2024.július.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Legyen az opera mindenkié!

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/92193"><img class="image image-preview" src="/files/images/bartók.preview.jpg" border="0" width="460" height="353" /></a></span>Világsztárok a Miskolci Operafesztiválon. Miskolc az ünnepi rendezvénysorozat lázában ég. Vasárnapig tart a tíznapos kavalkád és a város még számos különleges zenei csemegét tartogat az opera-rajongók és zenekedvelők számára. <p> 

bartók.previewVilágsztárok a Miskolci Operafesztiválon. Miskolc az ünnepi rendezvénysorozat lázában ég. Vasárnapig tart a tíznapos kavalkád és a város még számos különleges zenei csemegét tartogat az opera-rajongók és zenekedvelők számára.

 

bartók.previewVilágsztárok a Miskolci Operafesztiválon. Miskolc az ünnepi rendezvénysorozat lázában ég. Vasárnapig tart a tíznapos kavalkád és a város még számos különleges zenei csemegét tartogat az opera-rajongók és zenekedvelők számára.

 

Június 19-én, pénteken a Fesztivál „rajongó-toborzó" csemegéje az este 7-kor az Erzsébet téren kezdődő „Ezrek Operája", ahol a Trubadúrt, a szebbnél szebb áriák operáját tűzik műsorra. Giuseppe Verdi bonyodalmas meseszövésű, nagy hatású helyzetekben bővelkedő művét a Magyar Állami Operaház mutatja be. Az ingyenes előadás rendezője Galgóczy Judit. Szereplők:  Luna gróf: Alexandru Aghenie; Leonora: Létay Kiss Gabriella; Inez: Haris Nadine; Manrico: Hector Lopez Mendoza; Azucena, cigányasszony: Ulbrich Andrea; Ferrando, öreg harcos: Szvétek László; Ruiz: Ujvári Gergely.

 

A nap másik kuriózuma Pandit Satish Vyas indiai santoor mester estje. A trapéz alakú hangszert leggyakrabban diófából készítik. 72 húrja van és 2 hídja, melyek biztosítják a 3 oktávos ambitust. A cimbaloméhoz hasonló könnyű kalapácsokkal játszanak rajta, melyeket a mutató és a középső ujj között tartanak. Eredete az észak-indiai Jammu és Kashmir tartományokhoz köthető. A hangszer primitív elődjét először Mezopotámiában készítették el, időszámításunk előtt majd egy évezreddel.

 

Június 20-án, szombaton 18 órakor a Belvárosi református templomban John Rutter: Magnificat c. műve hangzik fel (szólista: Molnár Ágnes).

Este 7-kor a Nagyszínházban Szergej Prokofjev: A tüzes angyal c. operája látható két felvonásban, magyar nyelven, a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen előadásában.

Librettó: Valerij Brjuszov története alapján Szergej Prokofjev.

Renata – Bátori Éva. Ruprecht – Sébastian Soulés. Mephisto, szellem – Mészáros Tibor.

Szállásadónő – Dobi-Kiss Veronika. Szolgáló – Lakatos Gergely. Jósnő – Bódi Marianna.

Jacob Glock – Böjte Sándor. Agrippa – Gippert Béla. Matthieu – Udvarhelyi Péter.

Orvos – Hajdu András. Mephistopheles – Kóbor Tamás. Johann Faust – Cseh Antal.

Kocsmáros – Ürmössy Imre. Zárdafőnöknő – Kun Ágnes Anna. Inkvizítor – Wagner Lajos.

Közreműködik a Kodály Filharmonikusok Debrecen és a Csokonai Nemzeti Színház Énekkara, Karigazgató: Gyülvészi Péter, Karmester: Medveczky Ádám,

díszlet, jelmez: Helmut Stürmer, maszk és színpadi illusztráció: Varga Járó Ilona.

Rendező: Silviu Purcarete   

A megszállottságról szőtt történetek erőteljesen foglalkoztatták Prokofjevet. A tüzes angyal azonban az ő életművében is egyedülálló. Különleges vonzereje érzelmi intenzitásából fakad. Az opera története fantasztikus vízió ördögökkel, angyalokkal, mágiával, álommal és valósággal. A színtéren két világ teremtményei mozognak: az emberek mellett olyan szellemlények, akik végigkísérik a sorsok alakulását, s olykor hatnak is rájuk. A való és a szellemvilág határán mozgó alakok mellett izgalmas ötlet az eseményeket végigkísérő, néma szellem, Mephisto jelenléte, aki ellenpontozza és felerősíti a történéseket. A tüzes angyal misztikus cselekménye a szerző karakteres zenéjéből bomlik ki, amit a tiszta áttetszőség és a túláradó hangorgia ötvözete tesz izgalmassá. Aki erőteljes, sokrétegű, korszerű operai produkcióra vágyik, nem mulaszthatja el az előadást, amely a 2010. évi Armel Operaverseny legjobb produkciójának járó elismerést kapta.

 

Június 21-én, vasárnap, a fesztivál zárónapján 16 órakor, a Kamaraszínházban, Francis Poulenc: Az emberi hang c. lírai tragédiája és az abból készült Girolamo Deraco: Facebooking c. művének ősbemutatója látható.

A Bartók Plusz Operafesztivál és az URTIcanti Kortárs Zenei Fesztivál (Bari, Olaszország) közös projektje. Közreműködik: Maria Elena Romanazzi – szoprán, Raffaella Ronchi – zongora. Rendező: Nino Cannatà

A „gyilkos" technikai vívmányokat állítja a középpontba a Bartók Plusz másik ősbemutatója. Szerzője, Girolamo Deraco (a Bartók Plusz operaíró versenyének helyezettje 2012-ben) Francis Poulenc: Az emberi hang című zenedrámájának ötlete alapján írta meg a Facebooking című művét. Egy párkapcsolat tragédiához vezető „zárófejezetét", a szakítást Poulenc operájában egy telefonbeszélgetésben, Deracónál a táblagépen (tablet) olvasható Facebook-chaten követhető nyomon. Az egy-egy női főszereplőre koncentráló egyfelvonásos operákat egy estén láthatja a közönség.

 

A Bartók Plusz Operafesztivál a Virtuózok Gálaesttel búcsúzik a zene szerelmeseitől június 21-én 18 órakor.

Muzsikus tehetségek adnak randevút a közönségnek a Bartók Plusz Operafesztivál 2015. programját záró gálahangversenyen. A Magyar Televízió komolyzenei tehetségkutató versenyében megismert tizenéves virtuózok állnak színpadra egy megismételhetetlen koncerten Miklósa Erika operaénekessel.

Az est házigazdája: dr. Batta András zenetudós, a Virtuózok verseny zsűritagja. Közreműködik: Sándor Zoltán, Demeniv Mihály, Szauer Bianka (a Virtuózok tehetségkutató versenyen a Bartók Plusz Operafesztivál különdíjasa), Szüts Apor, a Miskolci Szimfonikus Zenekar. Vezényel: Cser Ádám.

 

Számos rangos külföldi és hazai művész fellép még a vasárnapig tartó rendezvénysorozaton: Alexandru Aghenie, Hector Lopez Mendoza, Sébastien Soulé, Maria Elena Romanazzi, Girolamo Deraco, Dolhai Attila, Báthori Éva, Miklósa Erika, Ulbrich Andrea és még sokan mások.

 

http://www.operafesztival.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.