2024.augusztus.31. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az Antall József Alapítvány ellenőrzése

4 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/66113"><img class="image image-preview" src="/files/images/Image12_54.jpg" border="0" width="214" height="204" /></a></span>Számos törvénysértést és szabálytalanságot tárt fel az Állami Számvevőszék az Antall József Alapítvány 2012-2013. évekre vonatkozó ellenőrzése során. Kiderült, hogy a két évvel ezelőtti számvevőszéki ellenőrzés során tett javaslatok jelentős részét sem hajtották végre.

image12 54Számos törvénysértést és szabálytalanságot tárt fel az Állami Számvevőszék az Antall József Alapítvány 2012-2013. évekre vonatkozó ellenőrzése során. Kiderült, hogy a két évvel ezelőtti számvevőszéki ellenőrzés során tett javaslatok jelentős részét sem hajtották végre.

image12 54Számos törvénysértést és szabálytalanságot tárt fel az Állami Számvevőszék az Antall József Alapítvány 2012-2013. évekre vonatkozó ellenőrzése során. Kiderült, hogy a két évvel ezelőtti számvevőszéki ellenőrzés során tett javaslatok jelentős részét sem hajtották végre.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) törvényi felhatalmazás alapján kétévente ellenőrzi a központi költségvetésből rendszeres támogatásban részesülő pártalapítványok gazdálkodását. Az Antall József Alapítvány (AJA) 2012-2013. évi gazdálkodásának ellenőrzése során az ÁSZ értékelte a gazdálkodás törvényességét, az éves jelentések és az éves számviteli beszámolók jogszabályi előírásoknak való megfelelését, valamint azt, hogy a könyvvezetés során betartották-e a vonatkozó jogszabályi és belső előírásokat.

 

Az AJA Kuratóriuma és munkaszervezete a 2012. és a 2013. évi tevékenysége során a jogszabályi- és a belső szabályozási előírásokat nem tartotta be maradéktalanul. Jogszabályi előírás ellenére a Kuratórium 2012-ben nem döntött az alapítvány költségvetéséről. Az ellenőrzött időszakban az alapítvány egy esetben kuratóriumi döntés nélkül nyújtott támogatást, továbbá egy esetben nem volt biztosított a kapott támogatások cél szerinti felhasználása. A támogatottak nem teljesítették a szerződésben előírt módon az elszámolási kötelezettségüket, amellyel kapcsolatban az AJA a belső előírás ellenére nem tett intézkedést.

Az AJA a 2012. és a 2013. évi egyszerűsített éves beszámolójában összesen 64 094 ezer Ft bevételt és 65 407 ezer Ft ráfordítást mutatott ki. Az alapítvány a 2012. évi tevékenységéről szóló jelentést közzé tette, azonban az a Kuratórium által nem került elfogadásra, míg a 2013. év vonatkozásában tevékenységéről a jelentést nem készítette el, így annak közzétételére sem került sor. Az egyszerűsített éves beszámolók eredménykimutatásának tagolása nem felelt meg a jogszabály előírásainak, továbbá nem tartalmazta az abban előírt tájékoztató adatokat, valamint a törvényben meghatározott számviteli alapelvek közül megsértették a valódiság és a folytonosság elvét. A mérlegekben leltárral alá nem támasztott, kötelezettek által el nem ismert követeléseket mutattak ki. A tárgyi eszközök értékét 2013-ban a leltár nem támasztotta alá, továbbá nem végezték el a főkönyv és az analitikus nyilvántartások egyeztetését. Az egyszerűsített éves beszámoló, illetve eredménykimutatás jelentős összegű hibát tartalmazott.

Az AJA könyvvezetésének szabályozottsága nem felelt meg teljes mértékben a törvényi előírásoknak, mivel nem rendelkezett az eszközök és források értékelési szabályzatával, valamint a számviteli szabályzatok aktualizálására nem került sor. Az alapítvány könyvvezetésének gyakorlata az ellenőrzött időszakban nem felelt meg teljes körűen a jogszabályban foglaltaknak, mivel a bizonylatok kötelező alaki és tartalmi követelményeire vonatkozó előírásokat nem tartották be maradéktalanul.

Az alapítvány az előző ÁSZ ellenőrzés által feltárt szabálytalanságok megszüntetésére készített intézkedési tervben az ÁSZ által megfogalmazott 18 javaslat alapján tervezett intézkedésekből hármat teljes egészében, kettőt részben teljesített, tizenhármat azonban nem hajtott végre, ezáltal az ÁSZ javaslatainak többsége nem hasznosult.
Az ÁSZ az AJA Kuratóriumának elnöke részére fogalmazott meg javaslatokat, melyekre az ellenőrzött szervezet vezetőjének intézkedési tervet kell készítenie. Az ÁSZ az intézkedési tervben foglaltak megvalósítását utóellenőrzés keretében ellenőrizheti.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.