2024.július.23. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

14 milliárd forintból bővítette és fejlesztette üzemét a Tetra Pak

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/92344"><img class="image image-preview" src="/files/images/tetra-.preview.jpg" border="0" width="483" height="674" /></a></span>A világon másodikként Budaörsön kezdődik meg a Tetra Recart® csomagolóanyag gyártása.</p> <p> 

tetra .previewA világon másodikként Budaörsön kezdődik meg a Tetra Recart® csomagolóanyag gyártása.

 

tetra .previewA világon másodikként Budaörsön kezdődik meg a Tetra Recart® csomagolóanyag gyártása.

 

2015. június 23-án a Tetra Pak ünnepélyes keretek között felavatta továbbfejlesztett és kibővített csomagolóanyag-gyártó üzemét Budaörsön. Az összesen 14 milliárd forint saját tőkéből megvalósított beruházás eredményeként a budaörsi gyár ezentúl előre laminált öntőnyílással ellátott csomagolást is képes gyártani. Ezzel egy időben új gyártósort helyeztek üzembe, amely – a világon másodikként – júniusban kezdi meg egy innovatív, papír alapú, hőkezelhető csomagolóanyag gyártását, amely konzervgyártó vállalatok számára kínál alternatívát.

 

A Tetra Pak a világ vezető élelmiszeripari feldolgozó- és csomagolási megoldásokat kínáló vállalataként komoly jelentőséget tulajdonít a folyamatos fejlődésnek, ami lehetővé teszi, hogy a cég mindig a leginnovatívabb megoldásokat kínálhassa ügyfeleinek. A fogyasztói szokások változásai kihatnak az élelmiszercsomagolással szemben támasztott elvárásokra is: a vásárlók könnyebb nyitást, változatos méreteket és modernebb megjelenést keresnek. Az élelmiszer-gyártók ugyanakkor egyre hatékonyabb és költségkímélőbb megoldásokat várnak beszállítóiktól.

 

A 2012-ben indult és most lezárult, 14 milliárd forint értékű sajáttőke-befektetéssel megvalósított program célja az, hogy a cég mind a fogyasztók, mind az élelmiszer-gyártók elvárásainak megfelelő új csomagolási alternatívákat kínáljon.

 

A program keretében két fontos területen történt fejlesztés a Tetra Pak budaörsi gyárában. Az üzem a közkedvelt Tetra Brik® Aseptic termékcsalád gyártósorát továbbfejlesztve ezentúl előre laminált öntőnyílással (PLH; Pre-Laminated Hole) ellátott csomagolást is képes szállítani folyékony élelmiszereket gyártó ügyfeleinek. A PLH megoldással ellátott csomagolóanyagokra új generációs csavarzárak – kupakok – kerülhetnek, amelyek a fogyasztók számára kényelmesebb, egyszerűbb használatot jelentenek. Az új megoldások iránti növekvő igényt mutatja, hogy már az indulás évében, 2015-ben a teljes termelési mennyiség 20%-át ilyen típusú csomagolások teszik ki.

 

Emellett egy új gyártósor üzembe állításával Svájc után a világon második Tetra Pak gyárként Budaörsön is megkezdődik a Tetra Recart® gyártása. Ez az első olyan papír alapú csomagolóanyag a világon, amely lehetővé teszi a feldolgozott és dobozba töltött élelmiszer utólagos hőkezelését. Ez a technológia a hagyományos konzervipari termékek (levesek, szószok, készételek, zöldségek és gyümölcsök), valamint állateledelek számára nyújt költséghatékony és környezetbarát alternatívát. A Tetra Recart könnyebb, helytakarékosabb, olcsóbban szállítható, kényelmesebben nyitható, mint más konzervcsomagolási megoldások, ráadásul 100%-ban újrahasznosítható.

 

„Ügyfeleinknek egyre élesebb piaci versenyben kell helyt állniuk. Termékeiket nem csak annak minősége, de olyan terméktulajdonságok révén is meg kell különböztetniük versenytársaikétól, mint a csomagolás funkcionalitása, megjelenése és környezetvédelmi jellemzői. Ezzel párhuzamosan a vállalatok zökkenőmentes, hatékony ellátási láncot, pontos kiszállítást és versenyképes árakat is elvárnak" – mondta Charles Héaulmé, a Tetra Pak Európa és Közép-Ázsia klaszterének alelnöke. „Budaörs központi helyet foglal el vállalatunk globális gyártási és logisztikai hálózatában. A gyár fejlesztése nemcsak azt igazolja, hogy az üzemfontos a Tetra Pak számára, hanem azt a stratégiai célunkat is tükrözi, hogy termékkínálatunk folyamatos bővítésével és gyártástechnológiánk fejlesztésével mindig és egyre jobban megfeleljünk ügyfeleink elvárásainak" – tette hozzá Charles Héaulmé.

 

„A magyar gazdaság egyik kitörési pontja a minőségi élelmiszertermelés. Egészséges, biztonságos, az élelmiszerlánc teljes hosszán nyomon követhető és kiváló minőségű termékek gyártása azonban csak korszerű csomagolás használatával lehetséges" – mondta Zsigó Róbert, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár. „A Tetra Pak fejlesztése nemcsak a vállalat és a magyar csomagolóanyag-ipar egészének fejlődése szempontjából jelentős, de egyben előfutára is a magyar élelmiszeripar vertikális integrációra vonatkozó céljának, amely azt kívánja elérni, hogy itthon megtermelt élelmiszert, hazai munkaerő alkalmazásával, Magyarországon feldolgozva és csomagolva értékesítsünk, mind bel-, mind pedig külföldön" – tette hozzá az államtitkár a vállalat új gyártósorának üzembe helyezésén.

 

A fejlesztés eredményeként a gyár gépparkja 80%-a megújult, gyártókapacitása 20%-kal bővült, termékportfóliója változatosabbá vált, valamint 45 új munkahely jött létre. A gyár exportpiacainak száma 55-re emelkedett; a Tetra Recart csomagolást elsőként az USA-ba, Kanadába és Olaszországba exportálják.

 

A Tetra Recart egy modern és innovatív csomagoló és feldolgozó rendszer a konzervipar számára. Ez az első, csomagoláson belüli hőkezelést lehetővé tevő kartoncsomagolás olyan, hosszan eltartható konzervélelmiszerek számára, mint a hagyományosan konzervdobozba, vagy üvegbe töltött zöldségek, bab, paradicsom, levesek és szószok.

A Tetra Pak fejlesztését egy forradalmian új csomagolóanyag, valamint egy új formázó és hosszheggesztő technológia tette lehetővé, ami azt jelenti, hogy a betöltött élelmiszer a csomagoláson belül csírátlanítható, így a késztermék polcon tarthatósági ideje 24 hónapra növelhető. A csomagolás megfelel a fogyasztók biztonsági, kényelemi és környezetvédelmi igényeinek.

A Tetra Recart kitűnő polcképet, reklámfelületet biztosít, és 30-40%-kal kevesebb helyet foglal a polcokon, mint a konzervdobozok. A modern csomagolás szögletes formájának köszönhetően hatékonyan szállítható, emellett 60%-kal könnyebb, mint a fémdobozok. Mivel papír alapú, könnyen nyitható, kényelmesen tárolható és teljes egészében újrahasznosítható.

A Tetra Recart csomagolás több mint 50 országban elérhető, beleértve az Egyesült Államokat, Kanadát és egyes dél-afrikai országokat, Európát (Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország), valamint Észak-Ázsiát. Napjainkban több mint 150 márka használja ezt a csomagolási megoldást világszerte.

 

Az előre laminált öntőnyílás technológia, amelyet most a budaörsi Tetra Pak gyárban is bevezetnek, új csavarzárak alkalmazását teszi lehetővé a töltővállalatok számára, amelyek így még kényelmesebb és egyszerűbben használható csomagolóanyagba töltött termékeket kínálhatnak fogyasztóiknak.

A PLH technológiával a Tetra Pak a Tetra Brik Aseptik (TBA) gyártósorát fejlesztette. Ezzel a technológiával a gyártósor képes a doboz tetején lévő öntőnyílást hermetikusan lezárni, így a dobozba töltött folyadék friss és biztonságos marad.

Ez a technológia gyakorlatilag tehát nem csak kialakítja a csavarzár helyét a dobozon, de le is laminálja és lezárja azt. A lelaminált öntőnyílás akkor nyílik ki, amikor a csavarzárat a fogyasztó először elfordítja.

A PLH technológia lehetővé teszi az olyan egylépéses csavarzárak alkalmazását, mint a HeliCapTM 23 és 27.

 

http://tetrapak.com

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.