2024.április.28. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Extrém színház

2 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/90826"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_896.jpg" border="0" width="259" height="194" /></a></span>-Főrendező úr, hallottuk, hogy újszerűen dolgozta át Katona József remekművét, a Bánk bánt. Elárulna valamit az előadásról?</p> <p>

images 896-Főrendező úr, hallottuk, hogy újszerűen dolgozta át Katona József remekművét, a Bánk bánt. Elárulna valamit az előadásról?

images 896-Főrendező úr, hallottuk, hogy újszerűen dolgozta át Katona József remekművét, a Bánk bánt. Elárulna valamit az előadásról?

–   – Koncepciómon három évig dolgoztam. Szerintem Bánk bán királyi pszichológus II. Endre udvarában. A király hozzá fordul, mert Gertrudis királyné állandóan beleszól az államügyekbe, kritizálja a rendeleteket, intrikál, pletykálkodik. A második felvonásban az udvari bálon azt kiabálja, hogy a uralkodó semmibe veszi a BTK-t és a PTK-t. Kitör a botrány. A nemes urak arcáról ég a bőr. Nehéz feladat a sminkesnek, de majd megoldja.

 

–   – Fantasztikus. Pedig akkor még nem is volt BTK és PTK.

 

–   – Várjon, ez még semmi. II. Endre szeretné végre kihirdetni az Aranybullát a hét nemzetség egyetértésével, de a királyné miatt elmegy a kedve az egésztől.

 

–   – De főrendező úr, akkor hogyan bonyolódik tovább a cselekmény?

 

–   – A harmadik felvonásban összeül a koronatanács. A király ötleteket vár Gertrudis semlegesítésére. Bánk szót kér. Felség, két napon át konzultáltam Petur professzorral az udvari természetgyógyásszal, szakvéleményét itt tartom a kezemben. Ennek alapján azt javasolom, hogy vigye el a Felséges Asszonyt egy balatoni hajókirándulásra. Aztán Tihany és Füred között lökje be a vízbe.

 

–   – Ez aztán a katarzis, főrendező úr, gratulálok.

 

–   – Hát igen, de a negyedik felvonásban jön a hideg zuhany. Gertrudis remekül tud úszni és baj nélkül megússza a dolgot.

– 

–   – Gratulálok főrendező úr, ez valóban merész újítás. Köszönöm, hogy rendelkezésemre állt,

 

–   – Hát igen, mindent megteszek nemes hagyományaink ápolásáért.

 

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.