2024.július.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A nagy múzeum

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/92197"><img class="image image-preview" src="/files/images/mélyi.preview.jpg" border="0" width="476" height="266" /></a></span>A héten kerül a mozikba a MAGAM URA, Ole Giæver Berlinálén díjazott, szatirikus dramedyje, és premier előtt látható a magyarhangya következő filmje is. A NAGY MÚZEUM című rendhagyó dokut a Múzeumok Éjszakáján az Uránia Nemzeti Filmszínház beszélgetéssel egybekötve mutatja be.</p> <p> 

mélyi.previewA héten kerül a mozikba a MAGAM URA, Ole Giæver Berlinálén díjazott, szatirikus dramedyje, és premier előtt látható a magyarhangya következő filmje is. A NAGY MÚZEUM című rendhagyó dokut a Múzeumok Éjszakáján az Uránia Nemzeti Filmszínház beszélgetéssel egybekötve mutatja be.

 

mélyi.previewA héten kerül a mozikba a MAGAM URA, Ole Giæver Berlinálén díjazott, szatirikus dramedyje, és premier előtt látható a magyarhangya következő filmje is. A NAGY MÚZEUM című rendhagyó dokut a Múzeumok Éjszakáján az Uránia Nemzeti Filmszínház beszélgetéssel egybekötve mutatja be.

 

Teltházas díszbemutatón vetítette a magyarhangya közösségi filmforgalmazó az itthon a SCOPE50 közösségi filmforgalmazási projekt győzteseként végzett és a Titanic Filmfesztiválon debütált MAGAM URA norvég filmet június 12-én, pénteken az Átrium Film-Színházban.

 

A filmhez kapcsolódóan négy témában meghirdetett június 13-i, szombati pszichotúrák is nagy érdeklődést generáltak. (lásd: http://euroastra.hu/node/91936) A 3-4-5 km-es erdei kirándulásokon avatott túravezetők és pszichológus hallgatók irányításával 10-15 fő vehetett részt, előzetes regisztráció után. A négy csoport tagjai a filmből kiindulva választottak témákat, és játékos-gondolkodós-beszélgetős formában dolgozták fel azokat.

 

Donáth Péter, a magyarhangya alapító tagja maga is részt vett az egyik túrán. Szerinte a csoportvezetők arra törekedtek, hogy semmiféle kötelező, erőltetett jellege ne legyen a dolognak, és többször is elhangzott, hogy az se baj, ha valaki csak hallgatja a többieket és élvezi a tájat. "Meglepő, hogy milyen sokan jöttek egyedül, még a filmet sem látva. Látszik, hogy egy ilyen programnak bőven van létjogosultsága. Az embereket összetett programokkal simán ki lehet zökkenteni az izolációjukból, ami sokaknál előtérbe került, mint létélmény." A túrákon résztvevők korosztályi megoszlása vegyes volt: 18 és 55 év közöttiek is kirándultak.

 

A szezon első kertmozija volt a szombat esti Holdudvaros vetítés a Margitszigeten. A szintén teltházas eseményen a közönség soraiban sok túrázót is fel lehetett fedezni.

 

A MAGAM URA június 18-án kerül a mozikba.

https://www.youtube.com/watch?v=59IPjBUiJBw

 

Magyar feliratos SCOPE50-interjú a rendezővel:

https://www.youtube.com/watch?v=5mRIpOcCnJ4

 

„A magyarhangya elkötelezett támogatója az izgalmas társadalmi kérdéseket boncolgató, elgondolkodtató dokumentumfilmeknek. A Vivian Maier nyomában, A Föld sója és a Citizenfour után bemutatjuk A NAGY MÚZEUM című filmet."

 

A NAGY MÚZEUM a bécsi Szépművészeti Múzeum felújítását kíséri nyomon. Johannes Holzhausen osztrák rendező látványos, rendhagyó és szellemes dokumentumfilmjében nemcsak a gyűjtemény hihetetlen gazdagságát mutatja meg, de betekintést enged a menedzsment mindennapi gondjaiba is, amint a népszerű intézményt újrapozicionálják az örökké változó piacon. A film ritka betekintő az Osztrák-Magyar Monarchia császári pompájába, az Udvar ízlésvilágába, de követendő példa is, milyen érzékenységgel és szakszerűséggel illik ápolni, bemutatni és kommunikálni pótolhatatlan közkincseinket.

 

Az idei Múzeumok Éjszakáján, június 20-án 18 és 22 órai kezdettel a magyarhangya az Uránia Nemzeti Filmszínházzal és az Osztrák Kulturális Fórummal közösen premier előtti vetítéseken mutatja be a filmet. A 18 órai vetítést követően meghívott szakértők beszélgetnek a filmről. Vendég lesz Paulus Reiner, a Kunstkammer Wien kurátora, moderátor: Mélyi József művészettörténész, kritikus.

A beszélgetés német nyelven folyik, magyar tolmácsolással.

 

A NAGY MÚZEUM július 2-án kerül a mozikba!

https://www.youtube.com/watch?v=-hlSLkXqtII

 

2015. június 20. 18 és 22 óra

A nagy múzeum

Uránia Nemzeti Filmszínház

 

http://www.magyarhangya.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.