy minél több kortárs, társadalmi kérdésekre reflektáló műalkotás szülessen Magyarország közterületein. A csoport az elmúlt években közel 40 falfelületet szépített meg, vagy újított fel országszerte.

 

http://www.polifarbe.hu

http://www.szinesvaros.hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.